SL EN DE

Novice

PRVI ŠOLSKI DAN V SLOVENJ GRADCU

  • 1 september 2022
  • Število pogledov: 472
PRVI ŠOLSKI DAN V SLOVENJ GRADCU

V Mestni občini Slovenj Gradec je letošnje leto 15 prvošolčkov več kot jih je bilo lani; skupaj jih je 162. Nekatere od njih je na prvi šolski dan pozdravil tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Ob 9. uri se je srečal s prvošolci POŠ Pameče, ob 10. 30 je obiskal OŠ Šmartno, nekaj po 11. uri pa še Drugo osnovno šolo Slovenj Gradec.

Letošnje šolsko leto bo že četrto, ob začetku katerega bodo učence prve triade slovenjgraških osnovnih šol v razredih pričakali brezplačni zvezki. Za tovrstno pomoč družinam je Mestna občina Slovenj Gradec namenila 4 tisoč evrov, kar znese nekaj več kot 8 evrov na učenca. Prvošolci pa bodo od župana Mestne občine Slovenj Gradec dobili še spominsko darilce: knjižico domače avtorice Bože Božene Lesjak z naslovom »Čarobne besede: Dobra sem, znam, zmorem!«, s katero župan želi šolskim novincem predati spodbudno sporočilo. Kakor je zapisal v spremno besedo: »Ob tem, ko prvič stopaš čez šolski prag, ti za popotnico podarjam zgodbo, ki naj te navda z veseljem in pogumom. Zapomni si »čarobne besede«, zapisane v njej! Naj te prepričanje, da znaš in zmoreš vodi do novih in novih uspehov! Srečno na poti učenosti in na vseh drugih tvojih poteh!«

Da bodo imela slovenjgraške osnovne šole tudi v tem šolskem letu dobre pogoje za delo in čim bolj uspešno uresničevanje svojega poslanstva, je Mestna občina Slovenj Gradec poskrbela s številnimi investicijami. Iz letošnjega proračuna je za šolske in druge prostore, namenjene vzgoji in izobraževanju, namenila več kot 800.000 evrov. Med pomembnejšimi in finančno zahtevnejšimi investicijami v šolski prostor so na primer gradnja prizidka in rekonstrukcija Tretje osnovne šole Slovenj Gradec, sanacija strehe in strelovod na telovadnici OŠ Šmartno ter menjava kaloriferjev v njej, sanacija knjižnice POŠ Pameče ter zaščitna ograja in požarna varnost na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec, zelo kmalu pa se bodo pričela tudi dela pri OŠ Podgorje. Ta bo v celoti prenovljena in bogatejša za nov prizidek predvidoma marca 2024. Pomembne pridobitve pa se bodo še v tem koledarskem letu razveselili na Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec – dobili bodo dvigalo.

Precej pozornosti pa Mestna občina Slovenj Gradec namenja tudi prometni varnosti učencev in drugih udeležencev v prometu. Tako so strokovne službe Mestne občine Slovenj Gradec pred začetkom novega šolskega leta opravile temeljite preglede vseh dostopov do šolskih objektov ter z več ukrepi poskrbele, da bodo šolske poti odslej še bolj varne. Obnovljena je vsa talna in vertikalna signalizacija v okolici šol, pred vsemi šolami pa so nameščeni tudi tako imenovani opozorilni totemi, ki voznike motornih vozil še dodatno opozarjajo, da se nahajajo v bližini šole, kjer je potrebna dodatna previdnost. V Pamečah je Mestna občina Slovenj Gradec zgradila nov pločnik in 3D prehod za pešce, prav tako so 3D prehod za pešce dobili v Šmartnem. Nov je tudi varen prehod za pešce pri Ozarah, v ponedeljek pa bo asfaltno prevleko dobila tudi Gozdna pot na Štibuhu. 

Kakor že nekaj preteklih let, bodo učence v prvih dneh šolskega leta na poti v šolo in iz nje spremljale »šolske patrulje«, ki bodo tokrat skrbele za večjo prometno varnost ob 1. do 9. septembra.

Danes in jutri, v petek se jim bo pridružil tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, ki ob začetku šolskega leta vse udeležence v prometu poziva k še večji previdnosti, obzirnosti in strpnosti. Kakor pravi: »V teh dneh se na šolske poti, pločnike, prehode za pešce in druge prometne površine vračajo šoloobvezni otroci in mladostniki, ki so sploh v prvih dneh novega šolskega leta lahko še toliko bolj razigrani in sproščeni ter zato manj pozorni in previdni. Med njimi bodo tudi tisti, ki se ob vstopu v prvi razred prvič samostojneje vključujejo v promet in so zato še bolj ranljivi. Bodimo pozorni, pazimo nanje in nase!«.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.