Mesto Slovenj Gradec praznuje 750 let


 

Leto 2017, ko Slovenj Gradec praznuje 750 let mesta, prinaša obogateno kulturno ponudbo s sodelovanjem mnogih ustanov in domačih ustvarjalcev. Eno od dveh osrednjih prireditev smo uspešno izpeljali junija, in sicer srednjeveški dan, poimenovan Srednjeveški preludij.
Septembrski multimedijski  spektakel  Živel Slovenj Gradec! Vivat Windisgretz! pa je bil organizacijski odbor prisiljen  večkrat odpovedati. Vzroki za to so:

  • prireditev je tehnično in organizacijsko zelo zahtevna;
  • termine je treba uskladiti z okoli sto sodelujočimi, profesionalnimi glasbeniki in igralci, ki se jim v jeseni začno abonmaji in premiere, drugimi nastopajočimi posamezniki, pevskimi zbori itd.;
  • zapletena in draga tehnična oprema zahteva čas za postavitev in suho vreme vsaj dva dni;
  • koncept zahteva odprt prostor Trga svobode in Glavnega trga in izvedba v dvorani ni mogoča. 

Za razumevanje se vam, spoštovani občani MO SG in drugi potencialni obiskovalci, zahvaljujemo in vas vabimo na prireditev predvidoma maja 2018, v mesecu, ko je bil Slovenj Gradec prvič omenjen kot mesto. Vljudno vabljeni. 

Cilj  letošnjega praznovanja, nanizati vrsto dogodkov, ki so dvignili kvaliteto življenja v domačem  kraju,  popestrili  vsakdan  prebivalcev  Slovenj  Gradca  in  okolice,  ki so mestno jedro obiskali večkrat, se tam srečali s starimi prijatelji in spoznali nove, je dosežen. V  mesto  so prireditve privabile tudi obiskovalce od drugod,  vzporedno  so  prispevale k boljšemu  poznavanju zgodovine mesta.

Še do konca leta se udeležite brezplačnega vodenja z obilo zgodovinskimi informacijami Sprehod ob mestnem obzidju, ki ga vsako prvo soboto v mesecu ob 10.30 (zbirališče Glavni trg 24) pripravlja Koroški pokrajinski muzej. Dogodke in utrinke z njih spremljajte  na spletu www.slovenjgradec.si in všečkajte Živel Slovenj Gradec na FB.