SL EN DE

Komisija za Hmeljišča

KOMISIJA ZA HMELJIŠČA ZAČELA Z DELOM

V zvezi s problematiko nasadov hmelja v bližini strnjenih naselij je občinski svet MOSG župana Andreja Časa pooblastil, da ustanovi posebno komisijo, ki se je prvič že sestala.

  • 8 marec 2018
  • Število pogledov: 1101

ČLANI KOMISIJE SO:

  • dr. Mario Lešnik, izr. prof., Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor, 
  • dr. Jernej Drofenik, Urad RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, 
  • Tone Sedar, predsednik VS Šmartno, 
  • Jože Prosenjak, predsednik VS Podgorje, 
  • Boris Raj, predsednik ČS Polje, 
  • Andrej Kresnik, predstavnik hmeljarjev, 
  • Anton Komat, predstavnik Civilne iniciative.


Za isto mizo so na sestanku prvič sedli predstavniki CIVOZ, hmeljarjev, vaških in četrtnih skupnosti skupaj s strokovnjakoma, profesorjem Mariom Lešnikom iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede in dr. Jernejem Drofenikom, vodjo Sektorja za fitofarmacevtska sredstva Urada za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je pristojen za izdelavo ocene tveganj in izdajo dovoljenj za uporabo fitofarmacevtskih sredstev (FFS).

Po prvem sestanku je župan Andrej Čas povedal, da ga veseli, da se je komisija sestala in zastavila delo, še posebej pa je zadovoljen, da so se udeleženci sestanka strinjali, da so pogovori in vključitev strokovnjakov edina prava pot. Po sestanku tudi hmeljarji zagotavljajo, da ne bo novih nasadov v bližini mesta, nastajajoče hmeljišča blizu naselja Polje naj bi se nekoliko odmaknilo in ob robu proti naselju zamejilo z drevjem. Podpirajo izvedbo meritev zanosa FFS na sosednja zemljišča (monitoring). Udeleženci so se strinjali, da MO SG skupaj s ČS Polje organizira predavanje in okroglo mizo o zakonodajnih in strokovnih vidikih uporabe FFS. Pripravijo se strokovne podlage za spremembo Občinskega prostorskega načrta in razpis za izbiro izvajalca monitoringa uporabe FFS. Med drugim so se udeleženci sestanka strinjali, da je nujno doseči dogovor med CIVOZ in hmeljarji v sodelovanju z vaškimi skupnostmi in MO SG. Slednja pa bo v kratkem pristopila k aktivnostim za čimprejšnje sprejetje sprememb Odloka o Občinskem prostorskem načrtu.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.