Aktualne novice v povezavi s koronavirusom

POSEBNA OBVESTILA UPRAVE MOSG GLEDE IZVAJANJA UKREPOV V IZREDNIH RAZMERAH

Mestna občina Slovenj Gradec sporoča občankam in občanom, da so prostori uprave ter ostalih institucij, katerih ustanoviteljica je, do nadaljnjega zaprti za osebne obiske strank in obiskovalcev. Prav tako so javne institucije in zasebni izvajalci pozvani k odpovedi prireditev ter vseh dogodkov, na katerih bi lahko prišlo med obiskovalci do širjenja okužb. Vse občinske službe ter zaposleni v javnih zavodih so na voljo za občane preko telefona ali elektronskih naslovov, delovni čas vseh občinskih institucij pa ostaja nespremenjen. Občane vabimo, da redno preverjajo to spletno stran, za informacije pa smo v delovnem času občinske uprave na voljo na telefonski številki 02 881 21 10, sicer pa na elektronskem naslovu krizni@slovenjgradec.si. Odgovorna oseba za krizno komuniciranje je Dušan Stojanovič.

  • 30 maj 2020
  • Število pogledov: 10994

 

Evidenca potrjenih primerov Covid-19 v MOSG po podatkih NIJZ na dan 30.5.2020 do 10. ure:

 

MESTNA OBČINA

15.3. - 30.5.

 Število novih okužb v zadnjih 24 urah

SLOVENJ GRADEC

22

0

18. maj 2020


Na tej povezavi so zbrani veljavni predpisi za zajezitev širjenja okužb s COVID-19 do 18. maja 2020:

 

povezava do nabora predpisov


14. maj 2020


Z dnem 13.5.2020 je Vlada Republike Slovenije z objavo v Uradnem listu preklicala Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, na podlagi katerega je bilo potrebno izvajati razkuževanje skupne opreme (kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo, ograje, stikala za upravljanje, oprijemala, itd.) vsaj dvakrat dnevno.

 

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2020-01-1024/odlok-o-prenehanju-veljavnosti-odloka-o-obveznem-razkuzevanju-vecstanovanjskih-stavb 

Razkuževanje v večstanovanjskih objektih od 14.5.2020 dalje ni več obvezno.


11. maj 2020


Posredujemo zbrana higienska priporočila in navodila NIJZ za:

OSNOVNE ŠOLE

VRTCE

IZVAJALCE LINIJSKIH AVTOBUSNIH PREVOZOV

 


10. maj 2020
Na tej povezavi so zbrani veljavni predpisi za zajezitev širjenja okužb s COVID-19:

povezava do nabora predpisov


4. maj 2020


Mestna občina Slovenj Gradec obvešča gostince, da je v času, ko je dovoljeno zgolj obratovanje teras in letnih vrtov, možno slednje tudi razširiti, v kolikor jim na zasebnih površinah to dopušča prostor. Tisti gostinci, ki pa imajo letne vrtove na javnih površinah, lahko za dogovor pošljejo e-sporočilo na naslov info@slovenjgradec.si ali pokličejo na telefonsko številko 02 88 121 51, ter se s pristojnimi dogovorijo o možnostih razširitve javne površine. Ob zavedanju, da je gostincem upoštevanje ukrepov za zajezitev okužbe s Covid-19 povzročilo precejšen izpad dohodka, je to ena od oblik pomoči, s katero lahko občinska uprava pripomore k okrevanju malega gospodarstva.


Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava RS za zaščito in reševanje s 4. majem 2020 razglaša prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene od 20. marca 2020 na območju celotne države. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta od z dnem prenehanja velike požarne ogroženosti naravnega okolja prenehala izvajati poostren nadzor.


30. april 2020


Mestna občina Slovenj Gradec obvešča občanke in občane, da s ponedeljkom, 4. maja 2020 ponovno odpira vrata vložišča oziroma sprejemne pisarne, kjer bodo lahko stranke pri okencu oddajale vloge ali pridobile obrazce. Ostali prostori občinske uprave bodo zaenkrat za osebne obiske strank še zaprti. Pri vstopu v območje sprejemne pisarne občane prosimo, da uporabljajo zaščitna sredstva in upoštevajo ostale ukrepe za preprečevanje okužb, kot so v veljavi v zaprtih javnih prostorih. Za razumevanje se zahvaljujemo.


V distribuciji je nova, majska izdaja SGlasnika, glasila Mestne občine Slovenj Gradec. V digitalni različici si ga lahko ogledate na tej povezavi, lahko pa si ga snamete s te povezave.


29. april 2020

V fazi rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije CoViD-19 bo Koroška lekarna v večini svojih lekarn od ponedeljka, 4.5.2020, pričela poslovati v običajnem delovnem času:

Lekarna Slovenj Gradec :
ponedeljek – petek od 7.30 – 19.00 ure, sobota od 7.30 – 12.00 ure

Lekarna KTC ( Katica ) :
ponedeljek – petek 8.00 – 14.00 ure, sobota od 8.00 – 12.00 ure

Lekarniška podružnica Mislinja :
ponedeljek, sreda, petek od 7.30 – 14.00 ure, torek, četrtek od 8.30 – 15.30 ure
sobota ( vsaka 1. v mesecu ) od 8.00 – 12.00 ure

Paciente prosijo za upoštevanje navodil, upajo pa tudi, da bodo lahko tudi v preostalih lekarnah čim prej zagotovili normalno delo. V Koroških lekarnah ni zaznati pomanjkanja zdravil, na zalogi pa so tudi razkužila in maske.

Informacijo za javnost najdete na tej povezavi.


22. april 2020


29. APRILA 2020, OD 8. URE DALJE, ČISTIMO NAŠO MESTNO OBČINO!


Mestna občina Slovenj Gradec se pridružuje skupni očiščevalni akciji slovenskih mestnih občin, ki bodo 29. aprila 2020, vsaka v svojem okolju, organizirala skupne čistilne akcije, ki jih posvečamo letošnjemu svetovnemu dnevu Zemlje, 22. aprilu. 

 

Čeprav vsi delujemo v nekoliko spremenjenih okoliščinah, lahko ob upoštevanju varnostnih ukrepov za preprečevanje okužbe s Covid-19, čistilno akcijo vendarle izpeljemo ter poskrbimo za čisto okolje.

Čistilna akcija bo potekala v vseh ožjih lokalnih (vaških skupnostih in mestnih četrtih) ali delovnih okoljih, ki bodo organizirala aktivnosti ter določila postopke in načine varne izvedbe čistilne akcije. Velja upoštevati zdravstvena priporočila NIJZ o ustreznih odmikih in uporabi zaščitnih sredstev izvajalcev čistilne akcije, v primeru skupinskih očiščevalnih aktivnosti. 

Naše vabilo pa je namenjeno tudi posameznicam ali posameznikom, ki lahko ob sprehodih v naravi z rokavicami pobirate odpadke in smeti ter jih varno odvržete v ustrezne posode, kontejnerje ali na deponijah, kadar gre za večje odpadke.Vljudno vabljeni, da v sredo, 29. aprila 2020, vsi skupaj in vsak posebej prispevamo k čistejšemu mestu in okolici.

Zakorakajmo v pomlad in poletje v čistem, zdravem in lepem Slovenj Gradcu in njegovi okolici.


21. april 2020

UVEDBA OBIČAJNEGA PARKIRNEGA REŽIMA

Mestna občina Slovenj Gradec obvešča občanke in občane, da od danes (torek, 21. aprila 2020) dalje ponovno velja običajen prometni in parkirni režim v mestnem jedru in na ostalih javnih parkirnih površinah. Občanom svetujemo samozaščitno rokovanje pri uporabi parkirnih avtomatov ter se zahvaljujemo za razumevanje. 


