SL EN DE

Novice

VANDALIZEM V SLOVENJ GRADCU

V pretekli noči so se nad nekaterimi območji in ulicami v Slovenj Gradcu znesli vandali. Vandalizem in uničevanje tuje lastnine (poškodovanje tuje stvari) je lahko opredeljeno tudi kot kaznivo dejanje, zaradi česar bomo storilce ostro preganjali tudi po sodni poti. Kazenski zakonik v svojem 224. členu predpisuje denarno kazen ali zapor do dveh let.

  • 2 september 2020
  • Število pogledov: 1746

 

V zadnjem času opažamo porast dejanj zoper tujo lastnino in pogosta dejanja, ki bi jih lahko opredelili kot vandalizem, tudi na ulicah Slovenj Gradca. Prevračanje smetnjakov, ruvanje tabel, prevračanje cvetličnih korit na oknih stanovanjskih hiš in podobno, so zavržna dejanja, ki kažejo na nekulturo in omalovaževalni odnos posameznikov do naše skrbi za urejeno, čisto in lepo bivanjsko okolje. Vandalizem je družbeni pojav, ki ga moramo skupaj zajeziti in preprečevati, predvsem pa kot skupnost obsoditi in storilcem pokazati, da so njihova dejanja in ravnanja družbeno nesprejemljiva. Storilce je potrebno odkriti, in sicer ne izključno zaradi kaznovanja, temveč predvsem zato, da jih lahko strokovne službe usmerijo na pravo pot ter razložijo, da si z razgrajanjem ali uničevanjem ne bodo prislužili spoštovanja in družbenega prepoznanja.

Slovenj Gradec je v vseh ozirih, o tem priča tudi vsakoletna uvrstitev med najlepša slovenska mesta, urejeno, čisto in mirno bivanjsko okolje. Takšna dejanja nas upravičeno razburijo in užalostijo. Nekdo, ki do svojega lokalnega okolja ne čuti pripadnosti tudi ne more pričakovati, da ga bo okolje spoštovalo in sprejelo. Storilcem pa je potrebno v prvi vrsti pomagati pri razreševanju in odpravljanju vedenjskih motenj, v skrajnem primeru pa kaznovati in nadaljnjo deviantnost preprečiti.

Mestna občina Slovenj Gradec poziva vse, ki bi v okolju opazili tovrstno ravnanje posameznikov ali skupin, da to nemudoma sporočijo na Policijo (112) in Medobčinsko redarsko službo (02 88 121 41), opažanja pa lahko foto- ali videodokumentirajo in posredujejo (lahko tudi anonimno) na elektronski naslov info@slovenjgradec.si.

Za pomoč pri iskanju storilcev spodnjih dejanj se vnaprej zahvaljujemo in sporočamo, da jih bomo iskali z vsemi sredstvi ter v sodelovanju s Policijo in tožilstvom poklicali na odgovornost.

 

 

DS

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.