SL EN DE

Novice iz naše občine

ZAGOVORNIK NAČELA ENAKOSTI OBISKAL SLOVENJ GRADEC

V Slovenj Gradcu se je ob delovnem obisku na Koroškem na posvetu s predstavniki koroških občin zadržal Zagovornik načela enakosti RS, Miha Lobnik.

  • 26 marec 2019
  • Število pogledov: 4129
ZAGOVORNIK NAČELA ENAKOSTI OBISKAL SLOVENJ GRADEC

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je danes na celodnevnem terenskem obisku na Koroškem, v okviru katerega se je dopoldne v Slovenj Gradcu srečal z župani in drugimi predstavniki 12 koroških občin, popoldne bo obiskal Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, kjer se bo srečal tudi z lokalnimi gospodarstveniki. Popoldne ob 17. uri bo zagovornik načela enakosti Miha Lobnik na javni tribuni v Medgeneracijskem centru v Ravnah na Koroškem predstavil delovanje organa in odgovarjal na vprašanja o diskriminaciji.

V posvetu, ki so se ga udeležili županji in župani ter drugi predstavniki nekaterih koroških občin, so slednji izpostavili najpoglavitnejše težave, ki jih pri svojem delu opažajo v smislu neenakosti, diskriminacije in neenakopravne obravnave, zagovornik načela enakosti Miha Lobnik pa je predstavil delovanje urada ter lokalne skupnosti pozval, da ga o zaznanih nepravilnostih obvestijo, enako povabilo pa je v izjavi za javnost namenil tudi občankam in občanom koroških občin. 

Na dan obiska Zagovornika načela enakosti na Koroškem bo v prostorih občine Ravne na Koroškem delovala terenska pisarna Zagovornika za občanke in občane koroških občin. Strokovne sodelavke in sodelavci Zagovornika bodo na individualnih pogovorih svetovali, tistim, ki se bodo odločili, da diskriminacijo prijavijo, so pomagali izpolniti obrazec prijave o diskriminaciji.

V pogovoru z župani je zagovornik načela enakosti Miha Lobnik predstavil delovanje organa, njegove pristojnosti in naloge ter možnosti, ki jih imajo občanke in občani pri soočanju z diskriminacijo.  Izpostavil je, da so lokalne skupnosti pomembna vez do posameznika, ki se sooča s težavami, pogosti tudi z diskriminacijo. Zato je ob vsakem terenskem obisku prvo srečanje z župani, ki poznajo dejanske težave, s katerimi se v vsakdanjem življenju spopadajo ljudje v njihovih občinah: gre pa za področja, na katerih lahko po zakonu ugotavlja diskriminacijo tudi Zagovornik načela enakosti. To so področja dela, zaposlitve, zdravja, socialnih ugodnosti in pomoči, izobraževanja in dostopa do trga dobrin in storitev. Zagovornik je izrazil pripravljenost za sodelovanje z lokalno skupnostjo na področjih, ki sodijo pod pristojnost Zagovornika in ki so jih župani kot take predstavili. 

Županji in župani ter drugi predstavniki koroških občin so Zagovorniku načela enakosti kot najbolj pereče izpostavili težave, s katerimi se občanke in občani soočajo zaradi nezadostne infrastrukture. Opozorili so, da zaviranje izgradnje tretje razvojne osi, ki bi povezala Koroško s slovenskim avtocestnim križem, onemogoča gospodarski razvoj regije in ljudem onemogoča mobilnost ter dostopnost do dobrin in storitev, kot so zdravstvene in izobraževalne. Koroška se sooča tudi s problemom izseljevanja mladih in izobražene delovne sile ter z zaposlovanjem na avstrijski strani. Regijo močno obremenjuje tudi okoljsko onesnaženje, ki je posledica več desetletnega pridobivanja svinca v Mežiški dolini.

Podoben organ za varstvo pred diskriminacijo, kot je Zagovornik načela enakosti, imajo vse države EU. V Sloveniji ga imamo dve leti in je lani obravnaval več kot 200 primerov, največ s področja zaposlovanja, invalidnosti in narodnosti.


AŽ/DS

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.