SL EN DE

Novice

KOROŠKO POPOTOVANJE SLOVENSKE OLIMPIJSKE BAKLE

Od mesta glasnikov miru vse do vrha Pohorja

  • 23 julij 2021
  • Število pogledov: 932
KOROŠKO POPOTOVANJE SLOVENSKE OLIMPIJSKE BAKLE

Že pred uradnim delom obiska v občini Mislinja je sicer bakla pokukala v Hudo luknjo, kamor sta se z njo iz Medvedje jame do platoja v Hudi luknji spustila jamarja Patricija Oštir in Den Vrhovnik. Zatem je baklo po spustu na izteku velike skakalnice v Mislinji prevzela skakalna reprezentantka Jerneja Brecl, ki jo je predala županu Bojanu Borovniku in začel se je tek proti središču Mislinje. Na poti do igrišča ob OŠ Mislinja so nato tekli člani, mladinci in pionirji vseh mogočih mislinjskih društev in športov, nosilcev je bilo več kot 40. Na cilju je nato zbrane nagovoril župan Bojan Borovnik, nastopili so še malčki iz Vrtca Mislinja, pevka Iza Vovk in harmonikaš Urh Martinerc Ješovnik.

Prihod bakle v Slovenj Gradec, mesto s častnim nazivom Glasnik miru OZN, je bil spektakularen. V bližino Glavnega trga jo je namreč z motornim padalom izpod redkih oblakov spustil Bojan Gaberšek, svetovni rekorder v preletu z jadralnim padalom. Bakla je pristala pri tovarni Adient, na Glavni trg pa jo je prinesla prva nosilka, 87-letna Kazimira Lužnik, legendarna slovenska tekačica, ki je še vedno aktivna pri vsakodnevnem nabiranju kilometrov. Legendarna maratonka se je pridružila govorcem, predsedniku OKS-ZŠZ Bogdanu Gabrovcu, ki je imel kratek nagovor, saj se mu je že mudila na letalo proti Tokiu, ter podžupanja Martina Šisernik in predsednica ŠZ Slovenj Gradec Mojca Verhovnik. Nato so po mestnem središču kar precej kilometrov nabrali številni domači športniki, predstavniki klubov in društev, pa konjeniki, zdravstvene delavke Zdravstvenega doma SG in varovanci Varstveno-delovnega centra Slovenj Gradec. Pisana druščina, ki ji je domača športna zveza namenila tudi litre limonade, je na trgu vztrajala kar debelo uro.

Naslednja obiskana občina je bila na drugi strani Koroške, do Ribnice na Pohorju je bila namreč skoraj ura vožnje. Začetek je bil za baklino karavano tresoč, saj se je po makadamski cesti, dodobra utrujeni od minulih padavin in hudournikov, povzpela vse do Ribniške koče, s 1505 m/nmv najvišje ležeče planinske postojanke na Pohorju. Od tam so jo proti Ribnici v dolino mimo smučišča ponesli domači planinci, športniki, člani turističnega društva in brigadirji, na travniku pri restavraciji Ribnica na Pohorju pa jo je sprejel župan Srečko Geč, ki je pozdravil navzoče in jih po obveznem fotografiranju z baklo tudi povabil na prigrizek.

Zadnja obiskana sredina občina na Koroškem je bila Podvelka. V objemu Kozjaka in Pohorja se je predstavilo več kot 30 tekačev, ki so si na kratkih razdaljah predajali baklo in z njo pritekli do telovadnice v Breznu. Tam so si nosilci razdelili zapestnice jeklene volje, se še fotografirali, seveda tudi prisluhnili svojemu županu Antonu Kovšetu ter se dobre volje razšli. Bakla si je vmes še ogledala novo in nadvse funkcionalno telovadnico, eno zadnjih pomembnih pridobitev občine Podvelka.

Včeraj je slovenska bakla nadaljevala turnejo po Koroški, obiskala je namreč občine Radlje ob Dravi, Vuzenica, Muta in Dravograd, danes pa sledi obisk Mežiške doline s svečanim zaključkom ob 17. uri, na Ravnah na Koroškem.

Vir: https://bakla.olympic.si/novica/127

Fotogalerija (foto Jure Banfi):


Olimpijska bakla v Slovenj Gradcu - MyAlbum


Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.