SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Marec, mesec, ko praznujejo žene in matere

  • Semenji dan v mestu

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

SLOVENJ GRADEC PRAZNUJE

  • 20 september 2022
  • Število pogledov: 474
SLOVENJ GRADEC PRAZNUJE

Svečane seje Mestnega sveta ob občinskem prazniku, so se med drugimi udeležile tudi delegacije iz partnerskih mest Slovenj Gradca Morphou (Ciper), Bardejov (Slovaška) in Gornji Milanovac (Srbija) z župani na čelu.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je v svojem slavnostnem govoru dejal, da je osrednja pozornost ob občinskem prazniku namenjena predvsem tistim posameznicam in posameznikom ter skupinam ljudi, ki so v naši skupnosti še posebej angažirani ter posebej zaslužni za to, da je življenje v njej lepše, bolj kakovostno in prijazno, pa tudi za to, da dober glas o Slovenj Gradcu seže daleč, včasih celo na najbolj oddaljene konce sveta.

"Občinski praznik je za lokalno skupnost vsekakor neke vrste mejnik; tisti čas v letu, ko se – kakor seveda tudi ob izteku vsakega koledarskega leta, ob začetku novega šolskega leta in še ob kakšni prelomnici – ozremo nazaj in pogledamo v prihodnost.", je v govoru rekel župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, ki je na slovesnosti podelil občinske plakete in nagrado. 

Letošnji občinski nagrajenci

Plakete Mestne občine Slovenj Gradec so prejeli Društvo kmetic Mislinjske doline, Društvo tabornikov »Rod Severni kurir« Slovenj Gradec in Slovensko humanitarno društvo Hospic, območni odbor Koroška. Nagrada Mestne občine Slovenj Gradec pa je ob njegovi 150-letnici šla v roke Prostovoljnega gasilskega društva Slovenj Gradec. 

Tilen Klugler: "Letošnji občinski nagrajenci tako pravzaprav zelo zgovorno pripovedujejo o naši občini, ki je bila pred le nekaj dnevi ponovno prepoznana kot ena prostovoljstvu najbolj naklonjenih slovenskih občin."

Udeleženci svečane seje so si ogledali kratek film o najpomembnejših dogodkih v mestni občini Slovenj Gradec v času med lanskim in letošnjim občinskim praznikom, ki ga je Mestna občina Slovenj Gradec pripravila v sodelovanju s Koroško televizijo. V kulturnem programu so nastopili Aleksander, Valentin in Vivijana Rogina (Trio Rogina) na violinah in violončelu, pianistka Beata Ilona Barcza ter plesalke Luna Čiunik, Tamara Mezga Hovnik in Ajša Pavlič, dijakinje Gimnazije Slovenj Gradec, katerih mentorici sta Lucija Boruta in Mateja Rožič. 

Vrtnica Svete Elizabete Ogrske, poslej protokolarni cvet

Ob tej priložnosti so predstavili novost: v Mestni občini Slovenj Gradec so se odločili, da bodo zaradi povezanosti slovenjgraške zgodovine in kulturne dediščine s sv. Elizabeto ob uradnih priložnostih, različnih prireditvah in predstavitvah, ki jih pripravlja Mestna občina Slovenj Gradec, odslej kot simbol in »protokolarni cvet« Mestne občine Slovenj Gradec uporabljali vrtnice. Kadar bo to le mogoče, bo to vrtnica sorte Sveta Elizabeta Ogrska, ki jo je leta 1988, le leto pred tem, ko je Slovenj Gradec 19. septembra 1989 prejel častni naziv mesto glasnik miru, ustvaril in poimenoval madžarski žlahtnitelj Gergely Márk. Mestna občina Slovenj Gradec je že navezala sodelovanje z Arboretumom Volčji Potok, ki v enem od svojih rozarijev goji vrtnico Sveta Elizabeta Ogrska. Z vrtnicami sorte Sveta Elizabeta Ogrska bodo v Slovenj Gradcu v prihodnje obogatili tudi nekatere zasaditve v javnem prostoru.

 Slovenj Gradec - Mesto glasnik miru

Mestna občina Slovenj Gradec občinski praznik 19. septembra praznuje v spomin na dan, ko je bil leta 1989 Slovenj Gradec s posebno listino imenovan za mesto glasnika miru. Listino, s katero se Slovenj Gradec uvršča v eminentno družbo izbranih mest z vseh kontinentov s tem častnim nazivom, je podpisal takratni generalni sekretar Organizacije združenih narodov Perez de Cuellar. Petindvajset let za Slovenj Gradcem je naziv mesto glasnik miru kot drugo slovensko mesto prejela Ljubljana.

"Mogoče smo ljudje tukaj pri nas za nekaj časa kar malo pozabili, da mir ni samoumeven, danes pa se zaradi zaostrenih razmer v svetu tudi mi spet bolj močno zavedamo, da ni tako; da si moramo prizadevati, da ga ohranjamo; da je mir odgovornost vsakega od nas, prav tako kakor spoštljiv dialog ter strpno sobivanjeV takem času se mi zdi, da se mesto skorajda ne more ponašati z lepšim nazivom, kakršen je ta naš – glasnik miru.", je opozoril slovenjgraški župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. 


Foto: Primafoto

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.