SL EN DE

Novice

MESTU NA LJUBO POJDI PEŠ ALI S KOLESOM

Nedelje brez avtomobila na Glavnem trgu

  • 19 april 2017
  • Število pogledov: 5393
MESTU NA LJUBO POJDI PEŠ ALI S KOLESOM

Staro mestno jedro Slovenj Gradca ima izjemen pomen in veliko vrednost. Največja vrednota in posebnost je razmerje med odlično ohranjenim srednjeveškim urbanizmom in njemu vedno znova prilagojeno arhitekturo. Staro mestno jedro pomembno oblikuje identiteto mesta in občine. Zato je v interesu vseh, ki v starem mestnem jedru bivamo, delujemo ali preživljamo prosti čas, da je to prostor, ki ga sooblikujemo ljudje – za ljudi.

V lanskem letu je mestna občina za svoja prizadevanja prejela naziv najbolj aktivna slovenska občina v Evropskem tednu mobilnosti 2016. Zavedamo se svoje odgovornosti, da zastavljeno dobro delo nadaljujemo. Obstoječa prometna ureditev Glavnega trga ne omogoča razvoja kvalitetnega javnega prostora, kar v veliki meri opažajo prebivalci in obiskovalci mesta Slovenj Gradec.

Občinski svet je pred dvema letoma sprejel usmeritve za postopno zmanjševanje parkiranih mest in prometno ureditev, ki bo spodbujala trajnostne oblike mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje. Tem usmeritvam sledimo tudi pri pripravi Celostne prometne strategije MO Slovenj Gradec, kjer smo v zaključni fazi oblikovanja ukrepov. Sodobno celostno načrtovanje prometa, za razliko od tradicionalnega, daje velik poudarek ukrepom, ki niso finančno zahtevni, vendar so učinkoviti.

S tem namenom smo oblikovali pobudo "Nedelja brez avtomobila na Glavnem trgu". Z njo želimo en dan v tednu Glavni trg namesto avtomobilom nameniti ljudem. S pobudo bomo predvidoma začeli že v mesecu maju 2017. Namesto prepovedovanja želimo spodbujati. Namesto prepovedi vožnje z osebnim avtomobilom na Glavni trg želimo spodbujati hojo, kolesarjenje in druženje na Glavnem trgu v mestu Slovenj Gradec.

Živel Slovenj Gradec. Mestu na ljubo pojdi peš ali s kolesom.

V času izvajanja pobude "Nedelja brez avtomobila na Glavnem trgu" bomo vsako 2. in 4. nedeljo v mesecu, v popoldanskem času (na Trgu svobode), organizirali tudi »Urbane delavnice - ko mesto postane igrišče«. Aktivnosti so namenjene otrokom in mladini za kreativno preživljanje nedeljskega popoldneva v mestnem jedru. Vključevale bodo različne dejavnosti (športne, kulturne, ustvarjalne, zabavne) in bodo za uporabnike brezplačne. Tudi z nedeljskimi delavnicami želimo spodbuditi trajnostno mobilnost in z njimi obogatiti ponudbo in dogajanje v centru mesta Slovenj Gradec.

Z urbanimi delavnicami pričnemo 14. maja ob 16h (do 18h).

 

LČ/DS

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.