SL EN DE

Novice

POROČILO O KVALITETI PITNE VODE ZA LETO 2016 ZA VAŠKI VODOVOD PODHOMEC

  • 29 marec 2017
  • Število pogledov: 2274
POROČILO O KVALITETI PITNE VODE ZA LETO 2016  ZA VAŠKI VODOVOD PODHOMEC

Mestna občina Slovenj Gradec opravlja notranji nadzor pitne vode na vaškem vodovodu Podhomec.

Vaški vodovod Podhomec oskrbuje 75 oseb s pitno vodo, oziroma 18 stanovanjskih hiš in 5 manjših kmetij. Količina porabljene vode je 8-10 m3/dan. Izdatnost zajetja je 36 l/min, kapaciteta vodohrana 12-15 m3. Dolžina omrežja je 1200 m, od tega je primarnega voda 900 m in sekundarnih vodov 300 m.

Notranji nadzor nad varno pitno vode, zagotavljamo na osnovi sistema HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point). Sistem omogoča prepoznavanje mikrobioloških, kemičnih in fizikalnih tveganj, ki lahko predstavljajo potencialno nevarnost za zdravje ljudi, izvajanje potrebnih ukrepov, ter vzpostavljanje stalnega nadzora na tistih mestih (kritičnih kontrolnih točkah) v oskrbi s pitno vodo, kjer se tveganja lahko pojavijo. Delovanje sistema potrjujemo z rednim preverjanjem reprezentativnih vzorcev vode. Poleg omenjenega notranjega nadzora se v Sloveniji skladnost pitne vode spremlja tudi preko državnega monitoringa pitnih vod. Laboratorijsko preskušanje vzorcev pitne vode je v letu 2016 izvajal Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

V letu 2016 je bilo na sistemu vaškega vodovoda Podhomec, ki ga upravljamo v okviru notranjega nadzora odvzetih 7 vzorcev za preiskave na mikrobiološke parametre in za fizikalno-kemijske preiskave, od tega 4 rednih 1 izredna preiskava in 2 preiskavi v okviru državnega monitoringa. Zahteve Pravilnika o pitni vodi je izpolnjevalo  85 % vzorcev.

V primerih, ko pitna voda ni bila skladna z zahtevami Pravilnika o pitni vodi, so bili ugotovljeni vzroki za neskladnost ter izvedeni vsi ukrepi za njihovo odpravo. Pri izvedenih ukrepih je bila upoštevana stopnja prekoračitve mejne vrednosti parametra in potencialno tveganje za zdravje ljudi. 

Glede na rezultate analiz vzorcev vode, je bila voda v letu 2016 primerne kakovosti za pitje in uporabo v gospodinjstvih, tveganje za zdravje uporabnikov pa ocenjeno kot srednje.

 

Laboratorijsko preskušanje vzorcev pitne vode je v letu 2016 izvajal Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Podatki o rezultatih laboratorijskih preizkušanj pitne vode, pridobljenih tako v okviru notranjega nadzora, kot tudi državnega monitoringa, so javni in na vpogled na Mestni občini Slovenj Gradec in na spletni strani Mestne občine Slovenj Gradec.

 

V primeru omejitve uporabe pitne vode, zaradi morebitnih onesnaženj ali pri povečanemu tveganju za zdravje ljudi bomo uporabnike obveščali preko Koroškega radia, z obvestili na tabli vaške skupnosti, na spletni strani Mestne občine Slovenj Gradec, oziroma osebno.

Dokumenti za prenos

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.