SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Stol in miza (2011), akril in platnoBogdan Borčić

  • Semenji dan v mestu

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

NOVE ODLOČBE O NADOMESTILU ZA UPORABO STAVBNEGA ZEMLJIŠČA RAZBURILE MNOGE PODJETNIKE

  • 9 september 2016
  • Število pogledov: 1641
NOVE ODLOČBE O NADOMESTILU ZA UPORABO STAVBNEGA ZEMLJIŠČA RAZBURILE MNOGE PODJETNIKE

Na novo odmerjena višina nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v Slovenj Gradcu razburja predvsem nekatere podjetnike in obrtnike. Potem ko je mestna občina konec lanskega leta tudi na njihovo pobudo spremenila odlok, so pričakovali, da se bo glede na obljube višina nadomestila po novem zmanjšala, in sicer za najmanj deset odstotkov. Položnice, ki so jih prijeli, pa so marsikoga neprijetno presenetile. 7. septembra je slovenjgraška območna Obrtna zbornica zato organizirala javno razpravo, na katero so povabili podjetnike, predstavnike Slovenskega nepremičninskega združenja in občine.

Predsednik območne Obrtne zbornice Ivan Meh je poudaril, da je v Slovenj Gradcu podjetništvo  preveč obdavčeno. Dejal je, da so količniki postavljeni previsoko in da podjetniki zahtevajo, da se znižajo. Posamezniki so med razpravo  izpostavljali svoje primere, predvsem tisti, ki so letos obremenjeni tudi nekajkrat višje kot prejšnja leta. Meh je ob neuspelih nadaljnjih dogovorih napovedal proteste pred občino.

Župan Andrej Čas je zbranim pojasnil, da gre pri nespremenjenih površinah in ostalih pogojih  povprečno za osem oziroma devet odstotno znižanje nadomestila.  Do večjih razlik v posameznih primerih pa prihaja predvsem pri lastnikih nepozidanih stavbnih zemljišč, ki do zdaj niso bila ustrezno obremenjena, še posebej tista v poslovnih conah. »Te sedaj po novem obremenjujemo z višjo stopnjo, to pa z namenom, da se ta zemljišča čimprej dajo na trg, da se pozidajo ali pa dajo na trg tistim, ki želijo v mestni občini graditi za poslovne namene,« je pojasnil Čas in dodal, da so posamezne pritožbe morda upravičene, ne pa tudi splošno nezadovoljstvo, saj so se višji zneski pojavili tudi na račun novih površin, ki so jih v skladu z zakonodajo vključili v odmero iz uradnih evidenc.  Prej je občina upoštevala podatke, ki so jih zavezanci sporočali sami.

Odločbe so povsod po Sloveniji skrajno pomanjkljive, so prepričani v Slovenskem nepremičninskem združenju. Ko gre za večje spremembe, bi morala občina vsakega občana povabiti v postopek, je menil Franci Gerbec in dodal, da gre za resen sistemski problem na ravni države.  »Treba je pravilno ugotoviti dejansko stanje in imeti prave podatke,« je poudaril. Slovenjgraški občini, kjer so nekateri zavezanci prejeli bistveno višje zneske glede na lani, je predlagal postopnost sprememb. 

Sama točka kot osnova za odmero se z novim odlokom ni spremenila, je pa občina na novo določila posamezne cone. Med 5000 zavezanci za stavbna zemljišča jih bo letos 40 odstotkov plačalo manj, približno 50 odstotkov več, ostalim se višina nadomestila ne spreminja. Med 285 pravnimi osebami bosta 102 plačala manj, 72 pa več kot lani. Občina bo letos iz naslova nadomestila v proračun dobila okoli 2 milijona evrov, 400 tisoč evrov več kot lani.

O nadomestilu tudi na seji občinskega sveta

»Vse pritožbe bomo resno obravnavali,« je dejal župan in na seji občinskega sveta napovedal določene spremembe odloka. Med mnenji svetnikov smo med drugim lahko slišali, da so bile spremembe odloka sicer načrtovane v smislu razbremenitve podjetnikov in obrtnikov, da pa vseh posledic, ki so privedle tudi do velikih odstopanj, ni bilo moč predvideti zaradi kratkega časovnega roka sprejemanja novega odloka.

»Ko smo analizirali nove odločbe, smo po prvih ocenah ugotovili, da gre največ za povečanje na novo odkritih nepremičnih. Nekatere nepremičnine sploh niso bile prijavljene. V veliki meri gre tudi za nepozidana stavbna zemljišča« je svetnikom pojasnil župan in spomnil, da so zavezance pred izdajo odločb pozvali, da na geodetski upravi spremenijo podatke, ki niso pravilni. Med prikazanim prejšnjim in novim stanjem se je dalo razbrati, ali bodo obremenitve večje, za usklajevanje evidenc je bilo časa dovolj, meni župan.

»Odlok je v osnovi dober, upošteva prioritete občine, strateške interese občine, zmerno obremenitev vseh zavezancev, načelo sorazmernosti in vsebuje veliko oprostitev. Res pa je, da nismo mogli predvideti vseh dejstev, ki so nastala po tem, ko smo vnašali podatke iz uradnih evidenc,« je povedal Čas. Napovedal je nekatere spremembe odloka v prihodnje, za reševanje trenutnih pritožb in nejasnosti pa pomoč strokovnih sodelavcev na občini, ki so na voljo tudi prek telefona.

 Svetniki so sklenili, naj strokovne službe pripravijo analizo odloka in pripravijo spremembe, ki bodo odpravile pomanjkljivosti.

 

 

Maja Nabernik

 

 

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

«april 2024»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.