SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Stol in miza (2011), akril in platnoBogdan Borčić

  • Semenji dan v mestu

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

ZASNEŽENE CESTE POVZROČILE NEJEVOLJO

Na Mestno občino Slovenj Gradec se je ob nedavnih vremenskih nevšečnostih, ki jih je povzročil leden dež ter močnejše sneženje v petek, 13. januarja 2017, obrnilo več občank in občanov, ki pričakujejo odgovore v zvezi z zimskim vzdrževanjem cest v podobnih vremenskih situacijah. S tem v zvezi je potrebno opozoriti na naslednja dejstva.

  • 16 januar 2017
  • Število pogledov: 2521
ZASNEŽENE CESTE POVZROČILE NEJEVOLJO

Vremenoslovci so ves teden opozarjali na povečano nevarnost sprememb vremenskih razmer v smislu intenzivnejšega sneženja, zaradi česar je bilo tudi od udeležencev v prometu pričakovano, da se bodo ustrezno opremili za vožnjo v zahtevnejših zimskih razmerah.

V petek, 13. januarja v dopoldanskem času je močno deževalo, pri čemer zaradi zelo nizkih temperatur tudi posipavanje ni zadostovalo, da bi se led odtalil, saj je kasneje, na že zamrznjeno podlago zapadel sneg in prekril led.

Vzdrževalci lokalnih cest so začeli z izvajanjem pluženja in posipavanja že v petek v popoldanskem času, vendar je neobjektivno pričakovati, da lahko v kratkem času očistijo vse lokalne ceste in pločnike.  Ekipe vzdrževalcev JKP Komunala Slovenj Gradec, okrepljene tudi z zunanjimi pogodbenimi izvajalci, so delale ves čas, popoldne in čez noč, da so bile ceste in pločniki naslednji dan ter čez vikend očiščene in sorazmerno varne za vožnjo in hojo.  

Za vzdrževanje cest, ki jih vzdržuje državni koncesionar (za Koroško je to podjetje VOC d.o.o. Celje), občine nimamo ne pristojnosti in ne finančnih sredstev za pluženje in posipavanje, zaradi česar je pričakovanje, da bodo občine lahko zagotovile prevoznost regionalnih cest popolnoma neutemeljeno. Za prevoznost regionalnih in državnih cest je pristojna Direkcija za ceste RS, uporabniki cest pa morajo sami prilagoditi vožnjo pogojem na cestah, saj je prav tako nerealno pričakovanje, da bodo ceste očiščene in splužene že med sneženjem. Največja težava pa so vozila z večjimi osnimi obremenitvami, ki bi jih iz prometa morala izločati policija ali cestna nadzorna služba. Ker se to ni zgodilo v obsegu, v kakršnem bi se moralo, je prišlo tudi do večjih zastojev na ključnih relacijah v regiji.

Čeprav sta jeza in nezadovoljstvo zaradi splošnega stanja državnih cest, predvsem pa ogorčenje občanov, ki so bili več ur ujeti v zastojih na regionalnih cestah, na relaciji med Velenjem in Slovenj Gradcem oz. Dravogradom razumljivi, je za razloge potrebno povprašati odgovorne deležnike, pri čemer ne gre pavšalno obsojati, temveč zahtevati utemeljene odgovore in poglobljeno analizo vzrokov, da do takšnih situacij ne bi več prihajalo in da bi bile razmere ob podobnih vremenskih nevšečnostih bolje obvladljive. Kakorkoli, v zimskem času, ko nas lahko vreme neprijazno preseneti, pa je potrebno razmišljati preudarno in reagirati strpno, saj je nemogoče pričakovati, da bodo le v nekaj urah ulice in pločniki popolnoma očiščeni.

Vsem občankam in občanom želim, da bi preostanek zimskih mesecev preživeli varno, bodisi na poti v službo ali šolo, pa tudi v okolici vaših domov.

Andrej Čas,
župan

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

«april 2024»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.