SL EN DE

Novice iz naše občine

ODGOVOR PODPISNICAM IN PODPISNIKOM PETICIJE PROTI SPREMEMBI PROJEKTA IZGRADNJE ZIMSKO LETNEGA KOPALIŠČA IN PARKA URBANIH ŠPORTOV

Ker se je na družbenih omrežjih in v javnosti pojavila peticija, v kateri podpisniki opozarjajo na razočaranje ob umiku skakalnice iz projekta novega bazenskega kompleksa, z občani delimo nekaj informacij.

  • 28 februar 2020
  • Število pogledov: 3612
ODGOVOR PODPISNICAM IN PODPISNIKOM PETICIJE PROTI SPREMEMBI PROJEKTA IZGRADNJE ZIMSKO LETNEGA KOPALIŠČA IN PARKA URBANIH ŠPORTOV

ODGOVOR V ZVEZI S PETICIJO GLEDE SKAKALNICE V KOMPLEKSU NOVEGA LETNEGA KOPALIŠČA

Spoštovani,

najprej naj se Vam zahvalimo za dopis, ki ste ga v obliki peticije poslali na Mestno občino Slovenj Gradec in v katerem med drugim izražate tudi razočaranje, da projekt novega letnega kopališča z urbanim parkom ne zajema tudi izgradnje skakalnice.




Naj Vas s tem v zvezi obvestimo, da je bila skakalnica iz projekta umaknjena še v času prejšnjega mandata občinskega vodstva, v letu 2018. Razlog za takšno odločitev pa ni bil zgolj finančne, temveč tudi vsebinske narave. Projektantski in varnostni standardi namreč določajo, da je potrebno v primeru skakalnice višine petih metrov poglobiti dno bazena na najmanj štiri metre. Ob takšni globini bazena se postavlja pod vprašaj uporabnost bazena za ostale obiskovalce, predvsem mladostnike in otroke, neplavalce ali slabše plavalce, tečajnike ipd., ki vsaj polovico tako globokega bazena sploh ne bi mogli uporabljati. Že sedaj so bazen obiskovali povečini mladi in otroci, ki bi jim s poglobitvijo bi jim odvzeli polovico uporabne plavalne površine, ob dimenzijah 25 m x 12,5 m. Da o varnosti kopalcev, ki bi jih ogrožala morebitna neodgovornost skakalcev niti ne govorim. Poglobljen bazen bi za seboj potegnil tudi bistveno višje stroške vzdrževanja, razkuževanja in filtriranja ter predvsem ogrevanja vode. Prav tako pomeni skakalnica tudi bistveno povečane stroške dela na takšnem bazenu, saj bi za varovanje kopalcev morala biti ves čas prisotna kar dva reševalca iz vode. Poleg tega smo se zaradi vseh naštetih pomislekov že v letu 2018 po nasvete podali tudi k nekaterim drugim upravljalcem bazenov. Iz izkušenj so nam zaupali, da so njihove skakalnice večji del obratovalnega časa zaprte oziroma uporaba ni dovoljena, zato smo se skupaj s projektanti in načrtovalci bazena, arhitekturnim studiem iz Nove Gorice, logično odločili, da skakalnico iz projekta umaknemo. Sama racionalizacija projekta na to odločitev ni vplivala: racionalizacijo smo namreč po pregledu projektantske dokumentacije izvedli zgolj v smislu cenovne optimizacije nekatere opreme, elektro-instalacij ipd., s prihrankom pa smo lahko financirali bistveno boljše možnosti dostopa za gibalno ovirane ter na tak način pri projektantski oceni, kljub dodatnim rešitvam, še vedno prihranili skoraj 50.000 EUR sredstev.

Tako spremenjen projekt pa je skozi novelacijo in spremembo DIIP na svoji 9. seji dne 23.10.2019, po premisleku in razpravi, soglasno potrdilo tudi vseh 25 svetnic in svetnikov občinskega sveta MOSG.

Osebno proti skakalnici sicer nimam nič, pri odločitvi o umiku skakalnice pa se kot župan zanašam na mnenja strokovnih služb, saj  si najbrž nihče ne želi, da bi se ob uporabi bazena, s skakalnico ali brez, kdo kakorkoli poškodoval.

Takšno je torej mnenje strokovnjakov, česar pa ne morem trditi za podpisnike peticije, ki v njej razmišljate, da bi pa morda skakalnico in globok bazen sedaj sicer zgradili, v primeru, da bi se tak podvig izkazal kot neustrezen, pa bi po njihovem lahko kdaj kasneje skakalnico odstranili in bazen “zasuli” do ustrezne globine. 

Pa še to: vsako spreminjanje projekta v tej fazi in zavlačevanje pri njegovi izgradnji ga lahko resno ogrozi. Sredstva, ki so sedaj odobrena in potrjena s strani Evrope in države, lahko v primeru naše neodločnosti ali nestrokovnosti usahnejo. Gradbena ali regulacijska neustreznost pri izvedbi projekta lahko vodi v zahtevke po vračilu dodeljenih sredstev. In nenazadnje: prepričan sem, da bi večina občanov raje imela nov in moderen bazenski kompleks s pokritim in odkritim bazenom, četudi brez skakalnice, kot zgolj odkriti bazen, ki skakalnice nima že desetletja.

Zahvaljujem se Vam za razumevanje in Vas lepo pozdravljam.

V Slovenj Gradcu, 28. februarja 2020.

 

S spoštovanjem,

Tilen Klugler,
župan

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.