17. april 2020

 

POSTOPNO SPROŠČANJE VLADNIH UKREPOV

 

Vlada RS je z namenom postopnega sproščanja ukrepov izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, po katerem z 20. aprilom stopi v veljavo nekaj sprememb glede delovanja prodajaln in storitvenih dejavnosti, s 4. majem pa se nabor storitvenih dejavnosti, ki jim bo dovoljeno delovati, še širi. Več informacij lahko najdete na tej povezavi.


16. april 2020


OBVESTILO O ODDAJI VLOG ZA SOFINANCIRANJE MKČN V ČASU UKREPOV KORONA VIRUSA

Mestna občina Slovenj Gradec obvešča prosilce za sofinanciranje malih komunalnih čistilnih naprav (MKČN), da v času ukrepov za zajezitev širjenja korona virusa vlog ne morejo oddati v vložišču občine. Potrebno jih je poslati po pošti na naslov: Mestna občina Slovenj Gradec Šolska ulica 5, 2380 Slovenj Gradec z oznako na kuverti »Ne odpiraj – Javni razpis za sofinanciranje MKČN v letu 2020«. V času trajanja ukrepov obrazcev za vlogo zainteresirani ne morejo dobiti osebno na Mestni občini Slovenj Gradec. V kolikor si jih ne morejo sami natisniti s spletne strani, lahko pokličejo na telefonsko številko 02 88 121 10 ali pošljejo elektronsko sporočilo s svojimi podatki na info@slovenjgradec.si. Natisnjeno vlogo vam bomo poslali po pošti. Za razumevanje se zahvaljujemo.

 


 

15. april 2020

 


DELITEV MASK ZA STORITVENE DEJAVNOSTI

 

Civilna zaščita Mestne občine Slovenj Gradec obvešča javnost, da bo v sredo, 15. aprila, pred prostori mestne uprave v Rotenturnu potekala delitev zaščitnih mask za storitvene organizacije, trgovine, servise in vse, ki morajo pri svojem delu uporabljati zaščitna sredstva. Maske bomo delili od 14. do 17. ure oziroma do razdelitve zalog.

 


11. april 2020

 

 


VOŠČILO OB VELIKONOČNIH PRAZNIKIH

 

Spoštovane občanke, cenjeni občani, zaposleni v Vaši mestni upravi vam voščimo lepe in mirne velikonočne praznike z željo, da si praznovanje v teh nenavadnih in izrednih razmerah naredite karseda lepo in prijetno. Naj bo letošnja velika noč res simbol novega začetka in rojstva obujene solidarnosti, medsebojnega spoštovanja, vzajemne pomoči, človečnosti, strpnosti in razumevanja naše ranljivosti, soodvisnosti, povezanosti ter spoštovanja in upoštevanja načel sobivanja v lokalnem okolju. Ostanite zdravi.


 

9. april 2020


PRIPOROČILA ZA STAREJŠE

NIJZ je objavil Priporočila za starejše v času epidemije nove virusne bolezni COVID-19, ki jih delimo tudi z občankami in občani ter regijskimi deležniki (medgeneracijski centri, domovi za starejše občane, CUDV ipd.). Namen pripravljenih priporočil je, predvsem ta, da  se informira starejše z informacijami, ki so relevantne za njih in jih ne obremenjujemo po nepotrebnem z ostalimi informacijami vezano na COVID 19.

Daljše priporočilo

Krajše priporočilo

Letak

Skrb za osebe z demenco in njihove svojce

Demenca v času epidemije

 


 

8. april 2020

 


AKTUALNI PRODUKTI POMOČI PODJETNIKOM

 

Slovenski podjetniški sklad je pripravil nabor produktov, ki so kot pomoč v času epidemije na voljo podjetnikom. Naš Podjetniški center Slovenj Gradec je te produkte zbral na tem spletnem mestu. Vabljeni k ogledu v upanju, da vam bodo napotki koristili.

 


 

DISTRIBUCIJA MASK

Včeraj smo v mestni upravi za distribucijo po gospodinjstvih pripravili okrog 5500 kuvert, v kateri sta bili dve zaščitni maski na gospodinjstvo. Danes in jutri poteka distribucija v vaše nabiralnike. Vsem, ki prejetih mask morda ne potrebujete, predlagamo, da jih podarite sosedom, prijateljem ali znancem, ki si jih ne morejo kupiti ali nabaviti sami. Včeraj smo razdelili tudi večje število obraznih mask za večkratno uporabo, ki jih je mestni upravi doniralo podjetje Moduli d.o.o., predvsem so maske občani prevzemali za potrebe trgovin in pomoči na domu. 


DISTRIBUCIJA ZAŠČITNIH MASK ZA VEČKRATNO UPORABO PODJETJA MODULI

Mestna občina Slovenj Gradec obvešča javnost, da je od lokalnega gospodarstva prejela donacijo omejenega števila zaščitnih mask za večkratno uporabo, ki jih bo jutri, 7. aprila, med 13. in 16. uro razdeljevala v Rotenturnu, Šolska ulica 5, na sedežu mestne uprave. Omenjene zaščitne maske so do razdelitve zalog namenjene zgolj prodajalcem živil, ponudnikom osebne asistence invalidom in ostarelim, saj bodo maske za enkratno uporabo, namenjene občankam in občanom, distribuirane po gospodinjstvih v prihodnjih dneh. Upravičence (torej živilske in druge trgovine, ki obratujejo) vabijo, da maske prevzamejo jutri, v torek, 7. aprila, med 13. in 16. uro v Rotenturnu. Prejete maske za večkratno uporabo je potrebno sterilizirati (suho segrevanje na 80 stopinj 5 minut).


 

DISTRIBUCIJA ZAŠČITNIH MASK ZA GOSPODINJSTVA

Mestna občina Slovenj Gradec je v petek pridobila večjo količino mask za enkratno uporabo, ki bodo dodeljene zdravstvenim in drugim strokovnim služba, ki delujejo v izrednih razmerah, prav tako je prejela donacijo nekaj sto mask za večkratno uporabo podjetja Moduli d.o.o., ki bodo prav tako razdeljene prejemnikom. Večji del mask za enkratno uporabo pa bo distribuiran gospodinjstvom v MO SG. Priložen bo dopis župana z navodili za uporabo zaščitnih mask. Za vse, ki uporabljajo ali izdelujejo pralne maske, je v tem dokumentu zbranih nekaj navodil za vzdrževanje in izdelavo. Maske, ki jih bomo distribuirali gospodinjstvom, so za enkratno uporabo v trajanju največ do štiri ure, zato so namenjene nakupovanju nujnih potrebščin ali živil, potem pa jih varno zavržite. Maske za večkratno uporabo (Adient, Moduli) niso pralne, temveč jih je potrebno sterilizirati (suho segrevanje na 140 stopinj za 10-15 minut, npr. v pečici). Distribucija mask bo izvršena s pomočjo Pošte Slovenije, pakiranje pa v tem trenutku že poteka v prostorih mestne uprave. Občani lahko maske na svojih naslovih pričakujejo v prihodnjih dneh. Zavedamo se, da maske ne bodo rešile težav s pomanjkanjem zaščitnih sredstev, zagotovo pa bodo omogočile kakšen obisk živilske trgovine tistim, ki sicer nimajo možnosti iskanja zaščitne opreme po spletu ali ob redkih naključnih zalogah v lekarnah ali prodajalnah.

 


5. april 2020

 


HLADILNIKI SO POLNI KNJIG, BERITE! 

Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec za vse, ki pogrešate knjige in izposojo gradiva, sproti polni hladilnike s knjigami, nameščene po mestu Slovenj Gradec: pri Gimnaziji, v podhodu/mestni pasaži, pri Zdravstvenem domu, v Katici, pri objektu četrtne skupnosti Legen pri športnem igrišču, pri starem MKC (Celjska cesta), novem MKC (Ozare) … „Prosimo ljudi, naj knjige tudi podarjajo v hladilnike,“ pozivajo knjižničarke in opozarjajo, da je jemanje knjig iz hladilnikov na lastno odgovornost, zato je potrebno upoštevati priporočene ukrepe, higieno.

