SL EN DE

Novice

PRIPRAVE ZA NAMESTITEV PROSILCEV ZA AZIL V PARTIZANSKEM DOMU NA KOPAH

  • 21 september 2015
  • Število pogledov: 1739

Nemudoma je župan MO SG Andrej Čas sklical sestanek, na katerem je bil kot najprimernejša lokacija za namestitev prosilcev za azil določen Partizanski dom na Kopah. Le-tega je bilo mogoče glede na potrebe beguncev in splošno stanje objekta najhitreje pripraviti za vselitev večjega števila ljudi. Naloge operativnega vodje priprav objekta na prihod prosilcev za azil je prevzel občinski svetnik Boris Raj.

Na sestanku je bila oblikovana tudi ad hoc operativna skupina, ki se je še istega dne v popoldanskem času odpravila na Partizanski dom in proučila tamkajšnje stanje. Poleg Borisa Raja kot vodje skupine slednjo sestavljajo še: Alan Matijevič (poveljnik Civilne zaščite (CZ) za Koroško), Marijan Klemenc (poveljnik CZ MO SG), Edita Dolinšek (stanovanjske zadeve na MO SG), Rado Poggi in Urška Čerče (oba Raum AU), Grega Raj in Aljaž Kitak.

Pregled objekta je pokazal nekatere pomanjkljivosti, ki pa so bile včeraj in danes po večini že odpravljene. Zasluge za to gredo skupini prostovoljcev, v katero so se vključili posamezniki in skupine iz MO SG, ki jih koordinira Grega Raj. Približno 30 parov rok je Partizanski dom, ki je trenutno brez oskrbnika, spravilo v primerno stanje za sprejem prosilcev za azil v vsega dveh dneh. Skupna kapaciteta doma, o kateri je bilo obveščeno tudi MNZ, tako znaša 73 ležišč.

Vzporedno z urejanjem objekta so stekle tudi priprave za dobavo hrane in pijače, pripomočkov za osebno higieno ter ostalih potrebščin, ki bodo begunce pričakale ob njihovem prihodu. Zanje bosta poskrbela Območno združenje Rdečega križa (RK) Slovenj Gradec in MO SG. V času bivanja v Partizanskem domu bo prosilcem za azil na voljo zdravstvena oskrba, za katero bo skrbel RK, vzpostavljena pa je bila tudi vsa potrebna informacijsko-komunikacijska infrastruktura (telefon, internet), ki je na lokaciji poprej ni bilo.

Za pomoč beguncem na lokaciji sami bodo skrbele skupine prostovoljcev. Ves čas njihovega bivanja v domu jim bodo na voljo za nudenje informacij in drugih oblik pomoči. Začasni/kratkoročni načrt tovrstnih aktivnosti je že izdelan, dolgoročnejšega pa bo operativna skupina dorekla po prihodu beguncev oz. na osnovi ocen o delovanju začasnega režima v praksi.

Edina neznanka ostaja termin prihoda prosilcev za azil, ki jih bodo v slovenjgraško občino z avtobusom prepeljali iz postojnskega Centra za tujce. Najbolj verjeten termin prihoda je ponedeljek, 21.9., okrog poldne. Operativna skupina ostaja v polni pripravljenosti na obvestilo resornega ministrstva in izvedbo vseh aktivnosti, ki bodo temu sledile.

Tako MO SG kot operativna skupina občane obveščata, da je vsakršna skrb glede namestitve prosilcev za azil v domači občini odveč. Kvečjemu nasprotno: kot skupnost smo lahko ponosni na dejstvo, da smo se uspeli v zelo kratkem času povezati in postoriti vse potrebno, da v skladu s svojimi zmožnostmi pomagamo ljudem, ki v upanju na boljše, predvsem pa mirnejše življenje trkajo na vrata Evrope. K temu nas zavezujeta naše mirovniško poslanstvo in vera v dostojanstvo slehernega človeka.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec se v imenu občinskega sveta, občinske uprave in operativnega štaba za nastanitev azilantov, iskreno zahvaljuje prostovoljkam in prostovoljcem, ki so v preteklih dneh nesebično vložili veliko število ur prostovoljnega dela z namenom ureditve objekta Partizanski dom na Kopah ter ga požrtvovalno pripravili na sprejem družin in posameznikov, ki so Republiko Slovenijo zaprosili za azil. Poleg vzpostavitve ustreznih bivanjskih pogojev pa je bilo opravljeno tudi pomembno družbeno-koristno delo, saj smo lahko spet ponosni na urejenost tega turističnega objekta v lasti MOSG. Iskrena hvala vsem.

 

 

Foto: Urška Čerče

Fotogalerija

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.