SL EN DE

MONITORING KAKOVOSTI ZRAKA - SEPTEMBER 2021

Meritve koncentracij različnih snovi v zraku so najzanesljivejši pokazatelj stanja kakovosti zunanjega zraka na določenem območju. Kakovost zraka v Sloveniji se je v zadnjih desetletjih bistveno izoljšala, vendar je koncentracija nekaterih onesnaževal v zunanjem zraku še vedno previsoka. Zrak je v Sloveniji prekomerno onesnažen predvsem z delci PM10 pozimi in prizemnim ozonom poleti.

  • 16 november 2021
  • Število pogledov: 1735

Trdni delci PM10 so prah, ki je prisoten v zraku, posamezni delci pa imajo aerodinamični premer med 2,5 µm in 10 µm. Predpisana mejna povprečna dnevna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 μg/m3, kot 24 urno povprečje.

Glavni vir PM10 je zgorevanje trdih goriv v gospodinjstvih in komercialnem sektorju, predvsem zaradi uporabe lesa v neučinkovitih starih kotlih na trdna goriva ali v drugih napravah z neoptimalnim zgorevanjem lesne biomase. Pomemben delež PM10 prispeva tudi sektor promet, ko delci nastajajo pri zgorevanju goriv (predvsem dizla) in pri obrabi cest, gum in zavor ter zaradi dvigovanja usedlin s cestišč. Visoke ravni delcev v zraku pa so tudi posledica neugodnih vremenskih razmer, ko so meteorološke razmere za razredčevanje izpustov še posebej neugodne.

Mestna občina Slovenj Gradec bo v letošnjem letu izvajala meritve koncentracij delcev PM10, skladno s predlaganim ukrepom v Lokalnem energetskem konceptu. Z meritvami se je pričelo 1.1.2021. Tekom izvajanja meritev, se bodo izdelovala mesečna poročila, ki bodo prikazovala rezultate meritev in primerjavo z vrednostmi iz okoliških merilnih mest (merilno mesto Maribor). Po izteku enega leta se bo pripravilo letno poročilo.

Monitoring bo MO SG izvajala celo leto 2021 v sodelovanju z zavodom KSSENA (Zavodom Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško).

 

POROČILO ZA MESEC SEPTEMBER 2021

Izmerjene koncentracije delcev PM10 v občini Slovenj Gradec so bile ta mesec nižje kot na primerjanem merilnem mestu v Mariboru. Ta mesec v Slovenj Gradcu ni bilo izmerjenih preseganj mejne dnevne vrednosti.

Mesečno povprečje koncentracije delcev PM10 je v Slovenj Gradcu znašalo 15 µg/m3. 

Skupno število preseganj v koledarskem letu je za Slovenj Gradec 4, kar za sedaj ni več od dovoljenih 35.

 




ŠN/DS


Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.