SL EN DE

Novice iz naše občine

FILMSKI FESTIVAL SHOTS 2018

Slovenj Gradec ponovno gosti enega najboljših filmskih festivalov

  • 27 julij 2018
  • Število pogledov: 3630
FILMSKI FESTIVAL SHOTS 2018

Gre za mednarodni filmski festival kratkih neodvisnih filmov, ki se letos od 2. do 4. 8. 2018 že tretje leto odvija v Slovenj Gradcu v objemu zgodovinskega dvorca Rotenturn. SHOTS po uspešnosti trenutno zaseda zavidljivo mesto med filmskimi festivali v Sloveniji in tudi v svetu. Glede na uspeh preteklih let se je v mednarodni konkurenci 14.000 filmskih festivalov uvrstili kar na lestvico 100 najboljših filmskih festivalov po svetu in med top 20 v Evropi!


Festival je znan po gostoljubnem vzdušju do povabljenih filmskih avtorjev, katerih bo letos kar 15 (izmed izbranih 20) in v času festivala bivajo brezplačno v Slovenj Gradcu. Ustvarjalci festivala z njimi preživijo festivalske dni od jutra do večera. Filmske avtorje organizatorji kar s svojimi lastnimi avtomobili (poleg vsakoletnega sponzorskega festivalskega avtomobila) popeljejo na dnevne izlete, na katerih spoznavajo znamenitosti Koroške, okušajo tradicionalno domačo hrano  in Koroško prepoznavajo kot regijo visokega potenciala.


Festival je bil izjemno dobro sprejet in množično obiskan tudi s strani domačega občinstva, zato so se organizatorji že po koncu prve izvedbe odločili za večje prizorišče. Lani je SHOTS v treh večerih obiskalo preko 1500 obiskovalcev iz vse Slovenije, ki so dodobra napolnili prizorišče pred slikovitim dvorcem Rotenturn.


Letošnji SHOTS bo v treh večerih postregel 20 najboljših filmov iz 12 različnih držav (po izboru selektorja festivala) iz zbirke prijavljenih 1350, ki so prišli kar iz 110 različnih držav in tako Slovenj Gradec definitivno postavili na filmski zemljevid sveta.


Na finalnem večeru bo tako tričlanska mednarodna žirija podelila osem festivalskih nagrad: za najboljši film, glavno moško in žensko vlogo, dokumentarni film, študentski film, fotografijo, zgodbo ter nagrado publike.


Poleg filmskih užitkov in večernega festivalskega dogajanja so organizatorji poskrbeli za razvajanje svojih obiskovalcev. V goste so povabili ponudnike hrane, tako da se bodo lahko obiskovalci poleg pijače okrepčali še z odličnimi burgerji in slastnimi vaflji. Filmsko razvajanje in kulinarične užitke bo pospremila še nagradna igra, v kateri bodo lahko sodelovali vsi obiskovalci.

 

Ustvarjalci festivala vsako leto sledijo svojemu moto: deluj lokalno, misli globalno. Zato na dnevnih izletih s filmskimi avtorji obiščejo lokalne turistične kmetije, sodelujejo z lokalnimi ponudniki hrane in drugih izdelkov. Letošnji SHOTS pa bo tudi v znamenju dobrodelne note, saj bo v sodelovanju z Botrstvom v času festivala potekala akcija zbiranja denarja, ki je namenjen za otroke s Koroške.


Festival SHOTS podpira tudi Mestna občina Slovenj Gradec, saj gre za izvrstno promocijo našega mesta. Čestitke organizatorjem in sodelujočim!



Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.