• Veseli december

  Prižig prazničnih luči v mestnem jedru

 • Adventni venec

  V krožišču pri južnem vstopu v mesto

 • Park urbanih športov

  Skejterji, kolesarji, plezalci, telovadci – dobrodošli v Slovenj Gradcu!

 • To smo mi - že 30 let!

  Druga osnovna šola Slovenj Gradec

 • Bazenski kompleks Aqualatio

  Gremo na bazen – plavat in se zabavat!

 • Tilen Klugler

  ponovno župan Mestne občine Slovenj Gradec

Aktualne novice in obvestila

TRADICIONALNA JAPONSKA UMETNOST "ROKYOKU" V SLOVENJ GRADCU

Mestna občina Slovenj Gradec in japonsko veleposlaništvo v Sloveniji vas vljudno vabita k obisku nastopa japonskih umetnic Rokyoku, tradicionalne japonske uprizoritvene umetnosti iz 19. stoletja. Nastop bo preveden in podnaslovljen. Prireditev bo v Kulturnem domu Slovenj Gradec, v ponedeljek, 4. junija, ob 19. uri. Vstopnine ni. Vljudno vabljeni.  
 • 28 maj 2018
 • Število pogledov: 3156

Datum dogodka: 4.6.2018 19:00 - 20:30 Izvozi dogodek

TRADICIONALNA JAPONSKA UMETNOST "ROKYOKU" V SLOVENJ GRADCU

ROKYOKU

Rokyoku je ena od tradicionalnih japonskih uprizoritvenih umetnosti, ki se je razvila v obdobju Meiji (1868–1912). Nastopajoči s petjem pripoveduje zgodbo, spremlja pa ga glasbenik na tradicionalno japonsko tristrunsko brenkalo shamisen. Pesmi so zgodbe, pripovedovane na melodični način, kot neke vrste »solo opera«. Nastopi pevca in glasbenika se izvajajo brez notnega zapisa, tako da se zgodba prelije v melodijo vsakič na edinstven način.

V Slovenj Gradcu bo skladateljica in rokyoku pripovedovalka Nanafuku Tamagawa ob spremljavi glasbenice na shamisen Sawamure Mifune odigrala predstavo Vražji par iz Sendaja (Sendai no onifufu). Zgodba spada med klasični rokyoku izbor. Pripoveduje o deklici O-Sada, ki je najlepše dekle v Sendaju, poleg tega pa spretno vrti helebardo, in Senzaburu, ki živi življenje nespametnih stav in uspe dobiti O-Sado za ženo. Vsako jutro O-sada izroči Senzaburu 1 ryo in ga pošlje v stavnico, kjer ta izgubi ter se vrne domov brez denarja. Nekega dne O-Sada možu reče, da mu bo dala denar, samo če jo premaga v dvoboju. Sposobnejša O-Sada Senzabura večkrat z lahkoto premaga, dvoboj se konča neodločeno šele po tem, ko se Senzaburo vrne iz dolgega usposabljanja v priznanem doju. Takrat O-Sada odvrže helebardo in nagradi moža za dosežek. Od takrat sta O-Sada in Senzaburo, par poznan po imenu »vražji par iz Sendaja«, živela dolgo in srečno življenje.

Nastop bo trajal 60 minut in bo sestavljen iz dveh delov: najprej bo gospa Tamagawa predstavila rokyoku, nato pa bo odigrala predstavo.

 


Nastopata:


Nanafuku Tamagawa

skladateljica in rokyoku pripovedovalka (pripovedovalka zgodb ob spremljavi japonskega tradicionalnega glasbila shamisen)

Rodila se je v mestu Yokohama v prefekturi Kanagawa. Diplomirala je na Oddelku za literaturo na Univerzi Sophia. Leta 1994 je vodila Oddelek za shamisen na Japonski rokyoku zvezi. Leta 1995 se je pričela učiti pri Fukutaru Tamagawi, kjer je sprva igrala shamisen. Po priporočilu svojega učitelja, od leta 2001 deluje tudi kot rokyoku pripovedovalka. Leta 2004 je skupno 5-krat uprizorila zgodbo Fukutara Tamagawe o “Merjenju moči pri reki Tono”, leta 2005 pa, prav tako 5-krat, zgodbo Fukutara Tamagawe, “Rokyoku serijo junaških biografij”. Leta 2006 je nastopila v “Namii in pesem” v režiji Seiichija Motohashija. Decembra 2006 je opustila svoje ime Mihoko in začela uporabljati umetniško ime v Nanafuku. Poleg tega, da producira različne rokyoku dogodke, pripravlja še nova avtorska dela, v katerih se izmenjujejo tudi različni drugi zabavni in glasbeni žanri. Leta 2012 je zavzela mesto predsednice Japonske rokyoku zveze.

Agencija za kulturne zadeve japonske vlade jo je proglasila za kulturno odposlanko Japonske za leto 2008 in ji dodelila nalogo, da v tujini predstavi svojo umetnost.

Sawamura Mifune, shamisenDS
OrganizatorMOSG
Cena vstopniceVstopnine ni
LokacijaKulturni dom Slovenj Gradec


 

Ali ste opazili kakšne težave v našem mestu?

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.