Dogodki in prireditve

«november 2017»
pontorsrečetpetsobned
303112345
6789101112
13
4046

NAŠA JANJA GARNBRET POTRDILA NASLOV SVETOVNE PRVAKINJE

Ponosni in počaščeni smo bili ob ogledu finalnega nastopa naše vrhunske plezalke, občanke naše mestne občine, Janje Garnbret, ki je v Kranju ponovno premagala svetovno plezalno elito ter zasluženo potrdila in ponovno osvojila prestižen naslov svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju, tokrat pred domačo publiko.

Preberi več
141516171819
2021
4071

MESTO SMO LJUDJE V NJEM (PET MINUT ZA SLOVENJ GRADEC)

Ob 10. obletnici ustvarjanja režiserja Toma Novosela, se je avtor odločil skozi svoj pogled predstaviti deset posameznikov oz. prostorov, ki na svoj način predstavljajo Slovenj Gradec in mestu tako dajejo svoj smisel in obliko. Svojih pet minut je z nami delilo: Jure Markota, Tomaž Pačnik Zuhra Horvat, Špajz, Jernej Kovač Myint, Katja Felle, Katja Zbičajnik, Pop-Up, Nika Hölcl Praper ter Čajnica Peč.

Preberi več
2223
23.11.2017 17:00
4038

Izdelaj si svoj darilni papir in voščilnice

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in Rokodelski center Koroške

vas v četrtek, 23.11.  2017, ob 17.00 vabita v Rokodelski center Koroške

Andeški hram, Glavni trg 28 a, Slovenj Gradec na brezplačno delavnico

Izdelaj si svoj darilni papir in voščilnice.

Majhne pozornosti vedno razveselijo naše obdarovance, zato vas vabimo, da si

letos izdelate svoj darilni papir, voščilnice in darilne etikete ter kartice

za posvetila ali zapis imen. Delavnico bo vodila Marina Mihalj. Na delavnici

boste lahko svoje izdelke v različnih barvah, vzorcih, oblikah in z

različnimi mediji (čopič, pero) dopolnili s kaligrafskimi elementi. Na

delavnici dobite ves potreben material, s sabo pa prinesite škarje, ravnilo

in šestilo. Prijave zbiramo do srede, 22. 11. 2017, na naslovu

info@podjetniskicenter-sg.si.

Preberi več
242526
27282930123
456
6.12.2017 17:00 - 18:00
78910

Dogodki in prireditve

15 dec 2017 Odprtje razstave Vojna: Otto Dix in izbor mednarodnih avtorjev 15.12.2017 18:00 - 21:00
Odprtje razstave Vojna: Otto Dix in izbor mednarodnih avtorjev

 

Razstava VOJNA ob šestdesetletnici Koroške galerije likovnih umetnosti

Avtor: Marko Košan, kustos razstave

Letos praznuje Koroška galerija likovnih umetnosti šestdesetletnico, ki jo obeležujemo z nekaterimi izpostavljenimi dogodki (predstavitve, predavanja) ter od 15. decembra z osrednjim razstavnim projektom, s katerim bomo nagovorili dominantno nit galerijskega programa v preteklih desetletjih, ki je bil z mednarodnimi razstavami pod pokroviteljstvom OZN in kasneje posvečen tudi angažirani umetnosti in promociji kulture miru. »Mir« oziroma zagotavljanje miru v globalnih odnosih med državami sveta kot temeljna predpostavka svetovne organizacije je oblikoval vodilne slogane uspešnih in odmevnih mednarodnih manifestacij (Mir, humanost in prijateljstvo med narodi leta 1966, Mir 75 v letu 1975, Za boljši svet leta 1979, Mi za mir leta 1985 itd.), v današnjem nemirnem času ob koncu drugega desetletja 21. stoletja, ko nemara živimo v največji negotovosti po drugi svetovni vojni in smo obkroženi z oboroženimi spopadi ter njihovimi posledicami, pa bomo skozi umetnost, znova v duhu promocije kulture miru, nagovorili najtemnejše plati človeškega življenja in skušali izbrskati pozitivna sporočila za bodočnost. 

Projekt smo poimenovali VOJNA / der KRIEG / WAR, v njem pa združujemo in soočamo dela znanih imen svetovne umetnosti, v katerih se na različne načine odražajo vojna in travmatske posledice vojnih spopadov. Z naslovom se neposredno navezujemo na znamenito grafično serijo »temačnega« nemškega ekspresionističnega mojstra Otta Dixa z naslovom »Der Krieg« (v jedru razstave bomo v sodelovanju z Goethejevim inštitutom iz Ljubljane ter IFA - Nemškim inštitutom za mednarodno sodelovanje pokazali 86 umetnikovih grafičnih del!), svojevrsten odmev in komentar pa bodo sugestivna dela našla še v animiranem 16-mm filmu z naslovom 'Entartete Kunst lebt' prodorne mlade izraelske umetnice Yael Bartana. Dixova dela so boleče ekspresivna, saj na zelo neposreden način zrcalijo grozote (prve svetovne) vojne. Zato smo se pri izboru večine preostalih del, ki so vključena v razstavo, odločili za bolj tenkočutne vsebine, ki razkrivajo travmatične posledice vojne. 

Grafična in slikarska dela Bogdana Borčića in Zorana Mušiča v medsebojnem soočenju kažejo nespregledljiv pečat, ki ju je v njunih opusih pustila izkušnja koncentracijskega taborišča. Ultimativno grozo uničevalnih taborišč v podobah, ki so pričakale osvoboditelje na eni strani in ruševine, v katerih so spomladi 1945 razblinile pošastne ideje o prevladi, se sugestivno zrcalijo v izboru fotografij svetovno znane fotografinje Lee Miller (v sodelovanju z Lee Miller Foundation iz Londona). 

V medsebojnem dialogu sta tudi seriji dveh fotografskih mojstrov, ki sta v zadnjih letih pr