SL EN DE

Komisija za Hmeljišča

ŽUPANOVA IZJAVA ZA JAVNOST

PROTEST OB NAVEDBAH, DA MONITORINGA VPLIVOV NA OKOLJE NI MOGOČE IZVESTI

  • 24 avgust 2018
  • Število pogledov: 7684

Spoštovani!

Kot župan protestiram in obveščam javnost, da sem bil s strani vpletenih deležnikov, s katerimi je bilo dogovorjeno, da začnejo z monitoringom vplivov fitofarmacevtskih sredstev (FFS) na okolje, obveščen, da monitoringa ne morejo izvesti. Navajajo, da se meritve ne morejo izvesti zaradi pomanjkanja časa in zaradi načina meritev. Od Inštituta za okolje in prostor sem zahteval pojasnila in razloge za takšno odločitev, saj smo v zadnjih mesecih podrobno definirali postopke v zvezi z monitoringom zraka, s čimer so se strinjali vsi vpleteni: Civilna iniciativa za varovanje okolja in zdravja (CIVOZ), hmeljarji, Inštitut za okolje in prostor (IOP) kot koordinator in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano kot izvajalec meritev.

Izbrali smo način izvedbe meritev ostankov pesticidov in monitoring zanosa FFS na način, da se glede na že izrečene očitke CIVOZ in nizko mero zaupanja med vsemi stranmi ovrže najmanjši sum o vplivu župana in zaposlenih na MO na izvedbo meritev. To sem jasno povedal na skupnem sestanku 9. 8. 2018. S tem ko smo izdali naročilo izbranemu in s strani IOP in CIVOZ potrjenemu izvajalcu meritev, smo na MO storili vse potrebno za pravočasno in celostno izvedbo monitoringa. Naloge koordinacije med hmeljarji in CIVOZ smo po dogovoru s predstavnikom CIVOZ, svetnikom Borisom Rajem, prenesli na IOP. Slednjemu sem, poleg usklajevanja med izvajanjem meritev, naročil še pripravo strokovne podlage za spremembo OPN v zvezi z omejitvami trajnih nasadov v bližini strnjenih naselij. Merjenje prisotnosti FFS v zraku v bližini hmeljišč zaradi zanosa škropiva v času aplikacije je bistveno zato, da se pridobijo podatki o ustreznosti ali neustreznosti varovalnega pasu. Nad stališčem, da se te meritve ne izvedejo, po tem ko je IOP že potrdil ponudbo izvajalca s podrobnim opisom nalog, in potem, ko se njegovi predstavniki na sestanku strinjali z načrtom monitoringa, sem ogorčen. Ne drži namreč, da je bilo za izvedbo teh meritev premalo časa. Če bi bilo tako, bi nam izvajalec ne dal ponudbe ali pa bi nas pravočasno obvestil, da meritev ne more izvesti in navedel tudi tehtne vzroke za tovrstne pomisleke. Drugi razlog, ki ga navajata IOP in CIVOZ, namreč da konkreten način ne vodi do realnih rezultatov, je bil podan tik pred izvedbo, kar je skrajno neresno in neodgovorno. IOP, ki je zadolžen in plačan za usklajevanje, je preučil in potrdil ponudbo izvajalca. Dodatno bi se, v kolikor nimajo ustreznega znanja, moral poučiti o metodah, predpisih s tega področja in ustrezne informacije in pojasnila prenesti laični javnosti znotraj CIVOZ. Torej bi bilo pričakovati nestrinjanje ali pa dodatne zahteve glede protokola meritev zanosa FFS že v fazi potrditve naročila izvajalcu. Vse to kaže, da je neljubi zaplet rezultat slabega usklajevanja, neodzivnosti in nestrokovnosti tistih, ki smo jim zaupali konkretne naloge.

Kategorično zavračam kakršnekoli očitke o svoji neodzivnosti ali neodzivnosti uprave, saj sem od samega začetka polemike intenzivno deloval v smeri ugotovitve dejstev in izvedbe meritev, ki bi dokončno potrdile ali ovrgle ugibanja o tem, kakšna je kvaliteta zraka v naši mestni občini. Med vpletenimi stranmi se ves čas trudim vzpostaviti dialog, v dobri veri, da bodo pristojne službe izvedle meritve in javnosti posredovale izsledke in ugotovitve, pa sem tudi odredil vse ustrezne postopke ter izdal navodila upravi.

Zaradi vsega naštetega, ne osebno kot župan in ne v imenu svojih sodelavcev v upravi MOSG, ne prevzemam nikakršne odgovornosti za nastalo situacijo.

V Slovenj Gradcu, 24. avgusta 2018

 

Andrej Čas,
župan

Dokumenti za prenos

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.