SL EN DE

Komisija za Hmeljišča

SKLEP O IZSTOPU HMELJARJEV IZ DELOVANJA KOMISIJE ZA HMELJIŠČA

Prejeli smo sklep, s katerim hmeljarji izstopajo iz Komisije za hmeljišča, v katero so bili povabljeni s strani župana, z željo po začetku konstruktivnega dialoga med vpletenimi javnostmi. Razloge za izstop so obrazložili v sklepu, ki ga objavljamo v celoti.

  • 22 junij 2018
  • Število pogledov: 844

Mestna občina Slovenj Gradec

Urad Župana

 
Spoštovani!

Hmeljarji iz Mislinjske doline so me kot predstavnika hmeljarjev v komisiji ki je bila ustanovljena na pobudo CIVOZ-a pooblastili, da vas seznanim z našo soglasno odločitvijo, da prekinjamo sodelovanje v omenjeni komisiji.

Vzrok za našo odločitev je naslednji:

Sprejeli smo vabilo, da sodelujemo v komisiji ki je bila ustanovljena z namenom strpnega in enakopravnega dialoga v zvezi z pobudo CIVOZ-a zaradi njihovega nasprotovanja postavitvi novih hmeljskih nasadov v bližini naselja Polje.

Naš predstavnik je sodeloval na prvi seji komisije in podal dobronamerne predloge, kot so dodatni odmik hmeljišča in zasaditev zelene žive meje med hmeljiščem in cesto ter naseljem, kar bi pomenilo zastiranje pogleda na hmeljišče iz strani naselja. V kasnejših razpravah so predstavniki CIVOZ-a to našo dobronamerno pobudo sprejeli z omalovaževanjem in nadaljevali s svojimi nerealnimi zahtevami, kot je odmik hmeljišč za 300 m, postavljanjem zaščitnih ograd 3 m nad hmeljišči in ostalimi nerealnimi zahtevami, ki so bile objavljene v sredstvih obveščanja.

Da je naša odločitev o prekinitvi sodelovanja v omenjeni komisiji edina smotrna, nas je prepričalo dejstvo, da se nesmiselne zahteve in obtoževanja nadaljujejo tudi po okrogli mizi v MKC v organizaciji Koroškega radia. Pričakovali smo, da bodo predstavniki CIVOZ-a sprejeli predstavljene argumente stroke o neškodljivem vplivu pridelave hmelja na okolje, vendar njihove kasnejše reakcije dokazujejo da temu ni tako. Žal smo prišli do spoznanja, da je pogovor s CIVOZ-om, ali bolje s posamezniki, ki v njegovem imenu in v imenu dobromislečih podpisnikov peticije za zdravo okolje, zaradi njihovih skrajnih in pogosto zavajajočih, neresničnih in iz konteksta iztrganih izjav strokovnjakov brezploden in ne vodi v dialog ampak v izključevanje.

Glede na zatrjevanje CIVOZ-a o zbranih 2500 podpisih, bi bilo pričakovati množično udeležbo zaskrbljenih občanov, vendar so se posveta udeležili samo maloštevilni člani CIVOZ-a in, kar je še bolj nerazumljivo, le štirje prebivalci naselja Polje, ki meji na novo hmeljišče. Našo odločitev opravičuje tudi neprimeren odnos predsednika Civoz Petra Metulja do kmetov in kmetijstva, ki se odraža v njegovem fizičnem in verbalnem napadu na kmeta, ki je razvažal gnojevko v bližini njegove hiše. Dogodek je obravnavala policija, prizadeti pa je podal ovadbo na PP Slovenj Gradec.

Vsled navedenih razlogov vas obveščamo, da je naš sogovornik v bodoče samo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter vse organizacije in službe v njegovi sestavi, seveda pa bomo vedno pripravljeni na dialog z vami kot s predstavnikom Mestne občine.

Upamo da bo MO sprejela hmeljarstvo kot pomembno kmetijsko in gospodarsko panogo in da bo hmeljarstvo tudi v Mislinjski dolini postala prepoznavna in cenjena kmetijska panoga, kot je to primer v ostalih občinah v Sloveniji. 

Hmeljarji zagotavljamo, da bomo spoštovali vse zakone in predpise ki urejajo pridelovanje hmelja, prav tako pa pričakujemo, da občina ne bo sprejemala aktov, ki bi bili v nasprotju z veljavno zakonodajo. V kolikor bi do tega vseeno prišlo, bomo storili vse, da zaščitimo svoje interese in pravice, ki nam jih zagotavlja zakonodaja in ustava.

 

Lep pozdrav,

Andrej Kresnik 

 

 

Dokumenti za prenos

  • sklep(.pdf, 21,83 KB) - 19 download(s)
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.