SL EN DE

Novice

PROSLAVA OB DNEVU ORGANIZACIJE ZDRUŽENIH NARODOV - TRI DESETLETJA NAZIVA MESTO GLASNIK MIRU

Osrednja proslava Mestne občine Slovenj Gradec v počastitev dneva Organizacije združenih narodov (OZN) in tridesete obletnice prejetja naziva mesto glasnik miru v Koroški galeriji likovnih umetnosti je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja.

  • 21 oktober 2019
  • Število pogledov: 3644
PROSLAVA OB DNEVU ORGANIZACIJE ZDRUŽENIH NARODOV - TRI DESETLETJA NAZIVA MESTO GLASNIK MIRU

 

Slovenjgraški župan Tilen Klugler je v slavnostnem nagovoru poudaril, da je mirovniška ideja v Slovenj Gradcu vtkana v praktično vse pore družbenega dogajanja: »Mir, medsebojno razumevanje, sožitje, strpnost, svetovljanskost, kultura dialoga, spoštovanje raznolikosti in drugačnosti ter odprtost in gostoljubnost so gonilo naše kulturne, prosvetne, politične in družbene uveljavitve v slovenskem, pa tudi mednarodnem prostoru.« Zbrane je v imenu zunanjega ministrstva nagovorila tudi veleposlanica in vodja Sektorja za mednarodne organizacije Ministrstva za zunanje zadeve RS ter stalna predstavnica Republike Slovenije pri Svetu Evrope veleposlanica mag. Eva Tomič.

 »V okviru Združenih narodov (ZN) odločno rečemo ne vsakemu sovraštvu in za človekove pravice, za enakost. ZN so osredotočeni na resnične težave ljudi in njihove potrebe. Prizadevajo si za pošteno globalizacijo in za potrebne podnebne ukrepe. Zelo me veseli, da so v očeh naših mladih Združeni narodi dobro prepoznani kot organizacija za premikanje sveta na bolje,« je v nagovoru med drugim poudarila Tomičeva.

Dan Organizacije združenih narodov obeležujemo 24. oktobra. Na ta dan  leta 1945 je v veljavo stopila listina OZN, v kateri so opredeljeni cilji in načela svetovne organizacije. OZN je v sedmih desetletjih obstoja pomembno prispevala k varovanju mednarodnega miru, mirnemu reševanju sporov, mednarodnemu sodelovanju, spoštovanju človekovih pravic in mednarodnega prava.

Slovenj Gradec je kot šestinšestdeseto mesto leta 1989 naziv glasnik miru prejel v obliki listine, ki jo je tedanjemu županu Ivanu Uršiču izročil diplomat Nobuaki Oda, direktor informacijskega centra OZN za Jugoslavijo. Od leta 1996 je 19. september tudi datum, ko naša mestna občina praznuje svoj občinski praznik. Slovenjgraški župan in generalni sekretar mednarodne organizacije mest glasnikov miru Tilen Klugler se je na svečanosti zahvalil za vse dosedanje in prihodnje napore za promocijo kulture miru, nenasilja in spoštovanja pomembnih civilizacijskih vrednost, ki so svojo podlago dobile prav v mnogih aktih OZN. »Naj naziv glasnik miru ne ostane le na papirju, temveč se ga potrudimo ponotranjiti in razumeti poslanstvo, ki so nam ga naložili naši cenjeni predhodniki.«

 

Celoten nagovor župana Tilna Kluglerja si lahko preberete v priloženem dokumentu.

Dokumenti za prenos

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.