Vsak dan med 7. in 15. uro je uporabnikom storitev knjižnice prek telefona in spletne pošte na voljo dežurna knjižničarka s splošnimi informacijami in nasveti. Med bolj iskanimi so, kako pridobiti geslo za spletno knjižnico in knjigarno Biblos, kako naložiti knjige na računalnike, telefone, tablice. V knjižnico se je možno v času karantene brezplačno včlaniti – spletni vpis, pri čemer tudi pomaga dežurna knjižničarka. Člani se lahko poslužujejo knjižničnih baz, knjižnice na daljavo, na portalu lahko brezplačno dostopajo do arhivov časnikov Delo in Večer ter še marsikaj drugega je na voljo. Za več informacij obiščite spletno stran knjižnice: http://www.sg.sik.si/

Telefonska številka:  02 88 39 350
Elektronska pošta:  knjiznicasg@sg.sik.si

V tem tednu je mogoče naročiti strokovno gradivo, ki vam ga knjižničarke pošljejo po pošti na dom, pri čemer naročnik poravna nastale stroške pošiljanja. Za domača branja za dijake so gradiva dosegljiva na internetu. „Poslužujte se teh knjig in se vpišite v katero od knjižnic,“ spodbuja knjižničarka Šolskega centra Slovenj Gradec Zuhra Horvat, ki je za dijake dosegljiva po e-pošti in na FB strani knjižnice. Kot pravi Horvatova, bo Meškova bukvarna v prihodnjem tednu imela teden branja anekdot, šal in ugank za vse, ki pogrešate prireditve. Sicer pa vam knjižničarke in ljubitelji literature že berejo, vsak teden na drugačno tematiko. Pridružite se jim kot bralci ali le poslušalci ali oboje. Najdete jih na FB @meskovabukvarna in spletni strani: https://meskovabukvarna.eu/. Društvo ljubiteljev knjig Meškova bukvarna je prepričano, da dobra besedila tudi v teh časih najdejo lastnike, če je volja in želja. 

Kolektiv knjižničark Knjižnice Ksaverja Meška z direktorico Drago Ropič vas pogreša in pozdravlja ter vam kliče: „Ostanite zdravi!“ (KP)


4. april 2020


Generalna policijska uprava nas je obvestila, da je ustanovljena nova skupina, ki odgovarja na vprašanja občanov glede omejitve gibanja in podobno. Občani lahko pišejo oz. pošiljajo vprašanja na naslov:

info.koronavirus@policija.si

 


 

1. april 2020


REKREATIVNO KOLESARJENJE PO "ŠTREKNI"

 

V zadnjih dneh se je pojavil dvom ali je, glede na določbe "Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin", rekreativno kolesarjenje še dovoljeno? In kaj konkretno to pomeni za kolesarsko pot Štrekna, ki poteka na območju treh občin?

Z vprašanjem se je RRA Koroška obrnila na Vlado RS, Ministrstvo za notranje zadeve, Policijo in Javno agencijo RS za varnost prometa. 

V skladu s pojasnili je rekreacija posameznikov v mejah občine stalnega bivališča dovoljena. V teh mejah je dovoljena tudi sočasna vožnja članov istega gospodinjstva. Omenjeno velja tudi za kolesarsko pot Štrekna. Po Štrekni lahko torej lahko rekreativno kolesarijo posamezniki ali člani istega gospodinjstva, pri čemer skrbijo za upoštevanje varne razdalje v odnosu do drugih oseb.

O tem bodo uporabnike obvestili preko profila Štrekna socialnega omrežja Facebook in na spletnih straneh, kot je občinska.

 


 

31. marec 2020

 


POZIVI IN UKREPI MESTNE UPRAVE

 

1.     V času izrednih razmer Uprava MO Slovenj Gradec sproti objavlja ukrepe in navodila občanom. Ker se na državnem nivoju spreminjajo ukrepi, se vse spremembe smiselno uporabijo tudi pri izvajanju lokalnih ukrepov na področju omejevanja širjenja okužbe s Covid-19.

2.   Glede zaščitnih mask, katerih uporaba je odslej obvezna v zaprtih javnih prostorih, mestna uprava sporoča, da bo kmalu na razpolago večja količina zaščitnih mask za enkratno uporabo, ki jih bo v prvi vrsti razdelila po prioritetah, del pa bo namenjen tudi občanom. Dotlej občane pozivamo k strpnosti, preudarnosti in predvsem lastni iznajdljivosti. Če nimate zaščitne maske, bo zadoščal tudi šal, smučarska podkapa oz. obrazna maska, pomagajte si npr. z robci ali s toaletnim papirjem, ki ga uporabite kot vložek pred nosom in usti. Za zaščito oči uporabite smučarska ali sončna očala, rokavice pa so lahko kakršnekoli, tudi vrtne, tanjše delovne ali gosto tkane tekstilne, ki jih lahko razkužite ali operete. Bodimo iznajdljivi in proaktivni pri izvajanju zaščitnih ukrepov.

3.    Ker doslej nismo imeli zagotovljene dostopne točke za nujno zobozdravstveno oskrbo na Koroškem, temveč sta našo regijo pokrivali dostopni točki v Celju in Mariboru, sporočamo javnosti, da je odslej na voljo dostopna zobozdravstvena točka za nujne primere, ki deluje v okviru Zdravstvenega doma Slovenj Gradec, v Zdravstveni postaji Mislinja. Nujne zobozdravstvene ambulante so v Sloveniji organizirane torej v zdravstvenih domovih Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper, Nova Gorica, Murska Sobota in Slovenj Gradec. V navedenih ambulantah se v nujnih primerih izvaja obravnava tudi na sekundarni ravni zdravstvene dejavnosti. Na terciarni ravni zdravstvene dejavnosti na področju zobozdravstva delujeta Stomatološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter Klinični oddelek za maksilofacialno in oralno kirurgijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V primeru potrebe po zobozdravstveni oskrbi morajo občani koroških občin poklicati svoje zdravstvene domove, občani Slovenj Gradca pa ZD SG na telefonsko številko: 02 88 57 976.

 

4.   Mestna uprava poziva vse z znanjem in možnostjo šivanja zaščitnih mask, da se organizirajo in pričnejo z izdelavo. Prostovoljno so se že organizirala društva, posameznice in posamezniki, nekatere gospodarske družbe, ki šivajo maske, ki so za večkratno uporabo. Mestna uprava tudi poziva podjetnike, ki se ukvarjajo s prodajo blaga, primernega za izdelavo mask, da to sporočijo. Trenutno tudi potekajo dogovori o nakupu določene količine blaga za izdelavo mask za večkratno uporabo, ki bi ga MO razdelila izdelovalcem.

5.   Mestna uprava poziva vse, da so pri rekreaciji, na sprehodih, pri vožnji s kolesom po nakupih ali v službo ter ostalem početju posebej previdni, adrenalinske športe pa v celoti odsvetujemo. Ne želimo namreč s poškodbami dodatno obremenjevati zdravstvenega osebja ter ogrožati lastnega zdravja, saj lahko naša poškodba zaradi morebitnega padca vodi v okužbo s Covid-19. Rekreacijo in sprostitev naj občani izvajajo na varen in uvideven način do ostalih.

6.   Zaposlenim, ki se v MO Slovenj Gradec na delo vozijo iz drugih občin, morajo delodajalci priskrbeti in razdeliti dovolilnice, na katerih bodo podatki o zaposlenem in delodajalcu. Mestna uprava takšnih potrdil ne more izdajati, razen za svoje zaposlene.

7.   Odlok o razkuževanju večstanovanjskih stavb izvajajo upravniki, nanje se lahko tudi obrnete v primeru nejasnosti. V večstanovanjskih stavbah je prepovedano zadrževanje stanovalcev na stopniščih, hodnikih, skupnih prostorih, klopeh pred stavbami ipd.

