SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Stol in miza (2011), akril in platnoBogdan Borčić

  • Semenji dan v mestu

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

OB DRŽAVNEM PRAZNIKU - DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Praznična poslanica župana MO Slovenj Gradec Tilna Kluglerja.

  • 26 december 2021
  • Število pogledov: 860

Spoštovane občanke in občani,

letošnje leto se neizogibno izteka. In prepričan sem, da se strinjate, da te nenavadne izkušnje ne bomo pogrešali. Leto, pravzaprav kar dve leti zapored, ki sta nas pahnili v popolnoma novo dojemanje življenja, zdravja in sobivanja. Leto, v katerem smo se zaradi epidemije socialno sicer odtujili, a smo bili hkrati vsi enaki, saj se ukrepom ni mogel ogniti praktično nihče.

In ker smo bili pred tremi desetletji zelo enotni pri odločitvi o samostojnosti, moramo o enotnosti v prihajajočih letih in desetletjih, poglobljeno razmisliti. Razlogov za razdvojenost in razslojenost pa je seveda veliko: od političnih, socialnih, ekonomskih, ideoloških, zdravstvenih in mnogih drugih. Žal je razlogov lahko natanko toliko, kolikor nas je državljanov. A pri ključnih interesih moramo vendarle pokazati enotnost in povezanost: le slednja nam bo namreč v prihodnosti zagotavljala obstoj in napredek. Epidemija k večji enotnosti zagotovo ni pripomogla. Je pa pokazala na slabosti družbe na globalnem nivoju, hkrati pa nas je tudi opomnila na vzajemno soodvisnost, na nujnost sonaravnosti in vzdržnosti ter predvsem razumevanja, da smo ljudje socialna, a hkrati tudi individualna bitja, s čimer se soočamo ravno ob tako dramatičnih civilizacijskih izzivih.   

Po treh desetletjih slovenske samostojnosti je torej čas, da na nacionalnem nivoju razmislimo o tem, kaj prinaša prihodnost. Kakšna bo, pa je v veliki meri odvisno zgolj od nas samih. Ta pomemben državni jubilej smo v našem mestu obeležili že junija, oktobra pa smo obeležili tudi lansko 75-letnico organizacije Združenih narodov in prihajajočo 30-letnico članstva Slovenije v tej svetovni zvezi držav.

Tako kot pred 30 leti nismo vedeli, kaj nas čaka na poti samostojnosti, tudi danes ne moremo biti prepričani, da ne bodo naslednja desetletja morda še bolj zahtevna, polna presenečenj in težav. Čeprav na lokalnem področju ne moremo storiti prav dosti za uveljavitev države, pa lahko naredimo veliko za uveljavitev naše lokalne skupnosti na nacionalni ravni. In pri tem nedvomno izstopamo iz povprečja. Naši razvojni cilji, ki se zlagoma, a zagotovo udejanjajo, nas umeščajo v slovenski vrh prebojnosti lokalnih skupnosti, potrditve, ki jih prejemamo z različnih forumov in nivojev, pa nas navdajajo s samozavestjo, da smo na pravi poti.

Praznik samostojnosti in enotnosti lahko torej na lokalnem nivoju praznujemo optimistično. Enotnost in povezanost smo Slovenjgradčani izkazali že večkrat, nazadnje tudi ob letošnjem sprejetju rekordnega proračuna, ki nam bo pomagal pri izvedbi začrtanih investicij, širitvi dejavnosti in novih projektih, ki si jih občanke in občani želimo, pa tudi zaslužimo.

Pridobitve, ki bodo v prihajajočem obdobju še dodatno dvignile kakovost bivanja in ugled naše mestne občine, so rezultat dobrega dela služb, posameznikov in razvojno naravnane občinske politike, ki jo usmerjamo skupaj z mestnim svetom in predvsem željami in potrebami prebivalk in prebivalcev. Želel bi si, da bi podobno povezanost in enotnost izkazovali tudi v prihodnje, pri vseh najpomembnejših odločitvah, s katerimi bomo pričakali, v trenutnih razmerah dokaj negotovo prihodnost.

Kot pred tridesetimi leti, se tudi danes ne smemo bati. Kljub odrekanjem in trdemu delu, ki nas čaka, smo bogatejši za nove izkušnje, znanja in spoznanja. Prepričan pa sem, da bomo znali pokazati tudi enotnost, kot smo jo v zgodovini Slovenije že znali. In se ob sedanji, zagotovo najtežji izkušnji po osamosvojitveni vojni, podali na novo, upam boljšo pot.

Bogatejši za tridesetletne izkušnje, bogatejši za spoznanje, da neenotnost slabi državo, njen ugled in razvoj ter predvsem bogatejši tudi za zavedanje, da nismo nezmotljivi - a znamo prisluhniti. Da smo ranljivi - a znamo okrevati. Da smo ponosni in zavedni - a tudi vključevalni in povezovalni. In predvsem, da smo zavezani vrednotam, še posebej v Slovenj Gradcu – mestu glasniku miru, ki so nam lahko v ponos. Vrednotam, ki jih najlepše ponotranjimo prav v prazničnih dneh in večerih iztekajočega se leta: strpnost, miroljubnost, solidarnost, medsebojna pomoč in vzajemno spoštovanje najbližjih, pa tudi tistih, s katerimi se morda ne strinjamo vedno.

Naj se lepim željam, s katerimi običajno pospremimo prehod v novo leto, pridružim tudi sam. Iskreno vam čestitam ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti ter obilo osebnih in poslovnih uspehov, medsebojnega razumevanja, sreče in zadovoljstva ter predvsem dobrega sodelovanja v letu, ki prihaja. Spomnimo pa se v teh dneh tudi vseh, ki nas potrebujejo, pričarajmo jim nekaj topline in bližine, ki jo zagotovo pogrešajo.

Zahvaljujem pa se tudi vsem, ki ste v času slovenskega osamosvajanja, pa tudi v desetletjih samostojnosti, po svojih močeh prispevali k razvoju in napredku našega mesta, k njegovi uveljavitvi in prepoznavnosti doma in na tujem. Vsem, ki ste prispevali, da smo lahko na Slovenj Gradec ponosni, kot smo lahko ponosni na dosežke majhne, a srčne – in predvsem samostojne in naše – države Slovenije. In spoštovanje do države, je tudi spoštovanje do nas samih, njenih državljanov.

Srečno in predvsem zdravo leto 2022 vam želim.

S spoštovanjem.

Tilen Klugler,
župan

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

«april 2024»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.