SL EN DE

Županove novice

Obnovitev Skulpture

  • 24 oktober 2019
  • Število pogledov: 865
Obnovitev Skulpture
Na spletu kroži veliko ugibanj zakaj obnova skulpture v takšnih barvah. Prav je, da podam obrazložitev, ki jo je pripravila Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec, ki je tudi pobudnik obnove vezano tudi na rojstni datum avtorja skulpture, prvenstveno tudi zaradi zelo slabega stanja v naravi.

Pred kratkim je začela potekati prenova Skulpture “S”, ki od 1969 stoji na severnem vhodu Slovenj Gradca. Obnova skulpture, ki jo je že dodobra načel zob časa, sovpada z osemdesetletnico njenega avtorja Pinna Pogija, ki je tesno povezana s Slovenj Gradcem, posebej s Koroško galerijo. Slednja je tudi iniciator obnove, ki jo bo sofinansirala ob pomoči MO SG.
Skulptura je izdelana iz pločevine, visoka pa 8 m. »S« je bil prvotno rdeč, z modrima kroglama, ob obnovi pa se je umetnik odločil spremeniti barvno shemo: krogli sta zdaj rumeni, S pa rdeč. Rumena namreč simbolizira grško mitologijo in rešitev od sodobnega obskurantizma: sonce in luč za razsvetljenje. Rdeča pa simbolizira napredek, osvoboditev in boj proti sodobnemu nazadnjaštvu. Črka »S« lahko pomeni Slovenj Gradec, sever in jug (south), Slovenijo, svet idr. Ta večplastnost pomenov dovoljuje domnevo, da Poggiju v prvi vrsti ni šlo za pomen znaka »S«, temveč da ga je kot večino sodobnikov takratnega modernizma bolj kot vsebina zanimala oblika.
V Koroški galeriji pa se bodo ob koncu leta umetniku poklonili še z dvema razstavama tako v Galeriji Ravne kot v Slovenj Gradcu. Razstavi pa bosta na ogled od sredine decembra do februarja prihodnje leto.
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.