SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Stol in miza (2011), akril in platnoBogdan Borčić

  • Semenji dan v mestu

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

SKRB ZA VARNO UPORABO OBČINSKIH CEST NA OBMOČJU MOSG

Nastopil je čas leta, ko se temperature zraka višajo in je sonce vedno močnejše. Prej zamrznjena zemlja se počasi odtaja. Ceste, ki so bile do sedaj zamrznjene in vožnja vozil z večjimi osnimi obremenitvami nanje ni bistveno vplivala, postajajo razmočene in blatne. Obremenitev takšnih cest s težjimi vozili in kmetijskimi stroji, lahko privede do poškodb vozišča in posledično do ogroženosti varne uporabe ceste. Javni interes uporabnikov javnih cest je, da so te normalno prevozne in da na njih ni elementov, ki ogrožajo ali so potencialno nevarni za vse udeležence v prometu.

  • 2 marec 2022
  • Število pogledov: 847

Mestna občina Slovenj Gradec že več let v času, ko se temperature zraka višajo, omejuje uporabo občinskih cest za vozila, katerih skupna masa presega 7,5 t z namenom, da se prepreči škoda na cestah in zavaruje uporabnike le-teh. Žal pa je to obdobje tudi čas, ko lastniki gozdov izvajajo sečnjo lesa, katerega največkrat do odvoza skladiščijo kar ob cestah. Pri takšnem ravnanju je potrebno poznati državne in občinske predpise, ki za zavarovanje varne uporabe cest določajo omejitve pri uporabi cest in posegov v varovalni pas ceste. Zakon o cestah namreč v 5. členu opredeljuje prepovedi ogrožanja varne uporabe javne ceste. Skladno s prvim odstavkom tega člena je prepovedano izvajati ali opustiti kakršna koli dela na javni cesti, na zemljiščih ali na objektih ob javni cesti, ki bi lahko škodovala cesti ali ogrožala, ovirala ali zmanjšala varnost prometa na njej. Med drugim je prepovedano po brežinah ceste spuščati kamenje, les in drug material ali predmete ter na cestnem svetu javne ceste nameščati ali odlagati les. Na cestišču javne ceste je prav tako prepovedano vlačiti hlode, veje, skale in podobne predmete.

Lastniki gozdov, ki izvajajo sečnjo lesa v območju javne ceste morajo pridobiti soglasje upravljavca javne ceste za podiranje dreves, spravilo lesa, izkope, prekope, podkope, vrtanja in opravljanje drugih del na zemljiščih ali na objektih v območju javne ceste, ki bi lahko ovirala ali ogrožala promet, poškodovala cesto ali povečala stroške njenega vzdrževanja. Prav tako lahko v varovalni pas občinske ceste posegajo le s soglasjem upravljavca občinske ceste. Vloga se po pošti, e-pošti ali osebno predloži na obrazcu, ki je objavljen na spletni strani občine.

Kršitve navedenih določb so v zakonu opredeljene kot prekršek in se kaznujejo z globami, zato občane pozivamo, da si pred izvajanjem del s strani upravljavca občinske ceste pridobijo ustrezna soglasja za posege v varovalni pas ceste in opravljanje del na območju javne ceste. Prav tako pa občane pozivamo k spoštovanju začasnih prepovedi uporabe cest skladno s pogoji in izjemami, ki so določene s strani upravljavca občinskih cest.

Osnovni namen članka je preventivni in odvrnitev občanov od škodljivega ravnanja in posledično izrekanja sankcij inšpekcije oziroma redarstva. Občani bi se morali v primeru kršitev zavedati, da so odgovorni za svoje ravnanje, še posebej, če je zaradi tovrstnih posegov ogrožena varnost v cestnem prometu.

 

Alenka Lauko, inšpektorica
v Medobčinskem inšpektoratu Skupnega organa Koroške

 

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

«april 2024»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.