SL EN DE

Novice iz naše občine

DESTINACIJA SLOVENJ GRADEC – UVRŠČENA MED TOP 100 TRAJNOSTNIH DESTINACIJ SVETA

V sklopu konference GGDD je (10. oktobra) v večernih urah na Malem Lošinju potekalo razkritje letošnjega seznama Top 100 trajnostnih destinacij sveta (2019 Sustainable Destinations Top 100). Na seznam se je iz Slovenije uvrstilo kar 31 destinacij Zelene sheme slovenskega turizma in sicer vse zlate in srebrne destinacije prejemnice znaka Slovenia Green Destination, med njimi tudi Slovenj Gradec.

  • 16 oktober 2019
  • Število pogledov: 2672

V sklopu konference GGDD je (10. oktobra) v večernih urah na Malem Lošinju potekalo razkritje letošnjega seznama Top 100 trajnostnih destinacij sveta (2019 Sustainable Destinations Top 100). Na seznam se je iz Slovenije uvrstilo kar 31 destinacij Zelene sheme slovenskega turizma in sicer vse zlate in srebrne destinacije prejemnice znaka Slovenia Green Destination: Ljubljana, Bled, Komen, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Bela Krajina, Bohinj, Brda, Brežice, Hrpelje-Kozina, Idrija, Kamnik, Koper, Kranjska Gora, Laško, Lenart, Maribor, Miren – Kostanjevica, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Radlje ob Dravi, Šentjur, Sevnica, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Šmarješke Toplice, Solčava, Sveta Ana, Vipavska dolina. 

Ocenjevanje za izbor najbolj trajnostnih destinacij je skupna pobuda štirih mednarodnih organizacij na področju promocije in pospeševanja trajnostnega turizma – to so Green Destinations, TravelMole.com, Vision on Sustainable Tourism in Totem Tourism, v vlogi posebnega partnerja in svetovalca v procesu pa je bil vključen tudi Global Sustainable Tourism Council. Ocenjevanje je izvedlo 30 priznanih strokovnjakov na področju trajnostnega razvoja po globalno sprejetih merilih in orodjih.

»Seznam top 100 trajnostnih destinacij priznava prizadevanja destinacij, ki trajnostno delovanje jemljejo resno in na tem področju delajo trdo,« je ob tem dejal direktor Green Destinations Albert Salman. »Izbranih 100 destinacij izstopa zaradi vidnega in merljivega uspeha na svoji poti k večji trajnostnosti,« je dodal dr. Randy Durband, direktor Global Sustainable Tourism Council. Ta vodilna organizacija na globalni ravni je bila ustanovljena pred petimi leti, da bi zagotavljala enotno razumevanje trajnostnega razvoja turizma, razvila pa je tudi globalna merila za trajnostni razvoj turizma (Global Sustainable Tourism Criteria oziroma GSTC) s ciljem varstva okolja in podpore lokalnim skupnostim. Kot je dejal njen direktor, merjenje trajnostnih prizadevanj ni preprosto in enoznačno, seznam pa na podlagi ocenjevanja mednarodnih strokovnjakov ter po objektivnih in globalno sprejetih merilih priznava tiste destinacije, ki stopajo po pravi poti z vidnimi in nadpovprečnimi rezultati.

Seznam ne ponuja preprostega ocenjevanja od 1 do 100, saj se destinacije razvrščajo na različne načine, tudi po tem, v katero regijo sveta sodijo – tako so razdeljene na štiri regije (Evropa, Amerika, Afrika in Azija-Pacifik). Od evropskih destinacij se jih je na seznam uvrstilo 50, iz sosednjih držav na primer le avstrijski Werfenweg in italijanski Migliarino San Rossore Massaciuccoli, medtem ko iz Madžarske in Hrvaške ni nobene. Na globalni, splošni ravni pa so kot najbolj trajnostno ocenjeni portugalski Azori, otočje vulkanskega izvora sredi Atlantskega oceana, ki so pridobili oceno 8,9 od 10.

Strokovnjaki so ocenjevanje izpeljali po merilih v šestih zaokroženih vsebinskih sklopih: (1) narava, (2) okolje, (3) kultura in tradicija, (4) družbena blaginja, (5) zelena ekonomija in (6) certificirana zelena turistična politika. Največjo težo ima slednje merilo, ki se nanaša na certificiranje z uporabo globalnih indikatorjev za trajnostne destinacije (GSTC, ki jih je razvil Global Sustainable Tourism Council, in na teh indikatorjih temelječih orodjih, kot je GSTR – Global Sustainable Tourism Review).

Te zadnje ocene v šesti kategoriji podobno kot Ljubljana nima tudi še več drugih destinacij s seznama, razen tistih, ki so pridobile certifikat Quality Coast, VISTAS ali EarthCheck. Medtem ko oceno po orodju GSTR oblikuje nekaj neodvisnih ocenjevalcev na destinaciji na podlagi ocenjevanja več kot 50 področij, pa so ocenjevanje za vključitev na seznam 100 top dopolnjevali tudi izbrani strokovnjaki.

Več informacij najdete na spletni strani 
Green Destinations, kjer si lahko ogledate tudi okoli 1.500 destinacij, ocenjenih po orodju GSTR, ki na globalni ravni deluje kot neke vrste semafor tistih destinacij, ki izkazujejo trajnostno delovanje in le-tega ocenijo po orodju GSTR.



UP/DS

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.