SL EN DE

Novice iz naše občine

70 LET GLASBENE ŠOLE

Glasbena šola Slovenj Gradec, ki letos praznuje 70 let delovanja, je jubilej proslavila s slavnostnim koncertom v Športni dvorani Slovenj Gradec. Na koncertu je nastopilo več kot 200 učencev glasbene šole in njihovi mentorji.

  • 15 junij 2023
  • Število pogledov: 146
70 LET GLASBENE ŠOLE

Z veliko čudovite glasbe, petja in plesa so počastili to pomembno obletnico in se z njo poklonili vsem preteklim rodovom učencev, ravnateljev, profesorjev, umetniških vodij, in vseh, ki so prispevali k temu, da glasbena šola lahko tudi v 21. stoletju ustvarja nove umetniške talente in doprinaša k estetski, kulturni in srčni vzgoji otrok.

V letošnjem šolskem letu Glasbeno šolo Slovenj Gradec obiskuje 285 učencev v individualnem pouku in 80 učencev v skupinskem pouku. Na šoli poučuje dvajset učiteljev.

Glasbeno šolo Slovenj Gradec je skupina kulturnih delavcev in glasbenih zanesenjakov ustanovila leta 1953. Delovala je, v rojstni hiši skladatelja samospevov Huga Wolfa na Glavnem trgu, ki je danes spremenjena v muzej. Ob ustanovitvi je bilo na šoli sedem učiteljev, ki so poučevali 89 učencev.

Šola že osem let deluje v novi stavbi na Cankarjevi ulici. Učenci šole se redno udeležujejo regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj, na katerih dosegajo vrhunske rezultate. »Na šoli dajemo velik poudarek predšolskemu glasbenemu izobraževanju za otroke, stare pet let in glasbeno pripravnico za otroke, ki obiskujejo prvi razred osnovne šole. Želimo si, da je prvi stik z glasbo prijeten in ljubeč,« pravi Andrej Švab, ravnatelj Glasbene šole Slovenj Gradec.

Po končani glasbeni šoli se veliko učencev odloči, da bodo postali profesionalni glasbeniki.

A otroci se pri njih ne učijo le glasbe, temveč  tudi vztrajnosti, delovnih navad, spretnosti javnega nastopanja, sodelovanja v skupini in drugih veščin, ki jim pridejo prav vse življenje.

Avtorica fotografij: Nika Hölcl Praper 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.