SL EN DE

Partnerska mesta

Partnerska mesta

Gornji Milanovac (1972) - srbsko mesto v Šumadiji, pod pogorjem Rudnik. Leži ob ibarski magistrali med Beogradom in Čačkom in šteje okrog 24 tisoč prebivalcev. Gornji Milanovac in Slovenj Gradec sta sklenili partnerstvo zaradi povezav, ki so se med prebivalci obeh mest okrepile v času druge svetovne vojne, ko je nemški okupator v Srbijo izgnal mnogo naših prebivalcev. Partnerstvo smo obnovili leta 2004.

 

Česky Krumlov (1997) - slikovito češko mesto ob reki Vltavi šteje 15 tisoč prebivalcev in je pod zaščito UNESCA. Letno ga obišče milijon obiskovalcev, ki poleg starega mestnega jedra s številnimi galerijami, trgovinami in gostinskimi lokali obiščejo stari grad, drugi največji grajski kompleks na Češkem. S Češkim Krumlovom se je sodelovanje posebej okrepilo na področju delovanja njihove in naše glasbene šole ter mladinskega pihalnega in godalnega orkestra.

 

Vőcklabruck (1999) - mesto v severni Avstriji z okoli 12 tisoč prebivalci leži med Salzburgom in Linzem, v neposredni bližini jezera Attersee.

 

Hauzenberg (1999) - mesto na Bavarskem, ki ima 12.500 prebivalcev ter leži v največjem strnjenem gozdnem območju Nemčije, v bližini mesta Passau.

 

Myoko (2001) – Myoko, ki se je prej imenovalo Arai, je prijazno japonsko mesto z okrog 40 tisoč prebivalci pod goro Myoko blizu zahodne obale japonskega otoka Honšu (60 kilometrov od Nagana). Myoko je znan po najboljšem japonskem rižu, po kvalitetnem sakeju, tehnološko visoko razvitih tovarnah, modernem zimskem športnem središču in po spoštljivem odnosu ljudi do svoje tradicije in kulture. Sodelovanje z mestom Myoko je posebej zaznamovala izmenjava dijakov njihove in naše gimnazije, ki se uspešno  odvija že vrsto let.

 

Morphou (2008) – Tudi Morphou, mesto na Cipru, je mesto glasnik miru. Čeprav mesto leži na delu otoka, ki je od leta 1974 pod turško zasedbo, izgnane prebivalke in prebivalci pa so se razselili po južnem, grškem delu Cipra, je mestni svet Morphouja zelo aktiven pri iskanju rešitev ciprskega problema, zelo dobro pa sodelujemo prav na področju aktivnosti v okviru Mednarodne organizacije mest glasnikov miru.


LISTINA O KULTURNEM SODELOVANJU
 
Bardejov, Slovaška (2009) - Bardejov je mesto v vzhodnem delu Slovaške. Nahaja se približno 30 km severno od Prešova, nedaleč od meje s Poljsko. Šteje približno 33.000 prebivalcev in je središče zgodovinske pokrajine Šariš.
Mesto na trgovski poti med Poljsko in Rusijo je prvič omenjeno leta 1241, leta 1320 dobi mestne pravice, leta 1376 pa še status svobodnega kraljevega mesta. Zlato obdobje se prične v 15. stoletju in traja vse do neuspešne vstaje proti Habsburžanom v 17. stoletju. Leta 1954 se je pričela obnova renesančnih in gotskih stavb v starem mestnem jedru in leta 2000 je bilo celotno območje znotraj ohranjenega mestnega obzidja vpisano v UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine.
Med največje znamenitosti mesta poleg obzidja sodi cerkev sv. Egidija iz 14. stoletja z 11 gotskimi oltarji, izdelanimi v obdobju med leti 1460 in 1510. Pred cerkvijo stoji zgradba stare mestne hiše iz leta 1509, ki velja za prvo renesančno zgradbo na Slovaškem. 6 km severno od mesta se nahaja zdravilišče Bardejovské Kúpele, ki je bilo od poznega 18. stoletja dalje eno najbolj priljubljenih na Madžarskem, do začetka 2. svetovne vojne priljubljeno tudi med visokim družbenim slojem iz vse Evrope. V požaru leta 1910 je pogorel večji del prvotne zdraviliške arhitekture. Leta 1965 je bil tam odprt najstarejši slovaški skansen (ki velja tudi za enega najboljših v vsej državi), ki prikazuje vaško in cerkveno arhitekturo 19. in 20. stoletja, zlasti s področja gornjega Šariša in severnega Zemplína (vir: Wikipedia). Slovenj Gradec je listino o kulturnem sodelovanju z Bardejovom podpisal leta 2009, v tem času pa se je zvrstilo že nekaj kulturnih izmenjav (foklora, orkestri, ansambli). Častni občan Bardejova pa je tudi naš sokrajan, zborovodja in kulturnik Janez Kolerič.
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.