Novice iz naše občine

PODELITEV BERNEKERJEVIH ODLIČIJ 2019

Na osrednji občinski proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je bila v sredo, 6. februarja ob 18. uri, v dvorani Kulturnega doma Slovenj Gradec, smo podelili tudi letošnja Bernekerjeva odličja.

  • 7 februar 2019
  • Število pogledov: 856
PODELITEV BERNEKERJEVIH ODLIČIJ 2019

Bernekerjeve plakete so letos prejeli fotografinja KATJA GOLJAT direktorica knjižnice Ksaverja Meška in dolgoletna predsednica Kulturnega društva Slovenj Gradec DRAGA ROPIČ in ekipa mednarodnega festivala kratkih filmov S.H.O.T.S. Bernekerjevo nagrado je za 40 let izdajanja osrednje koroške revije za leposlovje in kulturo prejelo Kulturno društvo ODSEVANJA. Slavnostna govornica na proslavi je bila lanskoletna Bernekerjeva nagrajenka Almira Rogina. Ob prazniku je spregovoril tudi župan Tilen Klugler, ki se je v svojem nagovoru zahvalil vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem, tako s področja profesionalne kot tudi ljubiteljske kulture ter izpostavil pomen kulturnega praznika, ki je »opomnik, da je slovenska kultura sicer bogata in plodna, a vse prevečkrat zapostavljena, zaradi česar jo moramo negovati, bogatiti in predvsem ponotranjiti. Le na tak način bo tudi naše življenje bogatejše in lepše.« Izrazil je zadovoljstvo da nam je dano bivati v kulturno osveščenem okolju, naj bo to mesto, ali podeželje. Zato je »dolžnost lokalne skupnosti, da ceni in prepozna skrb prav vsakega od posameznikov, množice društev, zvez in skupin, ki s svojim delom, predanostjo in angažiranostjo, izpolnjujejo svoje kulturno poslanstvo z namenom obogatiti življenje in polepšati naš vsakdanjik.« Dolžnost lokalne skupnosti pa župan vidi tudi v tem, da ustvarjalkam in ustvarjalcem kulturno angažiranost približa z občinsko infrastrukturo in omogoči ter olajša s proračunskimi sredstvi.

V kulturnem programu so sodelovali Koroški oktet z uvodno državno himno ter duet Coffee Sessions (Klara Klančnik, vokal in Mihael Hrustelj, kitara) z izborom slovenskih zimzelenih in popularnih melodij. Za protokol je skrbela Nika Schifini, program pa je povezoval Dušan Stojanovič.

Dokumenti za prenos