SL EN DE

Novice iz naše občine

POZIV OBDELOVALCEM TRAJNIH KMETIJSKIH NASADOV IN OSTALIM DELODAJALCEM K UPOŠTEVANJU DOLOČIL VLADNIH ODLOKOV ZA ZAJEZITEV ŠIRJENJA OKUŽBE S COVID-19

Mestna uprava poziva lastnike in obdelovalce trajnih nasadov in vse ostale gospodarske deležnike, ki bi se pri svojem delu zatekali k najemu delovne sile, da dosledno upoštevajo navodila pristojnih služb glede obravnave delavcev, še posebej tistih, ki bi v Slovenijo prispeli iz tujine. Nekaj priporočil delodajalcem navajamo tudi tukaj:

  • 8 april 2020
  • Število pogledov: 2146
  • Vsem sezonskim delavcem, ki bi za potrebe obdelave trajnih nasadov prispeli v Slovenijo preko državne meje, je potrebno, v skladu z Navodilom Ministrstva za zdravje, ob vstopu v državo odrediti štirinajstdnevno karanteno, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe pa velja popolna izolacija. 
  • Delavcem je po preteku karantene potrebno zagotoviti ustrezen nivo higiene v bivališču ter nadzirati njihovo gibanje po MO Slovenj Gradec. Upoštevanje ukrepov bo preprečilo širjenje potencialnih okužb med prebivalstvom.
  • Delavci morajo imeti na voljo tekočo toplo vodo, milo in razkužilo. 
  • V prostorih, kjer bivajo in se gibljejo, je potrebno zagotoviti čistila in razkužila ter redno izvajati čiščenje vseh površin in prostor, pohištvo, tla ipd. redno razkuževati. Enako velja tudi za kmetijsko mehanizacijo in prevozna sredstva, s katerimi bodo sezonski delavci potovali na delovišča.   
  • Sezonskim delavcem je potrebno vsakodnevno izmeriti telesno temperaturo. Primerni so brezstični merilci temperature. Če pri delavcu delodajalec opazi povišano temperaturo (nad 37.5 0C), ga je potrebno izolirati od ostalih, zato je takšen prostor potrebno vnaprej predvideti in opremiti.   
  • Uporaba zaščitnih mask med opravljanjem dela in gibanjem na prostem ni potrebna. V primeru simptomov okužbe pa mora oseba, ki kašlja, ima nahod, vročino, masko nositi in menjati na dve do tri ure ter se zadrževati ločeno od ostalih.   
  • Sezonski delavci se ne smejo gibati prosto po območju mestne občine Slovenj Gradec. Zadržujejo se lahko na obdelovani površini oz. na kmetijskem gospodarstvu, kjer so nastanjeni. Prevoz na delovišče in nazaj je dolžan organizirati delodajalec. V kolikor delavci potrebujejo obisk trgovine, lekarne ali imajo druge opravke, naj določijo eno osebo, ki bo v imenu vseh opravila nakup. Zagotoviti je potrebno, da vsak delavec ob obisku trgovine uporablja zaščitna sredstva (maska in rokavice) ki jih po uporabi odvrže.
  • Skupinski nakupi in sprehajanja izven dvorišč kmetijskega gospodarstva niso dovoljeni.
  • S strani pristojnega Inšpektorata za zdravje se bo izvajala redna kontrola. Za morebitne kršitve te odredbe odgovarja delodajalec, katerega delavec bo kršil odredbo. Morebitne kršitve bodo sankcionirane v skladu z zakonodajo.

Delodajalce pozivamo, da navodila upoštevajo ter preprečijo širjenje okužb v lokalnem okolju!

 

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.