SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Marec, mesec, ko praznujejo žene in matere

  • Semenji dan v mestu

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

OBMOČJE ŠMARTNA IN TURIŠKE VASI PRIZADELA UJMA

  • 16 avgust 2016
  • Število pogledov: 1857
OBMOČJE ŠMARTNA IN TURIŠKE VASI PRIZADELA UJMA

Mestno občino Slovenj Gradec je v ponedeljek, 15. avgusta, prizadela nevihta z močnimi nalivi, točo in sunki vetra. Največjo škodo pristojne službe beležijo na območju VS Šmartno in VS Turiška vas, kjer je po podatkih JKP Komunala Slovenj Gradec meteorna voda povzročila precejšnjo škodo na cestiščih, zaradi izliva podtalnice pa je bilo poplavljenih tudi nekaj bivanjskih objektov. V večernih urah so bile tako na terenu ekipe gasilcev in Civilne zaščite, škodo pa si je ogledal tudi župan Andrej Čas, ki se bo danes sestal s strokovnimi službami in  se seznanil z oceno škode na širšem območju MOSG.

V Mestni občini Slovenj Gradec vse od poplav leta 2012 dalje aktivno pristopamo k izboljšanju poplavne varnosti na poplavno ogroženih območjih v MOSG. V 2013 so bile sanirane v poplavah povzročene poškodbe na vseh vodotokih,  izvedena je bila regulacija reke Suhodolnice, v območju od pokopališča do podjetja Johnson Controls, regulacija reke Mislinje v Pamečah in še marsikaj drugega, mogoče na prvi pogled ne tako zelo opaznega, vse z namenom izboljšanja poplavne varnosti in zagotavljanja varovanja nepremičnin in premoženja občank in občanov. Čeprav tovrstne investicije niso v domeni občine, saj vzdrževalna in investicijska dela v okolici vodotokov izvaja država in sicer preko koncesionarja VGP Drava, obseg teh investicij pa se je po letu 2013 precej zmanjšal, v MOSG vsa leta namenjamo znatna proračunska sredstva za urejanje vodotokov in pripravo dokumentacije za izboljšanje poplavne varnosti: naročili smo izdelavo kart klasifikacije razredov poplavne ogroženosti in študijo ukrepov za izboljšanje poplavne varnosti, v  kateri so vključeni tudi ukrepi na potoku Homšnici, kot so zadrževalniki in protipoplavni nasipi. Za izvedbo teh ukrepov je potrebno pridobiti še  gradbeno dokumentacijo in soglasje Direkcije RS za vode in seveda ustrezna finančna sredstva. Ugotavljamo, da je meteorna kanalizacija marsikje največji vzrok lokalnih problemov, v celoti pa bodo ogrožena območja varnejša, ko bodo izvedeni celoviti sanacijski ukrepi predvsem na potoku Homšnica.

Zadnje neurje s točo je ponovno pokazalo, da so nekateri potoki/hudourniškega značaja in kot taki zelo nevarni. Prebivalci živeči ob teh potokih, so na poplavno nevarnem območju in lahko dobijo po vnaprejšnjem klicu ustrezno število vreč za pesek pri občinskem štabu CZ MOSG ( telefonske številke: 88/121-24, 88/121-51 in 88/121-37). Občinski štab CZ je že v preteklosti vsem gasilskim društvom v občini razdelil določeno število teh vreč in jih občani lahko dobijo tudi pri matičnem društvu. Vreče so  UV neobstojne-se na soncu razgradijo –so ekološke, zato jih je potrebno skladiščiti v temnem prostoru. Občani, ki jih voda vedno znova ogroža, naj imajo doma na zalogi vsaj 1m3 peska, da lahko ob nevarnosti poplave te vreče v zelo kratkem času napolnijo. Potrebno je namreč vedeti, da imajo gasilci  v času  neurja in poplav polne roke dela z prekrivanjem streh, črpanjem vode, čiščenjem propustov, marsikje že reševanje premoženja in ljudi, zato težko zmorejo v teh težkih in napornih urah polniti vreče od hiše do hiše- praktično je to tudi nemogoče. Zaradi navedenega se je potrebno obnašati kar se da samozaščitno, gasilci pa bodo pomagali po svojih najboljših močeh in možnostih.

Z željo po čim hitrejši sanaciji posledic ujme in preventivi pri morebitnih prihodnjih intenzivnejših padavinah, se je 23. avgusta 2016, s predstavniki Direkcije RS za vode in njihovim koncesionarjem, VGP Drava Ptuj, predstavniki VS Šmartno ter predstavniki JKP Komunala Slovenj Gradec, sestalo tudi vodstvo občine. Na sestanku so obravnavali problematiko potoka Homšnica ter sprejeli akcijski načrt, po katerem bo po terenskem ogledu porečja Homščnice pripravljen načrt sanacije in čiščenja naplavin in odvečne vegetacije, opravila se bo ocena vrednosti posegov ter izdelala časovnica sanacije. Čeprav je urejanje strug vodotokov naloga države in njenih koncesionarjev, bo MOSG najbolj ogroženim vendarle priskočila na pomoč pri organizaciji potrebne mehanizacije ter delnem sofinanciranju strojnih ur pri čiščenju in urejanju poplavnega dela struge potoka Homšnica.

MK/DS

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

Hidden
Hidden
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.