SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Stol in miza (2011), akril in platnoBogdan Borčić

  • Semenji dan v mestu

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

PARK HEROJEV JE SIMBOL UPORA, SVOBODE IN GRADITVE

  • 28 oktober 2022
  • Število pogledov: 325
PARK HEROJEV JE SIMBOL UPORA, SVOBODE IN GRADITVE

 

V Parku herojev pred slovenjgraško gimnazijo je bila opoldne osrednja komemoracija v spomin padlim v 2. svetovni vojni in slovenski osamosvojitveni vojni.

Slavnostni govornik na spominski slovesnosti je bil župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. V nagovoru je dejal, da s komemoracijo v Parku Herojev tradicionalno obujamo in ohranjamo spomin na domačine, ki so bili žrtve druge svetovne vojne ter tiste, ki so veliko kasneje izgubili življenja v osamosvojitveni vojni za Slovenijo.

»Vsi so padli za domovino. Zanjo so, pogumni in domoljubni, žrtvovali najdragocenejše; to je svoja življenja. Park herojev je zato simbol upora, svobode in graditve,« je rekel Klugler.

Vprašal je, če je mir sploh mogoč ter ali se lahko vojnam izognemo. »V Slovenj Gradcu, mestu z nazivom glasnik miru, v to iskreno verjamemo in tako tudi delujemo. Prepričani smo, da lahko vsi prispevamo k miru in da štejejo vse, tudi najmanjše geste vsakega izmed nas,« je poudaril.

'Nikoli več vojne,' opominjajo ljudje po vsem svetu, pa vendar smo na evropskih tleh, nedaleč stran od nas, znova priča vojnim grozotam. »Obsodili smo jih, pozvali k ustavitvi vojaških aktivnosti, kot predsedujoči Mednarodni organizaciji mest glasnikov miru pa od Združenih narodov terjali ukrepanje. Pretreseni nad humanitarno katastrofo, ki je sledila vojaškemu napadu na Ukrajino, smo pristopili k zbiranju pomoči za vojne begunce, nekatere med njimi pa v mestu sprejeli medse in jim ponudili varno zatočišče,« je spomnil župan Tilen Klugler.

Ob prihajajočem dnevu mrtvih je pozval, naj se ob zavedanju naše minljivosti in spoštljivem spominu na pokojne, veselimo tudi življenja. »Ponosni smo, da živimo v samostojni državi, v kateri govorimo svoj jezik in gojimo svojo kulturo. Brez njih, ki se jim skupaj z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami danes še posebej poklanjamo, vsega tega ne bi bilo,« je sklenil slovenjgraški župan Tilen Klugler in se zahvalil vsem, ki ne le za praznik, ampak tudi med letom lepo skrbijo za grobove in spominska obeležja.  

Vence v Parku herojev so položile:

- občinska delegacija, v sestavi župan Tilena Klugler, podžupanja Martina Šisernik in podžupan dr. Petra Pungartnika,

delegacija Združenja borcev za vrednote NOB;

- delegacija Policijske uprave v sestavi pripadnikov policije Policijske postaje Slovenj Gradec in policijskega veteranskega društva Sever,

delegacija območnega združenja zveze vojnih veteranov Slovenije Mislinjske doline in

delegacija Območnega združenja slovenskih častnikov Mislinjske doline.

Delegacija Mestne občine Slovenj Gradec je že dopoldne položila cvetje tudi na druga pomembnejša spominska obeležja v občini ter na grobove svojih častnih občanov. Delegacije policije, Policijskega veteranskega društva Sever, Območnega združenja zveze vojnih veteranov Slovenije Mislinjske doline in Območnega združenja slovenskih častnikov Mislinjske doline pa so položili vence na grobove padlih soborcev: Bojana Štumbergerja in Vincenca Repnika v Starem trgu ter Željka Ernoiča v Šmartnem pri Slovenj Gradcu.   

V kulturnem programu na komemoraciji v Parku herojev so nastopili učenci 2.a razreda Druge osnovne šole Slovenj Gradec, dijaka gimnazije Slovenj Gradec Aljaž Gaberšek Jelenko in Klavdija Verhovnik in Pihalni orkester Slovenj Gradec.

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

«april 2024»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.