SL EN DE

OD DANES TOPLI RADIATORJI ZA VSE ODJEMALCE V MESTU

  • 29 september 2022
  • Število pogledov: 554
OD DANES TOPLI RADIATORJI ZA VSE  ODJEMALCE V MESTU

Zaradi naložbe v toplarno v lesno biomaso mesto pri ogrevanju ni več odvisno od zemeljskega plina. Direktor Komunale Jožef Dvorjak: »V kolikor bi toploto še vedno proizvajali s kotlom na plin, bi se cena ogrevanja glede na trenutne cene plina povečala za več kot 100 odstotkov. Tudi v primerjavi z ostalimi daljinskimi sistemi v Sloveniji je ogrevanje s toplovodom v mestu Slovenj Gradec med najcenejšimi«.

Z današnjim dnem je slovenjgraška Komunala pričela z ogrevanjem objektov še na Gubčevi, Šolski, Kidričevi, Francetovi in Cankarjevi ulici ter Glavnem trgu, kjer so ob prenavljanju mestnih ulic v sklopu projekta ureditve trajnostne mobilnosti v mestnem jedru obnovili vso infrastrukturo, na območju Cankarjeve in Šolske ulice pa so zamenjali tudi toplovodne cevi.

Kurilna sezona se je za ostale odjemalce v mestu s postopnim ogrevanjem stavb sicer začela že 20. septembra, to je deset dni prej kot lani. Spomnimo, da se ogrevalna sezona začne, ko je po meritvah meteorološke postaje v Šmartnem pri Slovenj Gradcu zunanja temperatura v treh zaporednih dneh ob 21. uri enaka ali nižja od dvanajst stopinj Celzija.

»Toploto proizvajamo v novozgrajeni toplarni na lesno biomaso, ki je začela z obratovanjem v začetku lanske kurilne sezone, to je septembra lani. Vrednost investicije je bila 2,6 milijona evrov brez DDV, od tega smo 740  tisoč evrov nepovratnih sredstev pridobili na javnem razpisu ministrstva za infrastrukturo,« je povedal direktor Komunale Slovenj Gradec Jožef Dvorjak.

Odločitev za proizvodnjo toplote iz obnovljivih virov - za naše razmere so najbolj primerni lesni sekanci -  se je izkazala za odlično ne le v luči trajnostnega razvoja, ampak tudi zaradi energetske neodvisnosti glede dobave energentov. Jožef Dvorjak opozarja, da se lahko glede na razmere v Ukrajini, v Evropi pojavijo težave z dobavo zemeljskega plina, pri čemer bomo morali biti zadovoljni, če bo oskrba nemotena, ne glede na ceno: »Prav zaradi sporov med Rusijo in Ukrajino smo že bili priča moteni dobavi plina v letu 2008, ko smo zaradi pomanjkanja plina morali kot energent za pripravo toplote uporabljati kurilno olje, ki ga imamo še sedaj v rezervi«.

V slovenjgraškem javnem podjetju Komunala zagotavljajo, da nova toplarna na lesno biomaso zaradi tehnološko najsodobnejših sistemov čiščenja dimnih plinov in optimalne računalniško vodene regulacije glede izgorevanja proizvaja zelo nizke emisije v okolje, ki so po že opravljenih meritvah krepko nižje od dovoljenih.

Za dobavo sekancev ima podjetje sklenjeno pogodbo z lokalnim dobaviteljem, ki sekance dovaža po potrebi.

Nova toplarna na biomaso je največja investicija v zgodovini slovenjgraškega komunalnega podjetja.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.