Novice

POČITNIŠKO VARSTVO OTROK 2020

Ker se na nas z vprašanji in pomisleki še vedno obračajo nekateri starši, je prav, da v zvezi s poletnim otroškim varstvom otrok v MOSG, situacijo glede varstva otrok zgolj prve triade, dodatno pojasnimo.

  • 15 junij 2020
  • Število pogledov: 386

Počitniško varstvo organizira javni zavod MOCIS že četrto leto. Evalvacije iz prejšnjih let in priporočila s strani izvajalcev varstva so bile vsa leta podobna - zelo težko je animirati in varovati otroke, med katerimi obstajajo prevelike starostne razlike. V skupino se lahko vključi do 30 otrok, vključeni so bili otroci prvih dveh triad OŠ, v starosti od 7 do 12 let. Vsa leta je bilo prijavljenih več fantov kot deklet. Otroke imajo v varstvu od 6.00 (v preteklem letu celo od 5.30) do 16.00 (realno do 16.30 ure), ves čas pa je potrebno zagotavljati vodeno animacijo in pestrost programa.

 

Kolikor so jim kadrovske in finančne zmožnosti dopuščale, so skupino sicer delili na več manjših skupin (po interesih, starosti ipd.), a je starejše otroke bistveno težje motivirati za skupinske aktivnosti, razen za šport, ki pa ne navdušuje vseh, čeprav ga ponujajo otrokom v največji možni meri. Prejšnja leta je za dnevno popestritev  programa veliko pripomogel odhod otrok na bazen, nad čemer je bila večina otrok navdušena. V letošnjem in prihodnjem letu te možnosti ne bo, zato je še veliko težje zagotoviti dovolj kakovosten varstveni program, primeren vsem starostnim skupinam. Prijav s strani starejših otrok je bilo tudi izjemno malo, zaradi česar bi bila organizacija varstva neracionalna.

 

Letošnja korona izkušnja je spodbudila tudi reorganizacijo v smeri vključevanja  otrok zgolj prve triade. Pred začetkom priprav so se izvajalci varstva sestali z vodstvi osnovnih šol, saj so bile dobrodošle izkušnje šol glede organizacije pouka po koroni v prvi triadi. Skupno strokovno mnenje je bilo, da je pomembno poskrbeti za dnevno varstvo otrok do konca prve triade, starejši otroci pa so že večinoma toliko samostojni, da lahko sami preživljajo dopoldneve. Tudi ponovno vključevanje otrok v šolo po koroni je potekalo v tem smislu. 

 

Kot organizatorji počitniškega varstva menimo, da so za varstvo otrok bistveno primernejše starostno homogene skupine.. Nekateri so v varstvu preko celotnega poletja in je zato program potrebno pripraviti tako, da je raznolik in zanimiv vsem otrokom – tako tistim, ki so čez poletje vključeni samo teden dni, kot tistim, ki varstvo obiskujejo celotne počitnice.

 

Mestna občina Slovenj Gradec v sodelovanju z ostalimi institucijami (Spotur, Športna zveza, kulturne ustanove, društva, klubi itd.) ponuja pester počitniški program za otroke in mladino, ki je prav v letošnjem letu bogatejši za mnoge aktivnosti, delavnice in dogodke prav zaradi dejstva, da zanje klasično otroško varstvo ni smiselno, bolje je torej, da se vključujejo v aktivnosti, primernejše njihovi starosti.

Koledar dogodkov in prireditev

«julij 2020»
pontorsrečetpetsobned
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789