8.   Mestna uprava poziva prostovoljce, ki bi se želeli vključiti v raznovrstne aktivnosti, ki so v izrednih razmerah potrebne in nujne, da na krizni@slovenjgradec.si pošljejo elektronsko sporočilo s svojimi podatki, imenom in priimkom, elektronskim naslovom, telefonsko številko in področjem, na katerem bi želeli prostovoljno delovati. Prostovoljce bomo obvestili o aktiviranju, ko bo za to izkazana potreba. Prejeli bodo bedž in osebna zaščitna sredstva, odvisno od dela, ki ga bodo opravljali.

9.   Mestna uprava tudi poziva lastnike nastanitvenih objektov ter koordinatorje teh aktivnosti (MZZ, RRA itd.), da sporočijo mestni upravi in Občinskemu štabu Civilne zaščite, če so morda svoje nastanitvene kapacitete ponudili državi za nastanitev potencialnih prispelih iz tujine za potrebe 14-dnevne karantene. V upravi želimo biti o tem vnaprej obveščeni, saj je potrebno zagotoviti oskrbo in urediti potrebno logistiko njihovega bivanja v lokalni skupnosti. V Slovenj Gradcu smo sicer za eventualne potrebe karantene pripravili (razkužili in očistili) Hostel MKC na Ozarah.

10. Mestna uprava poziva vodstva trgovskih verig ter poslovodstva trgovin z živili in ostalih lokalov, ki obratujejo, da upoštevajo zaščitne ukrepe ter v svojih lokalih vzpostavijo učinkovit način nadzora upoštevanja vladnih ukrepov (nošenje mask, odmik in razdalja med kupci, število sočasnih kupcev glede na kvadraturo objekta ipd.).

11. V času trajanja ukrepov je občanom na voljo tudi psihološka pomoč za spopadanje s tesnobo, strahom in neprijetnimi občutki med ukrepi samoizolacije. Občani Slovenj Gradca lahko pokličejo na telefonski številki  070 640 490 ali 070 684 893. 

12. Mestna uprava obvešča občanke in občane, da bo redarska služba izvajala redne nadzore izvajanja ukrepov ter po potrebi kršitelje opozarjala ali kaznovala v skladu z globami, ki jih predpisuje interventna »KORONA« zakonodaja in obstoječa zakonodaja o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni. Občane prosimo, da navodila upoštevajo in preprečijo širitev okužbe. 

 

 


 

30. marec 2020


ODLOK O OBVEZNEM RAZKUŽEVANJU VEČSTANOVANJSKIH STAVB

Z dnem 29. 3. 2020 je Vlada Republike Slovenije, kot enega iz med dodatnih ukrepov obvladovanja in zajezitve epidemije s koronavirusom, izdala Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. S sprejetjem odloka je upravniku večstanovanjskih objektov naložena dodatna zadolžitev. Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme (kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo, ograje, stikala za upravljanje, oprijemala, itd.) v skupnih prostorih v in ob večstanovanjskih stavbah. JKP Komunala je upravnik večstanovanjskih stavb aktivno pristopila k iskanju rešitev naložene dodatne zadolžitve pri izvajanju razkuževanja večstanovanjskih objektov. Glede na trenuten obseg dela in število objektov, ki jih imajo v upravljanju, se trudijo poiskati rešitev, da bodo lahko z obstoječimi poslovnimi partnerji vsem etažnim lastnikom zagotovili izvajanje ukrepa v polni meri. Občane pozivamo, da pri uporabi skupnih površin v večstanovanjskih stavbah dosledno upoštevajo samozaščitna navodila ter se površin, kjer bi se virus lahko prenašal z dotikom, čimbolj izogibajo (uporaba rokavic, posamične vožnje z dvigalom, odpiranje kljuk s komolci, pritiski na stikala s pripomočki in ne golimi rokami, nošenje zaščitnih mask ipd.).


29. marec 2020


POMEMBNE INFORMACIJE GLEDE VLADNIH UKREPOV IN ODLOKOV

Nekaj predlaganih vladnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb lahko najdete na tej povezavi. V veljavi sta Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji in Odlok o obveznem razkuževanju stavb. S polnočjo stopi v veljavo Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. Občane ter poslovne subjekte pozivamo k spoštovanju navedenih odlokov.

ODLOK O PREPOVEDI GIBANJA IN ZBIRANJA LJUDI NA JAVNIH KRAJIH IN POVRŠINAH

V veljavi je odlok, po katerem se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) do nadaljnjega prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepoveduje dostop na javna mesta in površine v Republiki Sloveniji. Prepovedana je uporaba parkov, klopi v parkih, pred stanovanjskimi stavbami, kolesarskih stez ter vseh ostalih javnih površin. Neupoštevanje ukrepov se sankcionira z visokimi kaznimi, ki veljajo v skladu z zakonom, ki ureja nalezljive bolezni. Celoten dokument (Uradni list) najdete na tej povezavi. Z jutrišnjim dnem bo naveden odlok nadomestil nov, ki dodaja omejitve pri prehajanju občinskih meja in nekatere druge ukrepe znotraj občin.

Občane pozivamo, da uredbo dosledno upoštevajo ter prispevajo k zajezitvi širjenja okužbe.


27. marec 2020


AKTUALNA ŠTEVILKA OBČINSKEGA SGLASNIKA TUDI V DIGITALNI IZDAJI

Pripravljena je aprilska številka občinskega glasila SGlasnik, tokrat brez napovednika prireditev, saj so prireditve odpovedane. V njej boste našli pomembne informacije o ukrepih in dogajanju v MOSG v času izrednih razmer. SGlasnik si lahko snamete s te povezave ali si ga ogledate v spletnem bralniku.


ZAPRTJE RAZDELILNICE HRANE

Občanke in občane obveščamo, da razdelilnica viškov hrane do nadaljnjega ne obratuje iz vsem znanih razlogov. V kolikor ste upravičeni do brezplačne hrane oz. ste v socialni stiski, predlagamo, da se obrnete na Rdeč križ, kjer imajo na voljo pakete s suho hrano. Tel. št. je (02) 885 00 30.

26. marec 2020


 

ŽUPANI MESTNIH OBČIN O UKREPIH

Župani mestnih občin so se na videokonferenci dogovorili o poenotenju ukrepov za zajezitev okužb. Obvestilo za javnost si lahko preberete tukaj.


POZIV PROSTOVOLJCEM

Pripravljen je seznam prostovoljcev, ki bi želeli pomagati pri izvajanju nujnih nalog v času ukrepobv (varstvo otrok, pomoč starejšim, dostava hrane ipd.). Morebitne nove prostovoljce vabimo, da svoje podatke (ime, priimek, delovno področje prostovoljstva, mobilna številka in email naslov) pošljete na krizni@slovenjgradec.si. Uvrščeni boste v seznam, po potrebi pa vas bomo tudi kontaktirali. Hvala za pripravljenost.

 


 

25. marec 2020


POMEMBNE INFORMACIJE ZA OBČANE V PDF OBLIKI

Vsakodnevno so posodobljene pomembne informacije za občane, ki jih v obliki pdf datoteke lahko snamete s te povezave.


DOBAVA ZAŠČITNIH SREDSTEV ZA GOSPODARSKE DRUŽBE

Mestna občina Slovenj Gradec sporoča, da MOSG in CZ ne moreta zagotavljati zaščitnih sredstev za gospodarske družbe, slednje si morajo zaščitna sredstva zagotoviti same. MOSG in CZ bosta zaščitna sredstva (ko in če bodo ta na razpolago v zadostnih količinah) zagotavljali zgolj za vzdrževanje javnih služb po prioritetni listi: 1-primarno zdravstvo, 2-lokalni socialno-varstveni zavodi, 3-kritična infrastruktura in javne službe.

Pozivamo pa vse zasebnike, ki bi imeli naprodaj zaščitno opremo, da nam to sporočijo. Informacije bomo posredovali javnosti. Nekaj ponudnikov je zbranih na tej povezavi (GZS).


