Novice

30. GENERALNA SKUPŠČINA MEDNARODNEGA ZDRUŽENJA MEST GLASNIKOV MIRU

30. generalna skupščina IAPMC, ki jo je letos gostilo mesto Sarajevo, Bosna in Hercegovina, se je uspešno zaključila tudi za Slovenj Gradec. Ponovna, že peta izvolitev na položaj generalnega sekretarja, je potrditev naše dosedanje angažiranosti in delovanja.

  • 1 oktober 2019
  • Število pogledov: 267
30. GENERALNA SKUPŠČINA MEDNARODNEGA ZDRUŽENJA MEST GLASNIKOV MIRU

Petdeset delegatov iz 15 držav, predstavnic in predstavnikov 23 mest (Abidjan, Berane, Brighton & Hove, Coventry, Kotor, Kragujevac, Kumanovo, Kyrenia, Lefkoniko, Maputo, Morphou, Oswiecim, Plonsk, Prilep, Rostock, Sarajevo, Slovenj Gradec, Sremski Karlovci, Torun, Volgograd, Yokohama, Zagreb in Zurrieq) so se med 26. in 29. septembrom sestali v Sarajevu in se udeležili 30. Generalne skupščine Mednarodnega združenja mest glasnikov miru (IAPMC), ki jo je gostilo mesto Sarajevo, Bosna in Hercegovina. Konferenco so delegati pričeli z otvoritvenimi nagovori sarajevskega župana Abdulaha Skaka, župana Plonska, Andrzeja Pietrasika, dosedanjega predsednika IAPMC, župana Slovenj Gradca, Tilna Kluglerja, generalnega sekretarja IAPMC in predstavnika zunanjega ministrstva Bosne in Hercegovine, gospoda Ahmeta Halilovića.

Pozitivno vzdušje med celotno generalno skupščino je pokazalo, da se mesta zavedajo pomena sodelovanja na tovrstnih dogodkih. Skupščina je, poleg sprejetja Sarajevske deklaracije 2019, ki opozarja na nujnost večje ozaveščenosti o okoljskih vplivih v kontekstu svetovnega miru, opozarja pa tudi na pomembnost sledenja trajnostnim razvojnim ciljem OZN, delegatom ponudila tudi priložnost za poročila, pojasnili in delili so dobre prakse pri promociji kulture miru, strpnosti ter sodelovanja in medsebojnega razumevanja. Poročevalci so obravnavali več vprašanj: ministrica za človekove pravice in begunce Semiha Borovac je prispevala uvod v prvo temo skupščine, »Migrantska kriza - strpnost v kontekstu raznolikosti«, Dušan Stojanovič, namestnik generalnega sekretarja IAPMC je predstavil drugo temo: »Trajnostni razvojni cilji OZN«, prof. dr. Damir Kapidžić s sarajevske Fakultete za politologijo pa je imel uvodni govor k tretji temi, »Izzivi za kulturo miru ob svetovnih spremembah«.

Združenje je sprejelo dve novi mesti: Prilep (Severna Makedonija) in Sremski Karlovci (Srbija). Po končanem triletnem mandatu so delegati z aklamacijo potrdili novi izvršni odbor in izvršne funkcionarje, ki so tako postali:

G. Abdulah Skaka, župan (SARAJEVO, Bosna in Hercegovina) (predsedujoči 1. leto)
Vitaliy Likhachev, župan (VOLGOGRAD, Ruska federacija) (predsedujoči 2. leto)
Victoras Hadjiavraam, župan (MORPHOU, Ciper) (predsedujoči 3. leto)
Vincent Kouaoh N'Cho, vice-guverner (ABIDJAN, Slonokoščena obala)

Generalni sekretar:

Tilen Klugler, župan (SLOVENJ GRADEC, Slovenija)

Namestnik generalnega sekretarja:

Dušan Stojanovič (SLOVENJ GRADEC, Slovenija)

Izvršni odbor IAPMC predstavljajo naslednja mesta:

Abidjan (Slonokoščena obala)
Coventry (Združeno kraljestvo)
Kragujevac (Srbija)
Kumanovo (Severna Makedonija)
Morphou (Ciper)
Płońsk (Poljska)
Sarajevo (Bosna in Hercegovina)
Slovenj Gradec (Slovenija)
Volgograd (Rusija)
Zurrieq (Malta)

Mednarodno združenje mest glasnikov miru je podelilo tudi priznanja za izjemne dosežke in dolgoletno aktivno sodelovanje v okviru IAPMC, ki so jih prejeli:

Vincent Kouaoh N'Cho, namestnik guvernerja Abidjana (Slonokoščena obala)
Victoras Hadjiavraam, župan mesta Morphou (Ciper)
Andrzej Pietrasik, župan Plonska (Poljska)
in Dušan Stojanovič, namestnik generalnega sekretarja IAPMC, Slovenj Gradec (Slovenija).

Našemu mestu je bilo podeljeno posebno priznanje, v imenu Slovenj Gradca je ob 30. obletnici prejema naziva Glasnik miru in izjemne angažiranosti pri promociji združenja mest ter kulture miru na lokalnem, nacionalnem in mednarodnem področju priznanje iz rok sarajevskega župana, novoizvoljenega predsednika IAPMC, sprejel župan Slovenj Gradca Tilen Klugler.


DS

Dokumenti za prenos

Koledar dogodkov in prireditev

«oktober 2019»
pontorsrečetpetsobned
30123456
78910111213
13.10.2019 11:00
5754

Jesensko škratovanje v Deželi škratov

Vabljeni 5. in 6. ter 12. in 13. oktobra.

Preberi več
141516
16.10.2019 16:30 - 18:00
5764

PREVZEM NOVE GASILSKE AVTOLESTVE PGD SLOVENJ GRADEC

Prostovoljno gasilsko društvo Slovenj Gradec z letošnjim letom postaja bogatejše za pomembno pridobitev. Avtolestev bomo v uporabo predali 16.10.2019 ob 17. uri.
Preberi več
17181920
21222324252627
28293031123
45678910