SL EN DE

Novice

75 LETNICA USTANOVITVE OZN

  • 23 oktober 2020
  • Število pogledov: 1307
75 LETNICA USTANOVITVE OZN

Ob ustanavljanju OZN in ratificiranju Ustanovne listine (24. 10. 1945, San Francisco, ZDA) so bile prisotne vse velike države sveta. Republika Slovenije je postala članica OZN 22. 5. 1992 in s to odločitvijo je mednarodna skupnost dokončno potrdila njeno mednarodno priznanje. Vse odtlej je Slovenija odgovorna članica OZN, ki dejavno prispeva k mednarodnemu miru in varnosti, uveljavljanju človekovih pravic, trajnostnemu razvoju, varovanju okolja ter odpravi revščine. Dandanes šteje OZN 193 članic oz. skoraj vse države sveta. Najvišji organ OZN je generalna skupščina, ki je hkrati osrednji organ OZN z najvišjimi pristojnostmi. Organizacijo vodi in predstavlja generalni sekretar. Čeprav se je vloga in vpliv OZN skozi čas spreminjala, pa presek skozi čas izkazuje, da bi bil svet bistveno drugačen, če ne bi bilo delovanja OZN kot celote, še zlasti pa njenih tehničnih organizacij, kot so Svetovna zdravstvena organizacije (WHO), Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), Sklad ZN za otroke (UNICEF) in druge. Leta 1989 je generalni sekretar OZN, nj. eksc. Javier Perez de Cuellar, podelil Slovenj Gradcu naziv "mesto glasnik miru (Peace Messenger City)", Slovenj Gradec pa je postal eden od ustanovnih članov Mednarodnega združenja mest glasnikov miru (International Association of Peace Messenger Cities), nevladne organizacije s posvetovalnim statusom pri OZN. Predstavniki Slovenj Gradca, vse od leta 2007 in že peti zaporedni mandat, v IAPMC zasedajo funkciji generalnega sekretarja in njegovega namestnika, mesto pa je od leta 1997 tudi član ožjega izvršnega odbora združenja. Ideja mesta glasnika miru je promoviranje ideje manj nasilnega in bolj humanega sveta, sveta v katerem vlada strpnost in medsebojno spoštovanje, s čimer so izpolnjene zahteve za boljše razumevanje miru na podlagi pravičnosti in človekovih pravic.

"V Slovenj Gradcu smo za letošnje, jubilejno leto, načrtovali izvedbo osrednje slovenske proslave ob dnevu OZN, vendar nam je epidemija Covid to preprečila«, pravi župan Tilen Klugler. Kljub temu pa bo jubilej obeležen na svojevrsten način. Pošta Slovenije je namreč ob 75-letnici OZN izdala priložnostno znamko, čemur smo se priključili tudi v Slovenj Gradcu ter v sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom, slabe tri tedne po izdaji priložnostnega filatelističnega sklopa v počastitev 100. obletnice rojstva slikarja Karla Pečka, enega najzaslužnejših za vpis Slovenj Gradca med »mesta, glasnike miru«, izdali maksimum-karto kot spremljevalni izdelek k priložnostnem filatelističnem sklopu Pošte Slovenije (prvi poštni žig 2380 Slovenj Gradec, 24. 10. 2020) ob 75-letnici delovanja OZN.

»Slovenija se pridružuje pozivu generalnega sekretarja OZN Antónia Guterresa za zeleno okrevanje naših družb in našega planeta. Zagovarjamo uveljavitev krožnega gospodarstva, razglasitev pravice do zdravega okolja in pomena ohranjanja voda. Pri zavzemanju za čisto okolje in boj zoper podnebne spremembe ne smemo izgubljati časa. Zavedamo se, da je od našega sedanjega so/delovanja odvisna prihodnost sedanjih in prihodnjih generacij,« navajajo na spletni strani vlade RS in vabijo, da se v času obeleževanja 75. obletnice OZN pridružite globalni razpravi o vlogi mednarodnega sodelovanja pri gradnji prihodnosti, kakršno si želimo.

Mestna občina Slovenj Gradec si skupaj s svojimi javnimi zavodi že vsa leta prizadeva za širjenje mirovniških sporočil. V ta namen v Javnem zavodu Spotur v sodelovanju z Društvom paraplegikov in številnimi humanitarnimi organizacijami vsako leto v  mesecu septembru organiziramo Mirovniški festival in Festival drugačnosti, ki se ga udeležujejo šole in nevladne ter humanitarne organizacije iz cele Slovenije. Glede na letošnjo epidemiološko situacijo nam festivala ni uspelo izvesti v taki obliki, kot smo bili navajeni, torej v druženju na našem Glavnem trgu. Smo si pa letošnji 22. Mirovniški festival zamislili malo drugače in sicer v virtualni obliki. Vse sodelujoče smo povabili, da so pripravili različne video posnetke, pesmi in drug video material na tematike, povezane z mirom in medsebojnim razumevanjem med ljudmi, ki v današnjem času postaja še posebej pomembna vrednota. OZN je leto 2020 posvetila zdravju rastlin, zato so se nekatere organizacije odločile v svojih posnetkih izpostaviti tudi to temo, ponekod so v ta namen zasadili tudi drevesa in avtohtone rastline v okolici šol in v parkih.

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.