SL EN DE

Novice

SPREJET OSNUTEK PRORAČUNA ZA LETO 2019

Slovenjgraški občinski svetniki so na februarski seji soglasno potrdili osnutek letošnjega proračuna. Načrtovanih je za 25, 2 milijona evrov prihodkov in 27,3 milijona evrov odhodkov, kar predstavlja rekordno visok proračun Mestne občine Slovenj Gradec, predvsem tudi zaradi velikih projektov, sofinanciranih z evropskimi in državnimi sredstvi.

  • 25 februar 2019
  • Število pogledov: 3030
SPREJET OSNUTEK PRORAČUNA ZA LETO 2019

Za začetek gradnje bloka neprofitnih stanovanj bo občina letos pridobila 2,7 milijona evrov, za projekt bazena in parka urbanih športov pa okoli 950 tisoč evrov. Naložba v gradnjo čistilne naprave za pitno vodo (ultrafiltracija), ki znaša 1,8 milijona evrov, bo v celoti financirana s strani države. Med večjimi naložbami je 1,4 milijona evrov vredna obnova vodovodnega sistema v Mislinjski dolini. Gre za velik skok v primerjavi s preteklimi leti, je pojasnil vodja urada za proračun Darko Sagmeister. »Letošnji proračun je v primerjavi z realizacijo v letu 2017 višji za 11 milijonov evrov. Gre za rekordni proračun, če izločimo vpliv regijskih projektov, ki so bili v letih 2009 in 2010 vključeni v slovenjgraški proračun, vendar so bila sredstva namenjena tudi naložbam v drugih koroških občinah.« Občina bo letos za 921 tisoč evrov povečala zadolževanje, še 1,2 milijona evrov razlike med prihodki in odhodki bodo pokrili z neporabljenimi sredstvi iz preteklih let, kar skupno predstavlja največje zadolževanje po letu 2011.

Občina bo tako konec leta glede na osnutek proračuna zadolžena za 6,5 milijona evrov. Brez zadolževanja ne bi bilo mogoče izvesti največjih investicij oziroma zagotoviti lastnih sredstev za sofinanciranje, predvsem pa bi zmanjkalo finančnih sredstev za komunalno-cestno infrastrukturo. »Zadolžitev ni majhna, vendar bi brez zadolževanja trpele ostale dejavnosti, predvsem družbene in infrastruktura,« pojasnjuje slovenjgraški župan Tilen Klugler in dodaja, da bodo poleg prej načrtovanega sofinanciranja največjih projektov že letos izvedli tudi nekaj pred volitvami obljubljenih projektov ter vlaganj v komunalno in cestno infrastrukturo, za katera je s strokovnimi službami uspel zagotoviti sredstva. Tako velja omeniti nekatere popolnoma nove proračunske postavke. Gre npr. za zagotovitev sredstev za vzdrževalna dela v počitniškem domu v Fiesi, sredstva za pomoč šoloobveznim otrokom prve triade (nakup zvezkov), 30 tisoč evrov bo namenjenih za male čistilne naprave, 20 tisoč evrov za brezplačen prevoz starejših občanov, za 15 tisoč evrov pa se bodo povečala tudi sredstva za šport in kmetijstvo. Skupno je proračun za nove postavke predvidel precejšen znesek, skoraj 600 tisoč evrov, ki bo poleg naštetega porabljen še za izvajanje programa večgeneracijskega centra ter ureditev prostorov zanj, ureditev nadstreška in terase pri vrtcu na Maistrovi, nakup prostorov za potrebe Knjižnice Ksaverja Meška, za potrebe četrtnih in vaških skupnosti, odpravo napak pri bloku na Ronkovi ulici, prestavitev komunalnih vodov pri bazenu, ureditev komunalne infrastrukture za novo podjetniško cono v Pamečah, pripravo dokumentacije za južno obvoznico, rekonstrukcijo cestnih povezav na Ozarah ter sofinanciranje malih čistilnih naprav. Za cestno infrastrukturo bo letos namenjenih več kot 1,2 milijona evrov. Za gradnjo bloka bo občina poleg pridobljenih sredstev zagotovila 665 tisoč evrov iz lastnih virov. Kar 700 tisoč evrov bo stala gasilska avtolestev, od tega bodo iz proračuna zagotovili 450 tisoč evrov, ostalo pa pridobili iz državnih sredstev. Skupno bo naložbam letos namenjena skoraj polovica proračuna. Občina bo zagotovila okoli 6 milijonov evrov, za 7,8 milijona evrov pa načrtujejo evropskih in državnih sredstev. Letos so tako med drugim predvidena tudi sredstva za začetek projektiranja južne obvoznice, podjetniške cone Pameče III in rekonstrukcije cest na območju Ozar.

 

MN/DS

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.