SL EN DE

Novice

Poplavna varnost v občini

  • 13 februar 2013
  • Število pogledov: 2179

V mesecu januarju se je župan Andrej Čas na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje sestal s pristojnimi strokovnjaki, s katerimi se je pogovarjal o poteku in obsegu sanacije poplavne škode in o možnih rešitvah za trajno  izboljšanju poplavne varnosti v Mestni občini Slovenj Gradec. 12. februarja 2013 so se pogovori nadaljevali, tokrat v  slovenjgraški mestni hiši.

S strani ministrstva so se sestanka udeležili Ervin Vivoda, Tomaž Globokar, Nevenka Colnarič in Urban Šumah, sestanka pa sta se  udeležila še Mateja Klaneček iz Agencije RS za okolje (ARSO) in Rok Ferme  iz podjetja Drava.

Sogovorniki so lahko ugotovili, da je MOSG doslej že prijavila in na MKO dostavila tri sanacijske elaborate v vrednosti 452.000 € za najzahtevnejše projekte sanacij poplavne škode  na cestni infrastrukturi.  Pristojni organ Ministrstva trenutno žal še nima informaciji o višini odobrenih sredstev za te sanacije. Projekt regulacije Suhodolnice v dolžini okrog 2 km od mostu Stari trg do sotočja z reko Mislinjo naj bi se uvrstil v finančni nabor kohezijskega sklada  2013/2014. Razpis za izbiro izvajalca bo izveden takoj, ko Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo izda odločbo. Ob idealnem poteku vseh postopkov in pridobitve gradbenega dovoljenja  bo možno z deli pričeti že v letu 2013. Regulacija struge in protipoplavna zaščita Mislinje od sotočja z reko Suhodolnico do konca stare industrijske cone v  Pamečah bi tako potekala v okviru sanacijskih ukrepov in investicijsko vzdrževalnih del.  Program sanacij in njihov časovni potek žal prav tako še ni znan, saj pristojni organ še nima informacije o razpoložljivih sredstvih, ki jih bo zagotovil državni proračun v ta namen. Projekt je po naročilu naše mestne občine že v izdelavi pri  Vodnem gospodarstvu Drava. Realno lahko pričakujemo, da bo ta zahteven projekt izveden še v letošnjem letu. Zadrževalnik na vodotoku Homšnica in ostali projekti reševanja poplavne ogroženosti v celotni mestni občini se bodo uvrstili v operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture ( OP ROPI ) iz kohezijskih virov za obdobje 2014-2020. V letošnjem letu bodo pripravljeni idejni projekti. Projekt zadrževalnika na Homšnici je potrebno uskladiti z državnim prostorskim načrtom za državno cesto Velenje – Slovenj Gradec in južno mestno obvoznico. 

Pogovore s predstavniki MKO, ARSO in drugimi pristojnimi institucijami bomo še naprej redno izvajali in skrbeli, da se bodo zastavljeni projekti začeli uresničevati v najkrajšem možnem času.

Fotogalerija

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.