SL EN DE

ŽIVEL SLOVENJ GRADEC! VIVAT WINDISGRETZ!

22. 5. 2018 je naše mesto praznovalo 751 let in tako smo zaključil tudi s praznovanje visokega jubileja 750-letnice prve nedvoumne omembe Slovenj Gradca kot naselbine z mestnimi pravicami. Zadnjega od vrhuncev praznovanja smo doživeli v soboto, 2. junija 2018 ob 22.00 na Trgu svobode, kjer se je pred cerkvijo sv. Elizabete odvrtelo dramsko, glasbeno in vizualno popotovanje skozi kulturno-zgodovinsko dogajanje mesta Slovenj Gradec, ki smo ga poimenovali »Živel Slovenj Gradec! Vivat Windisgretz!«

  • 4 junij 2018
  • Število pogledov: 4670
ŽIVEL SLOVENJ GRADEC! VIVAT WINDISGRETZ!

V glasbeno-scenski predstavi z video mapping vizualizacijo je časovni stroj podob zavrtel zgodovinsko kolo meščanskega življenja skozi vsa obdobja bogate in žlahtne kulturne dediščine Slovenj Gradca, od današnjega trenutka do 30. aprila 1251. leta, ko je oglejski patriarh in slovenjgraški gospod Bertold V. Andeški posvetil cerkev sv. Elizabete in z volilom slovenjgraško posest podelil oglejski cerkvi, kar je sprožilo burno dogajanje, ki je na poseben način zaznamovalo srednjeveški čas druge polovice 13. stoletja, ko je z ohranjeno listino Ulrika III. Spanheima iz leta 1267 Slovenj Gradec prvič nedvoumno omenjen kot naselbina z mestnimi pravicami, kot pojasnjuje Marko Košan, ki je vsebinsko zasnoval prireditev. Po besedah režiserja in scenarista dr. Uroša Zavodnika je bilo v dogodek vključenih preko sto oseb.

Prireditve se je udeležil tudi častni pokrovitelj, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je zbrane tudi nagovoril in se mestu zahvalil za dosedanje mirovniško poslanstvo ter meščanom položil na srce, da morajo ideje o miru glasno odzvanjati še naprej, posebej v časih, ko se vojna ne zdi več nemogoča. 

Župan Andrej Čas se je meščankam in meščanom v nagovoru zahvalil za prispevek vsem, ki po svojih močeh prispevajo k dvigu ugleda Slovenj Gradca v domovini in na tujem ter vsem, ki so vedno odprt in napreden Slovenj Gradec prepoznali kot primerno ustvarjalno okolje in v njem ostali. Izrazil je ponos in hvaležnost ob dosedanjih uspehih ter poudaril, "da se moramo vsi skupaj še naprej trudili za naš Slovenj Gradec. Prav vi, spoštovane občanke, cenjeni občani, ste namreč kažipot, v katero smer naj se naša mestna občina razvija v prihodnje", je še dejal.


DS



  

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.