SL EN DE

ARHIV PROJEKTOV V KOMUNALNO IN CESTNO INFRASTRUKTURO

KOMUNALNA IN CESTNA INFRASTRUKTURA V TEKOČEM MANDATU

ZASADITVE BREŽINE IN ŽIVE MEJE OB POKOPALIŠČU STARI TRG TER DREVOREDA OB SUHODOLNICI

Predlagana ureditev upošteva predvidene posege, ki so bili načrtovani v sklopu celovite prenove in razširitve pokopališča (Ureditveni načrt – Mestno pokopališče Slovenj Gradec, 2001, Arh Deko, d.o.o. in Pokopališče Slovenj Gradec – Ureditev brvi in anonimnih grobov, 2015, Arh Deco, d.o.o.). Hkrati ureditev vključuje tudi nadaljevanje obstoječega drevoreda ob Suhodolnici.

  • 30 oktober 2017
  • Število pogledov: 4350
ZASADITVE BREŽINE IN ŽIVE MEJE OB POKOPALIŠČU STARI TRG TER DREVOREDA OB SUHODOLNICI

Investicija: ZASADITVE BREŽINE IN ŽIVE MEJE OB POKOPALIŠČU STARI TRG TER DREVOREDA OB SUHODOLNICI

 

Investitor: MOSG

 

Vrednost investicije: 34.000,00 Eur (brez ddv)

 

Projektantka: Kaja Flis s.p., univ. dipl. inž. kraj. arh.

 

Izvajalec: Omorika d.o.o.

 

Nadzor:  JKP d.o.o.

 

Rok izvedbe: november 2017

 

Na območju načrtovanega zunanjega zidu pokopališča je predvidenih več linij žive meje bukve in tise, ki sledijo poteku omenjenega zidu. Linije živic so po načrtu umaknjene od predvidene lokacije zidu, kar omogoča kasnejšo postavitev zidu in ohranitev živih mej. Živice so različno visoke, pred klopmi so nižje, da omogočajo pogled na okoliško krajino. Žive meje po načrtu obdaja preproga nizkih pokrovnic (nizko rastoča panešplja), na zunanji strani pa so predvidene pozimi cvetoče grmovnice –nepozebniki. Spomladi bodo pokrovnice odete v zelene tone, poleti v belo zelene (cvetenje), jeseni pa se njihovi plodovi obarvajo rdeče. Bukove živice in nepozebniki bodo takrat obarvani rumeno. Pozimi bodo bukove živice zaradi suhih listov rjave, zasaditev bodo popestrili temno rdeči cvetovi nepozebnika ter zimzelena drevnina: panešplja in tisa.

 

Brežina pod ravnino z živimi mejami je po načrtu zasajena z belo cvetočimi vrtnicami in himalajsko brezo, za katero so značilna snežno bela debla. V sezoni bo brežina prekrita s preprogo belih cvetov in temno zelenih listov, med katerimi se bodo vzpenjala bela debla z valujočo svetlo zeleno krošnjo. Pogled se bo ustavil na različno visokih kubusih zelenih živih mej s temno zelenim ozadjem obstoječih rezanih klekov. Brežina Suhodolnice je po načrtu zasajena z višje rastočo panešpljo – odporno pokrovnico, ki ne zahteva veliko nege. Spomladi popestri prostor z belo cvetočo preprogo, jeseni pa z rdečimi jagodami. Ob robu brežine so predvideni sibirski dreni, značilni po belo-zelenih listih, pozimi pa po temno rdečih vejah.

Na levem bregu Suhodolnice je po načrtu predvideno nadaljevanje obstoječega drevoreda. Ob mostu je predlagan rahel zavoj drevoreda, ki poudari iztek mosta, nakaže načrtovano pešpot proti rekreacijski površini in Staremu trgu in ustvari večjo zeleno površino za umestitev klopi. Na zahodnem koncu drevoreda je linija drevnine zaradi pomanjkanja prostora prestavljena z brežine ob reki na brežino nad peščeno potjo.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.