SL EN DE

Novice iz naše občine

SESTANEK Z LASTNIKI TRAJNIH NASADOV HMELJA

Slovenj Gradec, 7. maja 2019 - Po tem, ko se je župan MOSG Tilen Klugler že pred mesecem dni sestal s Civilno iniciativo za varovanje zdravja občanov CIVOZ in prisluhnil zahtevam, ki jih ta organizacija civilne družbe naslavlja na lastnike trajnih nasadov poljščin, so se na drugo županovo vabilo odzvali tudi kmetovalci, lastniki zemljišč, zasajenih s hmeljem.

  • 8 maj 2019
  • Število pogledov: 3733

Udeleženci sestanka, ki so tokrat napolnili sejno sobo mestne občine, so se pogovarjali o zahtevah za varovanje zdravja občanov, kot jim jih tudi nalaga zakonodaja ter zagotovili, da se teh zahtev dosledno držijo. Ker sta se sestanka udeležila tudi ravnatelj OŠ Šmartno ter pomočnica ravnateljice VVZ Slovenj Gradec, so bili deležniki seznanjeni tudi s pomisleki, ki jih imajo starši otrok, ki obiskujejo šole in vrtce v bližini hmeljišč. Ravnatelj OŠ Šmartno, Zdravko Jamnikar, je predstavil odgovore, ki jih je v zvezi z varovanjem zdravja otrok prejel s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Oba predstavnika vzgojno izobraževalnih ustanov sta na sestanku tudi razložila, zakaj tovrstni okoljski problematiki sedaj šole in vrtci namenjajo več pozornosti, čeprav so trajni nasadi v bližini institucij že dolgo. Po besedah pomočnice ravnateljice VVZ Slovenj Gradec, Gordane Konečnik so ob povečanem javnem interesu po informacijah, ali je škropljenje trajnih nasadov dejansko škodljivo za otroke, ki te institucije obiskujejo, vodstva šol pač staršem dolžna ustrezno odgovoriti, zaradi česar so se po odgovore tudi zatekla na resorno ministrstvo.

Župan Tilen Klugler je kot sklicatelj sestanka izrazil zadovoljstvo, da se je sestanka udeležilo toliko kmetijskih pridelovalcev, kar po njegovih besedah kaže na pripravljenost za dialog in konstruktivno iskanje rešitve problema, ki v zadnjem času deli slovenjgraško javnost. S predstavniki hmeljarjev so na sestanku sklenili dogovor, da bodo slednji, kot doslej, tudi v bodoče o škropljenju obveščali šole in vrtce, prav tako bodo še naprej po elektronski poti obveščali prebivalke in prebivalce, ki prebivajo ob hmeljiščih, vabijo pa tudi ostale, ki obvestil doslej niso prejemali, da se z lokalnim hmeljarjem dogovorijo o obveščanju. Prav tako bodo obvestila, z namenom seznanitve in v duhu družbene odgovornosti, pošiljali tudi na Mestno občino Slovenj Gradec. Strinjali so se tudi s predlogom, da ob škropljenju postavijo obvestilne A-table, ki bodo mimoidočim sporočale, da na zemljiščih potekajo tovrstne kmetijske dejavnosti. Nacionalni inštitut za javno zdravje je v svojih ugotovitvah in priporočilih zapisal, da naj se hmeljišča v bližini šol in vrtcev večinoma škropijo v času šolskih počitnic, kmetovalci pa so na sestanku sprejeli tudi priporočilo NIJZ, da naj se tovrstna opravila na kmetijskih zemljiščih opravljajo v poznem popoldanskem in večernem času ter med vikendi, ko izobraževalne institucije ne obratujejo.  

Glede vprašanja, o kakšnih načrtovanih spremembah prostorskih aktov, ki bi dodatno prispevale k varovanju zdravja občanov, poteka razprava v občinskem svetu in občinskih strokovnih službah, je župan odgovoril, da so spremembe odvisne od izvršenega neodvisnega in celovitega monitoringa zraka, zemljin in pridelkov, ki ga MO Slovenj Gradec ponovno načrtuje v letošnjem letu, saj lanski monitoring, zaradi neustrezne koordinacije s strani zunanjih izvajalcev, ni bil v celoti izveden. Tako pridobljeni rezultati monitoringa, ki ga bo opravilo neodvisno in zunanje strokovno nadzorno telo, pa bodo tudi ustrezno vodilo Mestni občini pri pripravi prostorskih aktov. Hkrati bodo rezultati celovitega monitoringa tudi pokazali, kakšen je dejanski vpliv škropljenja na okolje, monitoring pa bo celovito raziskal kakovost zraka, ki ga dihamo v Mislinjski dolini, tudi zaradi eventualnih drugih onesnaževalcev, zaradi česar je takšen monitoring potreben in je zanj MOSG v proračunu tudi že rezervirala sredstva. Župan je hmeljarje še pozval, da bi pred eventualnimi potrebami po širitvi svojih trajnih nasadov v bližini strnjenih naselij ali izobraževalnih ustanov, v bodoče skušali poiskati drugačne rešitve, predvsem v smislu iskanja nadomestnih zemljišč, ki bi bila za tovrstno kmetovanje primernejša tako z okoljskega, kot tudi s krajinskega vidika.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.