NUDENJE NASTANITEV GOSTOM

Skupnost občin Slovenije je svoje članice seznanila s tem, da je zaradi izrednih razmer ob razglašeni epidemiji in sprejetega Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS, ki velja od 16.3.2020, nudenje nastanitev gostom prepovedano. Na spletni strani SOS so objavili Obvestilo AJPES – eTurizem v izrednih razmerah. Občane prosimo, da navodila upoštevajoOdgovore na morebitna vprašanja v zvezi s tem lahko najdete na tej povezavi.


24. marec 2020


PONOVNA DONACIJA ZAŠČITNIH MASK PODJETJA ADIENT

Mestna občina Slovenj Gradec obvešča javnost, da je podjetje Adient ponovno izdelalo nekaj mask za potrebe svojih zaposlenih, pri čemer so 550 kosov mask odstopili Civilni zaščiti MOSG, ki jih bo danes med 14. in 16. uro delila po ustaljenem protokolu v Rotenturnu, Šolska ulica 5, na sedežu Mestne občine. Maske so namenjene prodajalcem živil, torej za vse, ki so v teh dneh v stikih s kupci, za osebne asistence in pomoč, nekaj pa jih bomo rezervirali tudi za policijo in komunalne delavce. Vabimo upravičence, da maske prevzamejo torej danes med 14. in 16. uro v Rotenturnu.


POSODOBLJEN SEZNAM PONUDNIKOV HRANE

Posodobljen seznam ponudnikov hrane, od katerih jo nekateri dostavljajo tudi na dom, najdete na tej povezavi.


OBVESTILO ZA LASTNIKE IN NAJEMNIKE AVTOMATOV ZA NAPITKE

NIJZ je objavil navodila za lastnike, najemnike in uporabnike avtomatov za izdelavo napitkov. Navodila najdete v tem dokumentu.

23. marec 2020


POŽARNA OGROŽENOST

V veljavi so odloki za splošno prepoved kurjenja v naravi zaradi požarne ogroženosti. Edina izjema pri tem je kurjenje zaradi preprečevanja pozebe v trajnih nasadih v naravnem okolju ter zaradi zatiranja prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja. Celotno sporočilo UPRAVE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE je na voljo na tej povezavi.


OBVESTILO RRA KOROŠKA

Regionalna razvojna agencija (RRA) Koroška sporoča, da so 

pripravili dva pripomočka, ki vam bosta v pomoč: 

  • na spletni strani RRA Koroška so vzpostavili podstran z aktualnimi informacijami za pomoč podjetnikom in podjetjem pri poslovanju v času epidemije koronavirusa COVID-19. (POVEZAVA)
  •  Ob tem so se odločili, da v času epidemije še dodatno podpremo vse lokalne ponudnike hrane in domačih produktov. Za vas so v sodelovanju s KGZS - Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, pripravili seznam ponudnikov vseh treh dolin (Mežiška, Dravska in Mislinjska), ki so se z veseljem odzvali našemu povabilu. (POVEZAVA)

OBVESTILA JKP KOMUNALA

JKP Komunala objavlja  informacije o ravnanju z odpadki v gospodinjskih okoljih z obolelimi, ki jih lahko najdete v priloženem dokumentu. 

Povezava: Odpadke v gospodinjstvih z bolniki, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19 se lahko odvrže izključno v posodo za mešane komunalne odpadke.

STANOVANJSKA ENOTA

Kjer se čiščenje skupnih prostorov izvaja preko upravnika JP Komunala Slovenj Gradec d.o.o., čistilne servise obveščamo, da ob izvajanju čiščenja upoštevajo vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ukrepe in odloke za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 ter posebno pozornost namenijo dodatnemu čiščenju oz. razkuževanju skupnih predmetov, kot na primer (kljuke, ograje, tipke domofonov in dvigal, stikala, itd..).  Občane pozivajo, da naj pri uporabi dvigal upoštevajo navodila glede razdalje in naj se v njih ne vozi več ljudi naenkrat, razen kadar gre za pomoč starejšim ali osebam iz istega gospodinjstva.

JAVNE POVRŠINE

V Mestni občini Slovenj Gradec smo s klorovim preparatom dezinficirali vso urbano opremo (klopce, otroška igrala, fitnese na prostem). Ukrep bomo po potrebi ponavljali in razširili še na druge površine. Prepovedano je sedenje na klopcah, uporaba igral in fitnesov na prostem ter ostale urbane opreme. Občane pozivamo, da se čim manj dotikajo površin, ki se jih dotika veliko število ljudi in so zaradi tega lahko onesnažene. Dezinficirali so tudi vse ekološke otoke. Občane prosimo, da v času epidemije, ločene frakcije, ki se jih sicer odlaga na ekoloških otokih, to je papir in stekleno embalažo, skladiščijo doma.

Odvoz komunalnih odpadkov poteka nemoteno, po urniku odvoza.

Prav tako zagotavljamo nemoteno varno oskrbo s pitno vodo ter ostale obvezne naloge javne službe.  

V podjetju so sprejeli tudi stroge ukrepe pri varovanju zdravja naših zaposlenih z namenom zagotavljanja redne komunalne oskrbe kot del obveznih nalog javne službe. Aktualne novice in informacije objavljamo na spletni strani www.komusg.si Za nujne zadeve so vam na voljo na dežurni telefonski številki 051 605 111.


22. marec 2020

POVABILO K PRODAJI ŽIVIL NA TRŽNICI

Mestna občina Slovenj Gradec se pridružuje pozivu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter vabi pridelovalce hrane, kmete in ostale, ki sicer svoje izdelke prodajajo na tržnici, da ob upoštevanju ukrepov (večji razmiki med stojnicami, omejeno število kupcev, določene poti in razdalje med kupci, uporaba zaščite za usta in nos ter rokavic, razkuževanje, ustrezen nadzor s strani občinskih redarjev) svoje izdelke in pridelke tudi prodajajo. Z vladnim odlokom, ki ureja začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom Republike Slovenije, prodaja živil na tržnicah namreč ni prepovedana. Je pa prepovedana prodaja drugih izdelkov (obutve, obleke, suhe robe in podobno).

Čimbolj neovirana lokalna kmetijska pridelava in reja, predelava primarnih kmetijskih proizvodov in nepretrgane verige oskrbe državljanov z lokalno hrano, so ključni dejavniki, da v letošnjem letu ohranimo sedanji nivo samooskrbe s primarnimi kmetijskimi proizvodi, ki je temelj letošnje in prihodnje prehranske varnosti naše države.


21. marec 2020


PREPOVED ODLAGANJA SMETI V NARAVI IN OPOZORILO KRŠITELJEM

Mestna občina Slovenj Gradec poziva občanke in občane, da se v času ukrepa zaprtja deponij in odlagališč odpadkov obnašajo razumno in okoljevarstveno ter smeti ne odlagajo v naravi, saj bodo inšpekcijske službe takšno ravnanje najostreje preganjale in kaznovale tudi na način podrobnega ugotavljanja izvora smeti in sankcioniranja kršiteljev. Odlaganje smeti izven za to namenjenih lokacij in prostorov je strogo prepovedano. Bodimo racionalni tudi pri proizvajanju smeti, še posebej pa času ukrepov ni primerno opravljanje spomladanskih čiščenj, saj odpada, še posebej večjega, trenutno ni možno deponirati na odlagališčih.

PONUDNIKI HRANE

Pripravili smo vam spletno stran s ponudniki hrane na območju MOSG, nekateri jo tudi dostavljajo. Seznam bomo sproti posodabljali.

Želimo vam dober tek.

http://www.slovenjgradec.si/Aktualno/Odprte-trgovine


KORISTNE INFORMACIJE GLEDE PRENAŠANJA VIRUSA

Pojavljajo se vprašanja o možnosti prenosa virusa. Nekaj pogostih vprašanj in odgovorov najdete na spletni strani NIJZ.

