SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Stol in miza (2011), akril in platnoBogdan Borčić

  • Semenji dan v mestu

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

PALIATIVA DODAJA ŽIVLJENJE DNEVOM

  • 13 oktober 2022
  • Število pogledov: 668
PALIATIVA DODAJA ŽIVLJENJE DNEVOM

Paliativna oskrba je temeljna pravica, ki mora biti dostopna vsem, saj izboljšuje kakovost življenja bolnikov z neozdravljivo boleznijo. Za to se trudimo tudi v Mestni občini Slovenj Gradec v sodelovanju z zdravstvenim domom, domom za starejše, regijsko bolnišnico in društvom Hospic, je v pozdravnem nagovoru dejal župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. 

Župan je med drugim dejal, da je bil v času epidemije koronavirusa dostop do storitev paliativne oskrbe, na katere želi opozoriti današnji dogodek, zelo omejen, kar je žal povzročalo številne stiske svojcem paliativnih bolnikov.

Dogodek se je pričel s predavanjem zdravnika družinske medicine Mihe Lavreta o paliativni oskrbi v luči družinskega zdravnika. O vlogi patronažne službe pri paliativni oskrbi bolnikov v domačem okolju je v nadaljevanju govorila vodja patronažne službe v slovenjgraškem zdravstvenem domu Andreja Šavc. Diplomirana medicinska sestra Doris Mežnarc pa je predstavila primer obravnave paliativnega bolnika v patronažni službi, Marinka Jeromel pa je z zbranimi delila izpoved svojcev paliativnega bolnika.

Primer dobre prakse na področju zobozdravstva v paliativni oskrbi je predstavil zobozdravnik Željko Lapić. Marjetica Stojanović Verdinek iz Hospica je svoje predavanje naslovila Živeti do konca, župnik Simon Potnik pa Duhovnik v paliativni oskrbi.

O individualnih željah ob izteku življenja je na predavanju spregovorili Marjana Kamnik in Andreja Kramljak iz slovenjgraške poslovne enote Koroškega doma starostnikov, pred razpravo so si udeleženci predavanj ogledali še film o paliativni oskrbi bolnikov v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec in Zdravstveni postaji Mislinja. 

Direktorica Zdravstvenega doma Slovenj Gradec Marjeta Vaupot je povedala, da želijo z dogodkom podučiti ljudi, kaj paliativa sploh je. »Paliativa pomeni življenje, paliativa dodaja življenje dnevom in ne pomeni  vedno smrt. Ljudi želimo seznaniti, kakšne storitve lahko dobijo in na koga naj se obrnejo, če potrebujejo pomoč«. 

Lokalna skupnost ceni tudi delo prostovoljcev, ki spremljajo neozdravljivo bolne

Na občinski praznik je plaketo Mestne občine Slovenj Gradec prejel Koroški območni odbor Slovenskega humanitarnega društva Hospic. Člani društva Hospic so bili tudi tisti, ki do dali pobudo za ureditev parka za zgodaj umrle otroke na slovenjgraškem pokopališču in sodelovali pri njegovi idejni zasnovi.

Starosti prijazno mesto, mesto Slovenj Gradec

Mestna občina Slovenj Gradec si prizadeva, da bi z gradnjo prizidka zdravstvenemu domu izboljšala prostorske pogoje za delo in s tem še prispevala k skrbi za vse generacije, od rojstva do smrti.

Mestna občina Slovenj Gradec namerava postati eno najbolj starosti prijaznih lokalnih skupnosti v Sloveniji, mesto Slovenj Gradec pa starosti prijazno mesto, zato smo oblikovali strategijo za starejše do leta 2026.

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

«april 2024»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.