SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Marec, mesec, ko praznujejo žene in matere

  • Semenji dan v mestu

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

Odprtje razstave Vojna: Otto Dix in izbor mednarodnih avtorjev

KGLU, 15. 12. ob 18:00

  • 20 november 2017
  • Število pogledov: 3949

Datum dogodka: 15. 12. 2017 18:00 - 21:00 Izvozi dogodek

Odprtje razstave Vojna: Otto Dix in izbor mednarodnih avtorjev

Razstava VOJNA ob šestdesetletnici Koroške galerije likovnih umetnosti

Avtor: Marko Košan, kustos razstave

Letos praznuje Koroška galerija likovnih umetnosti šestdesetletnico, ki jo obeležujemo z nekaterimi izpostavljenimi dogodki (predstavitve, predavanja) ter od 15. decembra z osrednjim razstavnim projektom, s katerim bomo nagovorili dominantno nit galerijskega programa v preteklih desetletjih, ki je bil z mednarodnimi razstavami pod pokroviteljstvom OZN in kasneje posvečen tudi angažirani umetnosti in promociji kulture miru. »Mir« oziroma zagotavljanje miru v globalnih odnosih med državami sveta kot temeljna predpostavka svetovne organizacije je oblikoval vodilne slogane uspešnih in odmevnih mednarodnih manifestacij (Mir, humanost in prijateljstvo med narodi leta 1966, Mir 75 v letu 1975, Za boljši svet leta 1979, Mi za mir leta 1985 itd.), v današnjem nemirnem času ob koncu drugega desetletja 21. stoletja, ko nemara živimo v največji negotovosti po drugi svetovni vojni in smo obkroženi z oboroženimi spopadi ter njihovimi posledicami, pa bomo skozi umetnost, znova v duhu promocije kulture miru, nagovorili najtemnejše plati človeškega življenja in skušali izbrskati pozitivna sporočila za bodočnost.

Projekt smo poimenovali VOJNA / der KRIEG / WAR, v njem pa združujemo in soočamo dela znanih imen svetovne umetnosti, v katerih se na različne načine odražajo vojna in travmatske posledice vojnih spopadov. Z naslovom se neposredno navezujemo na znamenito grafično serijo »temačnega« nemškega ekspresionističnega mojstra Otta Dixa z naslovom »Der Krieg« (v jedru razstave bomo v sodelovanju z Goethejevim inštitutom iz Ljubljane ter IFA - Nemškim inštitutom za mednarodno sodelovanje pokazali 86 umetnikovih grafičnih del!), svojevrsten odmev in komentar pa bodo sugestivna dela našla še v animiranem 16-mm filmu z naslovom 'Entartete Kunst lebt' prodorne mlade izraelske umetnice Yael Bartana. Dixova dela so boleče ekspresivna, saj na zelo neposreden način zrcalijo grozote (prve svetovne) vojne. Zato smo se pri izboru večine preostalih del, ki so vključena v razstavo, odločili za bolj tenkočutne vsebine, ki razkrivajo travmatične posledice vojne.

Grafična in slikarska dela Bogdana Borčića in Zorana Mušiča v medsebojnem soočenju kažejo nespregledljiv pečat, ki ju je v njunih opusih pustila izkušnja koncentracijskega taborišča. Ultimativno grozo uničevalnih taborišč v podobah, ki so pričakale osvoboditelje na eni strani in ruševine, v katerih so spomladi 1945 razblinile pošastne ideje o prevladi, se sugestivno zrcalijo v izboru fotografij svetovno znane fotografinje Lee Miller (v sodelovanju z Lee Miller Foundation iz Londona).

V medsebojnem dialogu sta tudi seriji dveh fotografskih mojstrov, ki sta v zadnjih letih pritegnila pozornost svetovne likovne javnosti: Goran Bertok bo predstavil sugestivne portrete iz serije »Preživeli«, hrvaška fotografinja in profesorica na zagrebški Akademiji za dramsko umetnost Sandra Vitaljić pa mednarodno odmevno serijo »Neplodna tla«. Sandra Vitaljić je kot kustosinja projekta »Lekcije leta 1991« posebej za našo razstavo izbrala tudi ikonične fotografije iz vojne na tleh bivše Jugoslavije, ki so na različne načine oblikovale javno mnenje v medijskem prostoru sprtih strani.

Sugestivne podobe s sodobnih bojišč in njihovo medijsko refleksijo, ki neusmiljeno polni obzorje našega vsakdanjega življenja, bosta z jasnim protivojnim sporočilom v svojih video instalacijah pokazala uveljavljeni angleški kipar in multimedijski umetnik Reza Aramesh ter gvatemalski grafik ter video-umetnik Roberto Collia, medtem ko se poetični animirani video Radenka Milaka, s katerim se še vedno predstavlja tudi na letošnjem likovnem bienalu v Benetkah, tenkočutno ozira k posledicam nedavne vojne v Bosni in Hercegovini. V razstavo smo uvrstili tudi dela iz stalne likovne zbirke Muzeja za novejšo zgodovino Slovenije, ki so nastala med drug svetovno vojno (Tone Kralj, Nikolaj Pirnat, Marij Pregelj, France Mihelič, Nikolaj Omersa, Vito Globočnik, Vladimir Lakovič). Predstavitev, na ogled je v vseh razstavnih prostorih galerije, zaokrožujejo dela Jožeta Tisnikarja iz domače zbirke KGLU, razkrivajo pa manj znano temo v njegovem slikarstvu, ki je povezana s slikarjevim travmatičnim osebnim doživetjem ob koncu druge svetovne vojne.

Razstava bo na ogled do 18. marca 2018.

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

Hidden
Hidden
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.