 

V prilogi pa podatki iz priporočila NIJZ glede odpadnih voda in fekalij.


20. marec 2020


PREPOVED ZBIRANJA LJUDI NA JAVNIH KRAJIH

V veljavi je vladni odlok o začasni prepoved zbiranja ljudi na javnih shodih, prireditvah in drugih dogodkih na javnih krajih.  Mestna občina Slovenj Gradec bo nadziranje odloka izvajala mestno redarsko službo. Občane pozivamo, da navodila odloka upoštevajo.


SPREMENJEN DELOVNI ČAS KOROŠKIH LEKARN

Na osnovi Priporočila Ministrstva za zdravje glede organizacije dela lekarn v obdobju trajanja ukrepov za zajezitev okužb z virusom COVID – 19, bodo lekarne na Koroškem obratovale s spremenjenim odpiralnim časom.

V času dežurne službe  izdajajo zdravila predpisana na recept, ki je predpisan istega dne ali je označen kot nujen in nujna zdravila.


PREPOVED KURJENJA V NARAVI IN POŽARNA OGROŽENOST

Na podlagi sklepa, sprejetega pod točko 6 na dopisni seji Vlade Republike Slovenije dne 18. 3. 2020 in v povezavi z 8. členom Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 20. marca 2020 na območju celotne države. Razglas ne velja za območja s snežno odejo. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor. V času veljave tega razglasa občinam in gasilskim organizacijam izjemoma ni treba izvajati obveznosti, določenih v prvem odstavku 11. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (požarna straža in dežurstvo gasilcev) ter obveznosti iz prvega odstavka 12. člena opazovanje naravnega okolja). Občane, ki bi v naravi opazili ogenj ali požar pozivamo, naj pokličejo številko 112, za prijavo kršitev gornjega ukrepa pa naj pokličejo na Medobčinski inšpektorat Koroške ali Inšpekcijske službe za okolje in prostor RS.


SEZNAM PONUDNIKOV HRANE

V sodelovanju z našimi službami in JZ SPotur smo pripravili seznam ponudnikov hrane, ki opravljajo storitev dostave na dom ali hrano pripravljajo v svojih lokalih in jo distribuirajo brezstično. V seznamu so telefonske številke, naslovi in spletni naslovi. Prav tako lahko v seznamu najdete tudi spletne trgovine s ponudbo hrane.

Seznam bomo sproti posodabljali, datoteka za prenos pa je na voljo

na tej povezavi.


VARSTVO OTROK

Sporočamo, da je za varstvo predšolskih otrok zaenkrat na voljo 6 prostovoljk/-cev in sicerzaposlenih iz VVZ SG (3), Tretje OŠ (2) in iz OŠ Podgorje (1). Vso koordinacijo med starši in prostovoljci vodi ravnateljica VVZ SG. Danes smo stopili v stik tudi s Slovensko filantropijo, ki prostovoljstvo vodi na nacionalnem nivoju in Zvezo študentov medicine Slovenije (ZŠMS), ki so ponudili pomoč pri varstvu otrok medicinskega osebja. Zaenkrat je bila v MOSG izražena samo ena potreba po varstvu dveh predšolskih otrok. Za osnovnošolce imamo dve prostovoljstvi (eno na OŠ Šmartno in eno na Prvi OŠ), a potreb po varstvu osnovnošolskih otrok zaenkrat ni.

 

Vsem pa posredujemo spodbudo, ki jo vsem učencem in staršem v MOSG pošiljajo njihovi pedagoški delavci, pismo je napisala Simona Levc, strokovna sodelavka v šolski svetovalni službi 2. OŠ Slovenj Gradec.


OBVESTILO DOMA STAROSTNIKOV SLOVENJ GRADEC

Koroški dom starostnikov, Dom starejših občanov Slovenj Gradec sporoča, da so po izvedenih testih na okužbo vsi izvidi pri zaposlenih in stanovalcih negativni. In da seveda še naprej natančno in odgovorno izvajajo vse zaščitne ukrepe. Sporočajo tudi, da izvajajo pomoč na domu pri uporabnikih kjer so te storitve najbolj potrebne, tudi hrano dostavljamo najbolj potrebnim uporabnikom. Redno so v tudi v stiku z uporabniki, pri katerih trenutno sicer ne izvajajo storitev, v smislu podpore in ponudbe storitev, kjer je to potrebno. V domu starostnikov so sicer obiski prepovedani, stanovalcem pa omogočajo, da so v stiku s svojimi sorodniki po telefonu, Skypu in Vibru na tel. št.: 031 657 644. Sorodniki  stanovalcev jih lahko pokličejo vsak dan od 11.00 do 13.00 na tel. št. 031 710 483.


19. marec 2020


Od polnoči začasna prepoved zbiranja ljudi na javnih shodih, prireditvah in drugih dogodkih na javnih krajih

 

Z današnjim dnem, ko se nam od polnoči dalje obeta vladni ukrep prepovedi združevanja skupin, večjih od pet oseb ter v smislu preprečevanja zbiranja ljudi na območjih s povečano verjetnostjo prenosa okužbe, uprava MOSG poziva občanke in občane k doslednemu upoštevanju navodil za zajezitev prenosa okužbe. V tem trenutku pozivamo tudi vsa podjetja, ki izvajajo dela na občinskih projektih, da poskrbijo za varnost in zaščito svojih zaposlenih. Občanom sporočamo, da smo za omejevanje druženja in nepotrebnega zadrževanja na prostem že v ponedeljek zaprli in ogradili otroška igrišča, odstranjene so tudi klopi ob sprehajalnih poteh in na javnih površinah, kjer je to mogoče. Za osveščanje prebivalstva so bili izdelani jumbo panoji in plakati, ki smo jih distribuirali v lokalnih okoljih. Delo občinskih služb poteka nemoteno, prav tako delujejo tudi vse strukture za komunalno oskrbo prebivalstva ter strukture za zaščito in reševanje. Mestna občina je naročila tudi dobavo 20.000 zaščitnih mask, ki bodo dobavljene predvidoma v tednu dni in jih bomo porazdelili po prioritetnih področjih, kjer jih bo morda tedaj spet primanjkovalo. Prav tako vas pozivamo, da v čimvečjem obsegu delite uradne informativne vsebine Uprave s Facebook portala MOSG na svojih družbenih omrežjih, ker je to edini način, da informacije pridejo do slehernega občana. Prav tako lahko brez omejitev delite tudi vse grafične in multimedijske vsebine na tem portalu.


Ostanimo doma in pazimo nase in svoje najbližje.

 DONACIJA MASK PODJETJA ADIENT

Podjetje Adient iz Slovenj Gradca je v kriznih razmerah izdelalo omejeno količino zaščitnih mask za svoje zaposlene, pri čemer so 1500 mask v duhu družbene odgovornosti podarili Mestni občini Slovenj Gradec, ki jih bo danes med 15. in 17. uro razdelila lokalnim trgovcem hrane, ki nimajo možnosti pridobitve zaščitnih mask kje drugje. Vabimo torej manjše trgovine, prodajalce živil in življenjsko nujnih potrebščin, da maske prevzamejo na sedežu MO SG, Šolska ulica 5, danes, 19. marca,  med 15. in 17. uro oziroma do razdelitve celotne količine mask.


18. marec 2020


POZIV KMETOVALCEM IN OBČANOM

V veljavi je poziv kmetovalcem, da svoja opravila, v kolikor povzročajo izpuste ali smrad v okolju, opravljajo v manjšem obsegu ter postopoma in predvsem pred dežjem. V času, ko je potrebno prezračevati prostore in ko je potencialno obolelim pomemben vsak vdih zraka, bo razumevanje poziva pripomoglo k dobrim odnosom v ožjih lokalnih skupnostih. Zavedati pa se moramo, da je lokalno pridelana hrana izjemno pomemben dejavnik preživetja, še posebej v kriznih časih, zato moramo razumeti potrebe kmetijstva. 

