SL EN DE

Županove novice

90-LETNI ŽIVLJENJSKI JUBILEJ ČASTNEGA OBČANA, PRIM. DRAGA PLEŠIVČNIKA

Ob 90-letnem življenjskem jubileju primarija Draga Plešivčnika, dr. med., dolgoletnega kirurga in direktorja slovenjgraške bolnišnice, družbenopolitično aktivnega častnega občana Mestne občine Slovenj Gradec, je župan Tilen Klugler priredil svečano kosilo, na katerem se je častnemu občanu s priložnostnim darilom zahvalil za njegov izjemen prispevek pri promociji in uveljavitvi Slovenj Gradca doma in na tujem.

  • 11 november 2019
  • Število pogledov: 2373
90-LETNI ŽIVLJENJSKI JUBILEJ ČASTNEGA OBČANA, PRIM. DRAGA PLEŠIVČNIKA

Primarij Drago Plešivčnik je eden izmed tistih častnih občanov Slovenj Gradca, ki jih lahko, poleg Karla Pečka, Toneta Turičnika, Bodgana Pogačnika in nekaterih drugih, upravičeno štejemo med najbolj zaslužne za uveljavitev Slovenj Gradca v mednarodnem merilu, predvsem v času, ko si je Slovenj Gradec z mnogimi razstavami in prireditvami utiral pot na mednarodno mirovniško prizorišče. Ob 30-letnici prejetja naziva »glasnik miru« se je župan primariju Plešivčniku zahvalil z zagotovilom, da bomo to plemenito zapuščino naših častnih občanov negovali in spodbujali tudi v prihodnje. Primarij Plešivčnik je z udeleženci srečanja delil nekaj svojih spominov, predvsem pa je mlajšim generacijam, ki so, kot je dejal »manj obremenjene z vojno, saj je niso doživele in jim je posledično tudi mir nekaj samoumevnega«, položil na srce misel, da je »mir univerzalna in plemenita vrednota, zaradi česar jo je potrebno venomer negovati, aktivnosti pa morajo postati množične in del našega vsakdana«.

Primarij Plešivčnik, rojen 29. oktobra 1929 na Prevaljah, je letos napolnil okroglih 90 let, v Slovenj Gradcu pa prebiva in deluje že skoraj 70 let. 42 let je bil v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec zaposlen kot kirurg, 20 let je opravljal tudi naloge predstojnika kirurškega oddelka, kar 28 let pa je bolnišnico tudi vodil kot direktor. Ves čas je bil izjemno družbenopolitično aktiven, vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja, najprej zadolžen za socialne in zdravstvene zadeve tedanje občinske skupščine občine Slovenj Gradec, kasneje je deloval kot delegat Slovenj Gradca v okrajni skupščini v Mariboru, bil je tudi delegat koroške regije v zdravstvenem zboru republiške skupščine, vrsto let je bil tudi eden od slovenskih delegatov v zvezni skupščini nekdanje skupne države. Bil pa je tudi eden prvih poslancev v novoustanovljenem Državnem zboru Republike Slovenije, ob slovenski osamosvojitvi leta 1991. Častni občan Slovenj Gradca je postal leta 1999, zaradi zaslug in izjemnega prispevka k uveljavitvi Slovenj Gradca in njegovih institucij doma in na tujem.

Ob njegovem osebnem jubileju so mu poleg župana čestitali tudi podžupanja Martina Šisernik, podžupan dr. Peter Pungartnik ter direktorica občinske uprave Darja Vrčkovnik.



DS

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.