SL EN DE

Novice

POSLOVIL SE JE ČASTNI OBČAN KAREL PEČKO

  • 2 maj 2016
  • Število pogledov: 1674
POSLOVIL SE JE ČASTNI OBČAN KAREL PEČKO

V slovenjgraški bolnišnici se je v ponedeljek, 2. maja 2016 zjutraj, v 96. letu starosti, poslovil akademski slikar Karel Pečko, častni občan Slovenj Gradca, umetnik, pedagog, in vsestranski kulturni delavec.Rojen 29. septembra 1920 v Vuhredu, je leta 1954 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani ter nato nekaj let poučeval likovno vzgojo na Nižji gimnaziji v Slovenj Gradcu. V letu 1957 je pripomogel k ustanovitvi Umetnostnega paviljona, predhodnika današnje Koroške galerije likovnih umetnosti, ki ga je vse od leta 1963 do leta 1997 tudi vodil kot ravnatelj. Galeriji je dal strokovni ugled in jo postavil na mednarodno prizorišče, za svoje delo pa je umetnik, ki ga mnogi najbolj poznajo po njegovih upodobitvah Uršlje gore, prejel tudi več nagrad in priznanj, za dosežke v muzealstvu je leta 1981 prejel Valvasorjevo nagrado, med najvišja odlikovanja pa nedvomno sodita srebrni častni znak Republike Slovenije, državno odlikovanje zlati red za zasluge, prejel pa je tudi avstrijsko najvišje državno odlikovanje, častni križ za znanost in umetnost.

Lokalno okolje, mestna občina Slovenj Gradec, se mu je za njegovo ustvarjalnost in predanost oddolžila z Bernekerjevo nagrado leta 1975, ter leta 1989 tudi z nazivom častni občan. Po njem se imenuje fundacija, ki ji je Pečko ob ustanovitvi podaril 252 svojih slik iz obdobja 1946–1990 in vanjo pritegnil še druge donatorje. Fundacija še vse od svoje ustanovitve štipendira obetavne študente umetnosti in humanistike.

Karel Pečko je s svojimi svetovljanskimi nazori ter mnogimi projekti kulturne izmenjave s tujino, deloval kot izjemen promotor Slovenj Gradca in Koroške, skozi številne mednarodne razstave pa je v našo pokrajino pripeljal mnoge vrhunske umetnike in znane politične osebnosti. Sam se je  umetniško izpopolnjeval, razstavljal in ustvarjal nepozaben opus raznoterih umetniških, predvsem slikarskih smeri, ob tem pa se je ukvarjal tudi s keramiko, grafičnim oblikovanjem, delal je scene za lutkovno gledališče, Slovenjgradčani pa so ga v zadnjih letih poznali kot rednega obiskovalca občinskih prireditev in predvsem kot stalnega gosta mestne kavarne, kjer je opoldanski čas preživljal v družbi prijateljev in znancev, zanimivih sogovornikov, s katerimi je razdrl marsikakšen duhovit dovtip ali obudil spomine na čase, ki jih je zaznamoval s svojimi sodobniki.

Žalna knjiga bo od torka, 3. maja, od 11. ure dalje, v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Žalna seja v počastitev spomina na akademskega slikarja Karla Pečka bo v sredo, 4. maja, ob 14. uri, v Koroški galeriji likovnih umetnosti, žara pa bo od 13. ure dalje v poslovilni vežici v Starem trgu. Pogreb bo v sredo, 4. maja, ob 16. uri na pokopališču v Starem trgu.  

Svojci cvetje in sveče hvaležno odklanjajo v korist Fundacije Karla Pečka ki prispevke sprejema na transakcijskem računu: SI56 6000 0000 0525 811.

 

 

DS

 

(foto: I.M./Delo)

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.