SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Marec, mesec, ko praznujejo žene in matere

  • Semenji dan v mestu

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

PRI ROTENTURNU ZAKOPALI ČASOVNO KAPSULO

  • 7 oktober 2022
  • Število pogledov: 603
PRI ROTENTURNU ZAKOPALI ČASOVNO KAPSULO

Časovno kapsulo iz nerjaveče pločevine je izdelala domača družba, Nieros Metal, ki proizvaja opremo in stroje iz nerjavečega jekla za prehrambeno, kemijsko in famacevtsko industrijo za kupce po vsem svetu. Seznam stvari, ki smo jih položili vanjo, prilagamo v priponki.  

Projekt Ureditev trajnostne mobilnosti v mestnem jedru, kot se naložba uradno imenuje, bo zmanjšal emisije ogljikovega dioksida iz osebnega avtomobilskega prometa ter izboljšal pogoje za pešce in kolesarje, omejil pa bo tudi motorni promet ter odpravil arhitektonske ovire za invalide.  

V okviru naložbe so ulice dobile nove tlake ter namensko oblikovano, unikatno urbano in drugo opremo pa tudi dodatno ozelenitev za še večjo privlačnost in udobnost javnega prostora. V sklopu prenove mestnih ulic je bila obnovljena tudi dotrajana komunalna infrastruktura. Pogodbena vrednost projekta je znašala 1.818.297,50 evra. Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije je za naložbo prispevalo 744.801,37 evra.

Kmalu ureditev mestnih pasaž

Dela so se najprej začela na območju Cankarjeve ulice in Vorančevega trga, sledile so Šolska, Ozka in Poštna ulica. Izvajalca del sta bila podjetje Kuster Invest iz Slovenj Gradca in gradbeno podjetje Nivig iz Šoštanja.

Med gradnjo je občasno prihajalo do delnih in popolnih zapor ulic. Stanovalcem je bil začasno onemogočen dostop do garaž ali lastnih parkirišč, zato so lahko v tem času izjemoma parkirali na parkiriščih, označenih z modro cono.

Zadnji večji prenovi slovenjgraškega mestnega jedra pred letošnjo sta se osredotočili na Glavni trg (2002) in Trg svobode (2012), ulice, ki so prav tako del mestnega središča in se na oba trga navezujejo, pa so ostale zapostavljene.

V naslednjem mandatu načrtujemo ponovno prenovo Glavnega trga, posvetili pa se bomo tudi ureditvi mestnih pasaž.

Obrali sadove mestne vinske trte

Slovesnosti ob zakopu časovne kapsule se je udeležila skupina najmlajših iz slovenjgraškega vrtca, ob 55-letnici valete pa tudi 33 nekdanjih učencev generacije 1959-1967, nekdanji ravnatelj Mirko Krevh in takratni učitelj Milan Januška, ki so v Rotenturn kot zadnji hodili v šolo oziroma v službo, preden je šola na tej lokaciji prenehala z delovanjem.

Ob tej priložnosti smo pobrali tudi sadove, ki jih je to jesen obrodila vinska trta, posajena na dvorišču graščine Rotenturn. Konec devetdesetih let jo je zasadil nekdanji dolgoletni župan in častni občan mesta Slovenj Gradec Janez Komljanec. Sadiko je prinesel z Dolenjske, kjer je imel korenine. Sorta, ki jo je izbral in izvira iz Nizozemske, je dobro poznal, saj je imel posajeno doma, takratne občinske uslužbence pa je redno razveseljeval z njenimi pridelki in delil tudi njene cepiče. Ocenil je, da bo trta lepo krasila dvorišče Rotenturna.


Foto: Aleš Uršej

Dokumenti za prenos

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.