SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Stol in miza (2011), akril in platnoBogdan Borčić

  • Gremo v mesto

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

NOVA NEPROFITNA STANOVANJA IN ZEMLJIŠČA ZA INDIVIDUALNO GRADNJO

  • 11 oktober 2022
  • Število pogledov: 1905
NOVA NEPROFITNA STANOVANJA IN ZEMLJIŠČA ZA INDIVIDUALNO GRADNJO

Na podlagi analize stanja prinaša konkretne predloge in rešitve, kako do leta 2027 doseči cilj, da se občina kar najbolj učinkovito vključi v reševanje stanovanjskega vprašanja posameznikov in družin v okviru svoje pristojnosti. To namerava storiti z zagotavljanjem dodatnega števila neprofitnih najemnih stanovanj, prostorskih pogojev za stanovanjsko gradnjo, z zagotavljanjem ustrezne komunalne opreme stavbnih zemljišč za stanovanjsko gradnjo, s spodbujanjem pozidave nezazidanih zemljišč, z zagotavljanjem ustrezno vzdrževanega občinskega stanovanjskega fonda, z dodeljevanjem neprofitnih stanovanj v najem, z zagotavljanjem pomoči socialno šibkim ter s subvencioniranjem najemnin.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je povedal, da na občinska neprofitna stanovanja čaka še več kot sto prosilcev in to kljub temu, da je občina lansko jesen predala v uporabo 54 novih v bloku Polje. »Pripravljamo dokumentacijo za obnovo stare osnovne šole Podgorje, ki jo bomo spremenili v stanovanjski objekt s sedmimi stanovanji.« Občina je za naložbo, ki bo vredna okoli milijon evrov, iz Načrta za okrevanje in odpornost prejela pol milijona nepovratnih sredstev.

V bližini zdravstvenega doma in športne dvorane pa bo zgradila nov blok z 18 neprofitnimi stanovanji. »Gradbeno dovoljenje za blok smo že prejeli. S tem smo dobili možnost, da se prijavimo na skorajšnji razpis in se potegujemo za 50 odstotkov nepovratnih sredstev«. Z obema naložbama bo lokalna skupnost po besedah župana Tilna Kluglerja rešila stanovanjski problem približno četrtini prosilcev.

Po besedah župana so tik pred tem, da bodo zaprosili za gradbeno dovoljenje tudi zasebni investitorji. Slovenj Gradec bo po njihovi zaslugi bogatejši za šest novih stanovanjskih blokov na območju Zipa in dva na območju Homškega parka. »In ne pozabimo, da smo pred kratkim prvič v zgodovini Mestne občine Slovenj Gradec predali v uporabo 27 oskrbovanih stanovanj. Njihov lastnik je Stanovanjski sklad Republike Slovenije,« je spomnil župan. Vključno z novimi oskrbovanimi stanovanji ima Stanovanjski sklad Republike Slovenije na območju Mestne občine Slovenj Gradec v letu 2022 v lasti 118 nepremičnin, Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja pa ima v Slovenj Gradcu 47 stanovanj.  

Mestna občina Slovenj Gradec do leta 2027 načrtuje, da bo za stanovanjsko-poslovni fond na leto namenila okoli dva milijona evrov, natančna višina bo odvisna od vsakoletnega sprejemanja proračuna. Sredstva za vzdrževanje obstoječih nepremičnin in gradnjo novih bo občina dobila z najemninami za stanovanja, poslovne prostore in garaže, z morebitno prodajo stanovanj in poslovnih prostorov, iz državnega proračuna za investicije, računa pa tudi na sredstva subvencij pri plačevanju tržne najemnine, evropska sredstva in druge neobdavčene prihodke. Možni vir sofinanciranja v stanovanjsko izgradnjo je tudi javno-zasebno partnerstvo.

Z odkupom starih stanovanj do sredstev za gradnjo novih

V tem mandatu je Mestna občina Slovenj Gradec objavila dva javna poziva za odkup stanovanj v njeni lasti. Po obeh javnih pozivih za odkup stanovanj v lasti Mestne občine Slovenj Gradec iz leta 2020 in 2021 je bilo prodanih 17 starejših stanovanj, skupna vrednost  je znašala 910.000,00 evrov. Omenjena sredstva so namenska, uporabila pa se bodo za gradnjo novih neprofitnih stanovanj. 

Občinski stanovanjski fond, v katerem je 266 stanovanj, je v povprečju star več kot 50 let, zato se sredstva, ki jih občina dobi s pobrano najemnino za neprofitna stanovanja namenijo za obnovo stanovanj, tekoče in investicijsko ter interventno vzdrževanje stanovanj, kakor tudi za pokrivanje subvencioniranja stanarin. Za vzdrževanje stanovanjskega fonda Mestne občine Slovenj Gradec so planirana v letu 2022 sredstva v višini 216.000,00 evrov.

Zaloge stavbnih zemljišč za večstanovanjsko gradnjo v Mestni občini Slovenj Gradec primerljive s slovenskim povprečjem, vendar na splošno niso velike. »Občina nima večjih prostorskih rezerv v obstoječih območjih proizvodnih dejavnosti ter na področju načrtovanja centralnih dejavnosti. Nekaj več je prostorskih rezerv na področjih stanovanj, kjer pa je potrebna njihova aktivacija. Za nadaljevanje trenutne dinamike gradnje, tako stanovanjske kot nestanovanjske in predvsem za potrebe nadaljnjega gospodarskega razvoja so tako potrebne nekatere prilagoditve občinskega prostorskega načrta (OPN), na kar pa bodo najverjetneje pokazale tudi pobude za spremembo namembnosti. Še v letošnjem letu je predviden začetek postopka priprave novega OPN-ja. Strokovne podlage so v pripravi, poročilo o prostorskem razvoju pa je že izdelano,« piše v programu.

Oprostitev plačila komunalnega prispevka za mlade graditelje

Za občane pa ni pomembna le večstanovanjska, ampak tudi možnost individualne gradnje. V prihodnjih letih je predvidenih več zazidav na različnih komunalno opremljenih zemljiščih po občini.

V Odloku o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju Mestne občine Slovenj Gradec je navedenih več različnih oprostitev plačila komunalnega prispevka. Ena izmed oprostitev se nanaša na mlade družine, ki rešujejo stanovanjsko vprašanje za gradnjo enostanovanjskih stavb (CC-SI 111), saj so lahko za gradnjo enostanovanjske stavbe oproščeni plačila komunalnega prispevka v višini 50 odstotkov. Za mlado družino se šteje družina z najmanj enim otrokom, v kateri nobeden od staršev ni star več kot 35 let, kot mlade družine pa se upoštevajo ne samo življenjske skupnosti obeh staršev in otrok, ampak vse druge družinske oblike.

Na območju Mestne občine Slovenj Gradec imamo tudi dva posebna objekta za posebne nastanitve. Prva je varna hiša, ki je enota Regionalne varne hiše v Celju. Lani je bilo v njej nastanjenih devet žensk in prav toliko otrok. Drugi posebni objekt pa je Zavetišče za brezdomce, ki lahko sprejme največ enajst brezdomnih oseb naenkrat. 

Več informacij v pripetem dokumentu.

Dokumenti za prenos

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

«april 2024»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.