Poziv k strpnemu obnašanju zaradi sezonskega razvoza organskih gnojil

V vsakem oziru pa je PREPOVEDANO kurjenje odpada na prostem, saj je požarna ogroženost zvišana.


BROŠURA S POMEMBNIMI INFORMACIJAMI ZA OBČANE

V tem dokumentu smo zbrali pomembne in poenostavljene informacije v zvezi z življenjem v času izrednih razmer. Dokument si snamite in oglejte. Na voljo je tudi na povezavi: https://we.tl/t-gl1wz0EV6M, od koder si ga lahko snamete in ga natisnete ter razdelite sosedom, prijateljem in znancem. Vendar brez dotikanja! Zdaj gre zares. Bodimo pametnejši od virusa!

 


RAVNANJE Z ODPADKI V GOSPODINJSTVIH Z OBOLELIMI 

V priloženem dokumentu lahko najdete informacije o ravnanju z odpadki v gospodinjskih okoljih z obolelimi.

POZIV PONUDNIKOM ZAŠČITNE OPREME

Mestna občina Slovenj Gradec poziva zasebnike in podjetja, ki imajo na voljo v svojih prodajnih programih zaščitna sredstva (maske, rokavice, razkužila), da nam to sporočijo, saj se na MOSG občani in podjetja obračajo z vprašanji, kje je to opremo možno kupiti. Zasebniki nas lahko o zalogah in artiklih iz zaščitnega programa obvestite na krizni@slovenjgradec.si, mi pa bomo javnost obvestili po svojih kanalih, kje vse so zaščitna sredstva na voljo za nakup. Pojasniti je potrebno, da se bo zaščitna oprema, ki jo bo občinam razdeljevala Civilna zaščita, brezplačno delila po prioritetah (1-zdravstvo, 2-socialno-varstveni zavodi, 3-kritična infrastruktura, 4-podjetja) in ne v skladu z željami in s potrebami prebivalstva. 


17. marec 2020


PREPOVED KURJENJA V NARAVI

Glede na trenutne izredne razmere, ki so v državi, Gasilska zveza Mislinjske doline apelira na vse občanke in občane, da pri vsakodnevnih opravilih NE SEŽIGAJO drevesnih ostankov in trave in na splošno ne kurijo na prostem, kar je tudi prepovedano. Smo namreč v obdobju visoke požarne ogroženosti, prav tako moramo omejiti onesnaženje zraka, da lahko ljudje prezračujejo. Prosijo, da se teh opravil lotite, ko bo verjetnost razširitve požara v naravnem okolju zmanjšana in izredni ukrepi umaknjeni. S tem ukrepom boste pripomogli, da se gasilcem v času epidemije ne bo potrebno izvažati na intervencije in se posledično izpostavljati možnostim okužbe.


POZIV RAVNATELJEV ŠOL

Spoštovani starši, ravnateljice in ravnatelji šol vaših otrok vam sporočajo:

"Spoštovani starši, dragi učenke in učenci. Vsi skupaj smo se znašli v situaciji, ki je za vse nas neznanka. Ne vemo, koga med nami  in v kolikšni meri se bo bolezen dotaknila. Vedeti pa moramo, da v tako hudi situaciji nismo sami. Sporočamo vam, da se lahko ob čustvenih, duševnih stiskah, strahovih za svoje otroke, starše, stare starše, prijatelje… obrnete na svoje razrednike, učitelje ali svetovalne delavke.  V kolikor se boste znašli v brezizhodni situaciji, nam to sporočite. Poskušali vam bomo pomagati. Trudili se bomo, da bo poskrbljeno za vas.

Ostanite zdravi."


PREPOVED KURJENJA NA PROSTEM IN POZIV KMETOVALCEM

Uprava Mestne občine Slovenj Gradec poziva vse občane, da zaradi nujnosti zagotavljanja čistega ozračja v MOSG in potreb prebivalstva po rednem prezračevanje bivanjskih prostorov, na celotnem območju Mestne občine Slovenj Gradec upoštevajo prepoved kurjenja na prostem, pozivajo pa vse, ki bi s svojimi opravili povzročali smrad ali izpuste v ozračje, da opravila izvajajo postopoma in pred dežjem. Pozivajo vas k maksimalni družbeni odgovornosti in uvidevnosti do sokrajanov, potrebno pa se je zavedati, da je kmetovanje in samooskrba ter pridelava hrane v kriznih razmerah pomembna, zato prav vse deležnike prosimo za strpnost in medsebojno razumevanje.

VARSTVO OTROK 

Glede na to, da so vsi vzgojno-izobraževalni zavodi do nadaljnjega zaprti in glede na to, da bodo nekateri starši nujno potrebovali varstvo je MOSG zaprosila ravnatelje šol, da se aktivno vključijo v iskanje tistih pedagoških delavcev, ki bi bili v prvi fazi pripravljeni prostovoljno sodelovati pri varstvu vključenih otrok iz posameznega vrtca ali šole na domu. Na spletni strani MOSG in šol je objavljeno obvestilo za te starše, ki bodo potrebe sporočili ravnateljem.

Do tovrstnega varstva otrok so upravičeni zgolj starši predšolskih otrok in učencev od 1. do 5. razreda, in sicer izključno za otroke, katerih starši opravljajo delo v organizacijah, ki so nujne za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Prvenstveno pomagamo zagotoviti varstvo zdravnikom, medicinskim sestram in drugemu medicinskemu osebju, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše ter zavodih za varovance s posebnimi potrebami, nato nepogrešljivim delavcem v energetiki in komunikacijskih podjetjih, komunalnih in servisnih službah, oskrbi ter operativcem v Slovenski policiji in Slovenski vojski. Dodatni pogoj je, da morata biti oba starša zaposlena v eni od naštetih organizacij in imata oba razporeditev dela v isti izmeni. Nadaljnji pogoj za vključitev otroka v varstvo je, da že do sedaj obiskuje vrtec ali šolo v MOSG.

Na Mestni občini Slovenj Gradec pa bomo omogočili tudi vnos podatkov za prostovoljce in starše (prosilce) preko spleta na spletnem naslovu: krizni@slovenjgradec.si.


PRIORITETE CIVILNE ZAŠČITE PRI OSKRBI Z ZAŠČITNIMI SREDSTVI

Uprava za zaščito in reševanje RS bo za namen oskrbe služb, ki morajo delovati v razmerah pojava bolezni COVID-19,  priskrbela razpoložljiva sredstva za:

 ·      Domove za starejše občane,
·       Centre za pomoč na domu,
·       Izvajalce pogrebne in pokopališke dejavnosti,
·       Taksi službe, prevozi oseb,
·       Javne gospodarske službe,
·       Javno gasilsko službo ter
·       druge sestave, ki ste jih vključili v aktivnosti proti širjenju bolezni.

Pri pripravi razdelilnika za razdelitev zaščitne opreme se bodo upoštevale le tiste potrebe, ki bodo verificirane s strani občine, zato naj zgoraj navedene institucije obvestijo pristojne občinske štabe CZ o svojih potrebah, slednji pa bodo potrebe posredovali dalje. Občine so dolžne dolžna voditi seznam izdane opreme posameznim upravičencem in jo posredovati pristojni izpostavi URSZR, če zanjo zaprosi.


SPREMENJEN DELOVNI ČAS KOROŠKIH LEKARN

S sredo, 18.3.2020 Koroške lekarne spreminjajo odpiralni čas Lekarne v trgovskem centru Katica:

- od ponedeljka do petka od 8.00 - 14.00

Odpiralni čas Lekarne na Glavnem trgu ostaja nespremenjen kot tudi čas dežurne službe. 
O morebitnih spremembah vas bomo obvestili.


