Koroški pokrajinski muzej

Koroški pokrajinski muzej

Koroški pokrajinski muzej Slovenj Gradec (do 1991 Muzej ljudske revolucije) hrani predmete in gradivo - največ iz NOB - za območje koroške krajine in dela avstrijske Koroške s poudarkom na "vojni po vojni" (od 9. do 15. 5. 1945); z razstavno dejavnostjo in publiciranjem izsledkov in spoznanj želi biti živo prisoten v širšem kulturnem prostoru.

Z reorganizacijo prevzema številne specializirane programe in naloge delovanja splošnega muzeja, saj doslej na našem območju take ustanove še ni bilo. Kar je ohranjeno je največkrat otela pred propadom roka posameznikov - ljubiteljev in zanesenjakov. Veliko razstavnega in raziskovalnega dela zaokroža proučevanje zgodovine koroškega območja v 20. stoletju in objavljanje izsledkov v revialnem tisku oz. samostojnih knjigah.

Kontakt:

Koroški pokrajinski muzej
Glavni trg 24, 2380 Slovenj Gradec
Telefon: 02 88 42 055, 02 88 22 930
Faks: 02 88 42 055
Splet: http://gostje.kivi.si/muzej
E-pošta: koroski-pokr.muzej@guest.arnes.si

  • Zbirke: Arheološka zbirka, Cajnkova zbirka o zgodovini športa, Etnološka zbirka iz Libelič,
  • Zbirka novejše zgodovine, Prodnikova zbirka etnoloških predmetov, Zbirka Koroškega radia, Zbirka o dr. Ljubi Prenner, Čarfova zbirka panjskih končnic,
  • Depandanse: Pavčkove bolnišnice na Pohorju, cerkev sv. Jurija na Legnu, gestapovski zapori v Dravogradu;

Ogled vsak dan od 9. do 18. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 10. do 13. in od 14. do 17. ure; ob ponedeljkih zaprto.