• Najlepše mestno jedro v Sloveniji

    Kulturno središče, kjer si bogato izročilo preteklosti podaja roko s sodobnim utripom.

  • 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu

    Slovenj Gradec - zelena destinacija

Aktualne novice in obvestila

MESTNA OBČINA SLOVENJ GRADEC MED PRVIMI SPREJELA LOKALNI PROGRAM ZA KULTURO

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec je na svoji 29. redni seji, v sredo, 18. 12. 2013, soglasno in prvi v državi sprejel Lokalni program za kulturo 2014 - 2017, usklajen z novim Nacionalnim programom za kulturo (NPK), pravkar sprejeto novelo Zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi (ZUJIK) in novim programom EU za kulturo Kreativna Evropa za obdobje 2014 – 2020. Novela ZUJIK-a mestnim občinam nalaga dosledno obveznost sprejetja lokalnega programa za kulturo, kar pomeni, da je ravnanje Mestne občine Slovenj Gradec v najvišji možni meri usklajeno z nacionalnimi politikami in predpisi.
  • 19 december 2013
  • Število pogledov: 1323

Vodstvo in strokovne službe Mestne občine Slovenj Gradec so po uspešni izvedbi projekta Evropska prestolnica kulture leta 2012 s številnimi akterji na področju mestne kulture in javnih politik pristopili k pripravi lokalne strategije na področju kulture. Na podlagi poglobljenega razumevanja in pridobljenih izkušenj  ter prepoznanih razvojnih potreb in razumevanja sodobnih trendov na področju kulturno političnih modelov so v sodelovanju s strokovnjaki Kreativne baze, Zavoda za razvoj in promocijo kulture iz Ljubljane oblikovali strateške usmeritve in določili  javni interes na področju kulture. Župan mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas je ob sprejemu Lokalnega programa za kulturo poudaril, da mora prihodnji razvoj mesta temeljiti tudi na kulturi. “Slovenj Gradec ima bogato kulturno tradicijo in živopisno kulturno sedanjost. Kultura v času krize ni zgolj strošek, ampak predvsem investicija v kvalitetnejše življenje. Mesta s profilirano vizijo na področju kulture so praviloma hkrati tudi mesta, ki se uspešno soočajo z ekonomskimi in socialnimi izzivi,” je povedal Andrej Čas.

Lokalni program za kulturo določa prioritete in ciljne usmeritve na področju kulture in je temeljni dokument razvojnega načrtovanja kulturnih politik v Mestni občini Slovenj Gradec.  Hkrati je pomemben utrjevalec položaja in pomena kulture, tudi družbeno razvojnega, v javnem prostoru lokalne skupnosti in širše. Lokalni program za kulturo 2014 - 2017 Mestne občine Slovenj Gradec je skladno z zakonom ustrezna strateška podlaga za izvajanje kulturnih politik in iz njih izhajajočih ukrepov v naslednjem razvojnem obdobju, hkrati pa  predstavlja skupni temelj za usklajeno in premišljeno delovanje vseh deležnikov na področju kulture in javnih politik v lokalni skupnosti.

Sprejeti dokument na vsebinski ravni uvodoma opredeljuje pravne podlage in sistemsko ureditev na področju kulture, predstavlja regijo in mesto ter sodobne evropske strategije na področju kulture in ustvarjalnosti. Analizi stanja, ki povzema dosedanjo ureditev na področju kulture, sledijo razvojne strategije javnih zavodov in opredelitev javnega interesa ter kulturnih politik v naslednjem obdobju. Predstavljen je tudi nekoliko spremenjen model financiranja področja kulture, ki sledi načelom transparentnosti, enakovredne obravnave in usklajenosti s predpisi. Dokument zaključujejo poglavja o priložnostih za črpanje evropskih sredstev ter kulturi kot generatorju razvoja, zlasti na ravni kulturnega turizma in mreže kreativnih mest.

Sprejetje Lokalnega programa za kulturo Mestne občine Slovenj Gradec kaže na razumevanje odgovornosti, ki jo vodstvo lokalne skupnosti, njen mestni svet ter uprava ima pri snovanju razvoja mesta, hkrati pa je izraz prepoznave kulture kot tistega temeljnega področja, ki bistveno sooblikuje naše medsebojne odnose, ustvarjalnost in kvaliteto bivanja.

Povezava do programa

MČČ/DS

Fotogalerija

Županove novice

SVEČANA SEJA MESTNEGA SVETA OB OBČINSKEM PRAZNIKU

SVEČANA SEJA MESTNEGA SVETA OB OBČINSKEM PRAZNIKU

Danes ob 11. uri smo, ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja okužbe, v...

PRAZNIČNA POSLANICA ŽUPANA MOSG OB OBČINSKEM PRAZNIKU

PRAZNIČNA POSLANICA ŽUPANA MOSG OB OBČINSKEM PRAZNIKU

19. september je občinski praznik. Na ta dan smo leta 1989 od Organizacije združenih narodov...

OBVESTILO V ZVEZI Z ODPOVEDJO NAČRTOVANEGA PROGRAMA PRIREDITEV OB OBČINSKEM PRAZNIKU

OBVESTILO V ZVEZI Z ODPOVEDJO NAČRTOVANEGA PROGRAMA PRIREDITEV OB OBČINSKEM PRAZNIKU

Mestna občina Slovenj Gradec obvešča občanke in občane, da v duhu družbene odgovornosti...

Ali ste opazili kakšne težave v našem mestu?

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.