ODLOK O ZAČASNI PREPOVEDI BLAGA IN STORITEV

Vlada Republike Slovenije je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim začasno prepoveduje ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Prepoved odloka bo veljala do njegovega preklica, za njegovo lažje razumevanje pa so pripravili nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov.

 

Povezava:

https://www.gov.si/novice/2020-03-16-najpogostejsa-vprasanja-glede-sprejetega-odloka-o-zacasni-prepovedi-prodaje-blaga-in-storitev/


PREPOVED ZBIRANJA LJUDI V IZOBRAŽEVALNIH INSTITUCIJAH

Ker na spletnih omrežjih kroži veliko informacij, med katerimi je bila tudi ta, da so nekatera vodstva šol v SLO želela v času zaprtja šol organizirati sestanke z zaposlenimi ali v širšem ali ožjem kolektivu, smo kot ustanovitelj javnih zavodov s področja vzgoje in izobraževanja dolžni opozoriti javne zavode, katerih ustanoviteljica je MOSG, da je na osnovi okrožnice od 16. 3. 2020 prepovedano zbiranje ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. Vljudno prosimo, da navodilo o prepovedi zbiranja dosledno upoštevate.

DELOVANJE ZBIRNIH CENTROV ZA ODPADKE IN OSTALIH KOMUNALNIH STORITEV

 

Nekateri občani se na občine in komunalna podjetja obračajo z vprašanji, zakaj zbirni centri v tem času ne delujejo ter zakaj ne bi mogli pripeljati na odlagališča npr. starega pohištva in drugih stvari, ki so jih čez zimo kopičili doma, zdaj pa je pomladansko čiščenje in bi se tega radi znebili, ne glede na nastale okoliščine.

Takšna vprašanja občanov sicer razumemo, vendar se je potrebno zavedati, da kosovni odpadki in drugi odpadki, ki jih občani lahko predajo v zbirnih centrih NE SPADAJO v skupino, ki bi jih bilo potrebno odvažati tedensko in jih lahko vsak posameznik tudi kopiči doma. V situaciji v kakršni se nahajamo in ko mora večina ljudi ostati doma na varnem, je potrebno razumeti, da morajo nekateri, kljub izpostavljenosti možnosti okužbe, opravljati nujna dela za druge in jim zagotovljati osnovne preskrbne in zdravstvene storitve. Komunalne službe kljub izrednim razmeram še vedno odvažajo in predelujejo vse gospodinjske odpadke po ustaljenem redu odvoza, tako da nihče še ni prizadet kar se tiče odvoza mešanih komunalnih odpadkov, mešane komunalne embalaže in bioloških odpadkov. Tudi komunalni delavci imajo družine, otroke in svojce, pa vsi ne morejo biti doma, ker jih nujno potrebujemo za opravljanje komunalnih storitev, kjer so dnevno izpostavljeni možnim okužbam.

Bodimo razumni, spoštljivi in hvaležni do ljudi, ki se trudijo, da bi bila naša cona udobja čim manj prizadeta in ki se trudijo, da sistem komunalne oskrbe prebivalstva na Koroškem deluje, kljub danim razmeram ter v težkih in nevarnih pogojih, še naprej nemoteno.


16. marec 2020


UKREPI JKP KOMUNALA

 

Na spletni strani (in kmalu tudi na FB) JKP Komunala so objavljeni zadnji ukrepi pri poslovanju s strankami. Povezava: http://www.komusg.si/novice/ID/1589. Ukrepi Koroškega centra za ravnanje z odpadki KoCEROD so na voljo na tej povezavi: http://ko-cerod.si/ukrepi-za-preprecevanje-sirjenja-korona-virusa/.


POMOČ NA DOMU

Sporočamo, da se aktivnosti storitve pomoči na domu v občini Slovenj Gradec odvijajo v omejenem obsegu (nekateri uporabniki so storitve sami odpovedali, z nekaterimi uporabniki so se uspeli dogovoriti, da skrb prevzamejo sorodniki) ter da bomo do nadaljnjega ob upoštevanju vseh epidemioloških navodil dejavnost nadaljevali v dežurnih izmenah. (vir: DSO SG).


PREPOVED OBRATOVANJA LOKALOV

V skladu z odredbo Vlade RS glede zaprtja življenjsko nenujnih storitvenih in drugih lokalov,  torej vseh lokacij, kjer bi lahko prišlo potencialno do prenosa okužbe je bilo tudi s strani MOSG že v preteklem tednu odrejeno zaprtje vseh občinskih lokalov, javnih zavodov, institucij in lokacij kot so npr. dvorane, športna in otroška igrišča, javna stranišča ipd. Ukrepi veljajo do preklica.  


VARSTVO OTROK

V skladu z zadnjo odredbo Ministrstva za znanost, šolstvo in šport se prvotno načrtovano organizirano varstvo otrok odpove. Vlada apelira na starše, da si pri tem pomagajo ter zagotovijo varstvo otrok tistih staršev, katerih služba je nujno potrebna za delovanje države in varovanje zdravja in ljudi. Mestna občina bo skušala reševati morebitne potrebe (ki jih trenutno ni) po programu, ki je v pripravi.  Vlada apelira na državljanke in državljane, ki bi bili pripravljeni sodelovati v prostovoljskem programu varstva otrok, da se prijavijo v aplikacijo MyNanny, ki je brezplačno na voljo vsem, ki iščejo ali ponujajo varstvo ali pomoč: www.mynanny.si.  


JAVNI PREVOZ IN BREZPLAČEN PREVOZ STAREJŠIH

Javni prevoz občanov je v vseh državi ustavljen (z izjemo nujne taksi službe v večjih mestih), v to kategorijo spada tudi brezplačni prevoz občanov, ki do nadaljnjega ne deluje.


OPROSTITEV PLAČILA PARKIRNIN

Mestna občina Slovenj Gradec obvešča javnost, da se z ukrepi za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 sprostijo javna parkirišča ter se parkirnina na teh površinah ne zaračunava. Tudi parkirne hišice v mestnem jedru do nadaljnjega ne bodo obratovale. Na vseh javnih parkiriščih pa je v veljavi omejitev trajanja parkiranja kot je v veljavi v običajnih modrih conah. Občane pozivamo, da vozil ne parkirajo za daljša časovna obdobja temveč le za čas trajanja opravka. 


PREPOVED UPORABE IGRIŠČ IN JAVNIH POVRŠIN

Mestna občina Slovenj Gradec sporoča občankam in občanom, da so zbiranja skupin prepovedana, prav tako je prepovedana uporaba otroških igrišč v času zaprtja šol in vrtcev, saj se z večjim številom prisotnih tudi veča možnost prenosa potencialnih okužb. Vsa otroška igrišča v MOSG so fizično ograjena z namenom preprečitve uporabe. Staršem priporočamo sprehode v naravi ter čim manj njihovih stikov otrok z vrstniki. Po potrebi bo organizirano varstvo otrok s pomočjo prostovoljcev, trenutno takšnih potreb ni zaznati. 


ODPIS NAJEMNIN NAJEMNIKOM OBČINSKIH LOKALOV IN NEPREMIČNIN

Mestna občina Slovenj Gradec obvešča vse zasebne gospodarske družbe, društva ter samostojne podjetnike, ki imajo v najemu poslovne prostore v lasti Mestne občine Slovenj Gradec, da bo za čas trajanja izrednih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, odpisala najemnino za  poslovne prostore.


VPIS OTROK V VRTCE

Vpis otrok novincev v vrtec za šolsko leto 2020/2021, poteka tako, kot je bilo predvideno, do 18.3.2020. Zaradi zaprtja vrtcev, vlog za vpis v vrtec ne sprejemamo več osebno. Vlogo za vpis otroka lahko pošljete skenirano po elektronski pošti na naslov: urska.repnik@guest.arnes.si  ali priporočeno po pošti v razpisanem roku. Vse informacije glede vpisa lahko dobite na telefonski številki svetovalne delavke Urške Repnik.  041 300 286. Za razumevanje se vam zahvaljujemo.