SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Stol in miza (2011), akril in platnoBogdan Borčić

  • Gremo v mesto

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

ŽUPANOVO VOŠČILO OB DNEVU UPORA PROTI OKUPATORJU IN 1. MAJU - PRAZNIKU DELA

  • 26 april 2021
  • Število pogledov: 1474
ŽUPANOVO VOŠČILO OB DNEVU UPORA PROTI OKUPATORJU IN 1. MAJU - PRAZNIKU DELA

Spoštovane občanke, spoštovani občani!

Žal letošnji nagovor ob dveh pomembnih prihajajočih praznikih ne more biti optimističen kot običajno. Postavljeni smo namreč pred nove, drugačne izzive, čeprav o podobnih običajno razmišljamo prav v času obeležitve upora proti okupatorju in v času delavskega praznika. 

V letošnjem letu obeležujemo poseben jubilej: 80 let, odkar so se v Vidmarjevi vili v Ljubljani sestali predstavniki štirih organizacij, odločeni in prepričani, da je edina prava pot upor proti nacizmu in fašizmu. Da je upor proti okupatorskemu jarmu, diktaturi, potujčevanju, izseljevanju, strahovladi in grožnjam s smrtjo in internacijo edini način, kako med in po vojni ohraniti pokončno držo in obraz pred narodom, ki mu zgodovina že prej ni bila pretirano naklonjena. Najprej protiimperialistična fronta se je junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda in objavila svoj program, v katerem pa je bila že tedaj zapisana tudi pravica naroda do samoodločbe, vključno s pravico do odcepitve in osamosvojitve ali združitve z drugimi narodi. 

A na to smo morali počakati natanko pol stoletja. Prav letos namreč mineva 30 let od zgodovinske odločitve državljanov nekdanje (socialistične) republike Slovenije, da se z odcepitvijo od skupne države podajo na pot samostojnosti in suverenosti. Tri desetletja, ki smo jih preživeli kot samostojna država, nas morajo navdajati s ponosom, zgodovini pa moramo biti hvaležni, da nam je bilo dano doživeti morda najbolj prelomen trenutek slovenske, pa tudi svetovne zgodovine, ko so se v obdobju pred 30 leti na novo zapisale državne meje v Evropi in Evraziji.

Zgodovinskega pomena obeh dogodkov najbrž ni potrebno posebej izpostavljati, saj bi bila Slovenija v primeru, da bi se zgodovina obrnila drugače, tudi drugačna država. Lahko pa tudi, da nas sploh ne bi bilo. Zato moramo biti našim predhodnikom, tako tistim v letu 1941 kot tistim v letu 1991, izkazati hvaležnost za njihovo požrtvovalnost, odločnost in pripravljenost, da za dosego cilja darujejo in žrtvujejo tudi svoja življenja. V obeh primerih se je upor torej izkazal za pravilno odločitev.

Drugi praznik, o katerem lahko letos razmišljamo nekoliko manj optimistično, je 1. maj – praznik dela. Žal je Slovenj Gradec v zadnjem desetletju, zaradi odločitev lastnikov dveh gospodarskih družb, ki sta predstavljali jedro gospodarstva v našem lokalnem okolju, to je podjetje Prevent v letu 2010 in v letošnjem letu podjetje Adient, izgubil skoraj 2000 delovnih mest, prizadetih pa je skoraj trikrat toliko družinskih članov, poslovnih partnerjev, podizvajalcev in mnogih drugih. 

Epidemija je žal dodobra premešala ekonomske tokove in prepričan sem, da bo podobnih tragičnih zgodb za zaposlene v prihajajočem obdobju še več. Zagotovim lahko, da se bomo kot lokalna skupnost še naprej trudili pomagati gospodarstvu, s tem pa predvsem zaposlenim, torej našim občankam in občanom, da krize prebrodijo. Če pa bo do njih prišlo, bomo skupaj z ostalimi deležniki skušali najti alternative, kot se trudimo tudi sedaj, v primeru Adienta.

Vsekakor vam želim, da bi praznik dela praznovali tako kot se spodobi: ponosno, da vam je dano ustvarjati in preživljati sebe in svoje družine. Upam seveda, da vas delo izpolnjuje in navdaja z zadovoljstvom, hkrati pa omogoča dostojno življenje, kar je naš skupen cilj. Zato ne popuščajte! Kar so delavstvu izborili prvi borci za delavske pravice, naj ostane cilj tudi današnjim generacijam.

Ker se v času epidemije organizirano ne bomo mogli srečati, vam želim prijeten pohod ali kresovanje, če si ga boste omislili v omejenem številu in ob upoštevanju navodil za preprečevanje okužb.

Hvala, da skozi te težke in nepredvidljive čase, korakamo povezani, hvaležni za vzajemno pomoč in spoštljivi drug do drugega. V teh časih je slednje še posebej pomembno!

Želim vam prijetno praznovanje in veliko optimizma. Potrebovali ga bomo.

Tilen Klugler,
župan

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

«april 2024»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.