SL EN DE

Novice

NAGRADILI SMO NAJBOLJŠE ŠPORTNIKE

  • 29 marec 2024
  • Število pogledov: 224
NAGRADILI SMO NAJBOLJŠE ŠPORTNIKE

V Kulturnem domu v Slovenj Gradcu smo nocoj podelili Železnikarjeva odličja.

Železnikarjevo nagrado je prejel Matjaž Beliš, dobri duh slovenjgraškega rokometa, Železnikarjeve plakete pa: Samo Pelc za strokovno delo v tenisu, Maks Kotnik za delo na področju odbojke in Orientacijski klub Slovenj Gradec za več kot 30-letno delo na področju orientacije in organizacijo svetovnega veteranskega prvenstva v orientaciji z gorskimi kolesi.    

Občinska priznanja smo poimenovali po primariju dr. Vinku Železnikarju, vodji javne bolnišnice v mestu in starosti prvega športnega društva v Slovenj Gradcu in na Koroškem, društva Sokol, ki ga je vodil do smrti leta 1939. »Vinko Železnikar je bil športni vizionar, ki je sodeloval pri gradnji Sokolskega doma, kot se je nekdaj imenovala stavba, v kateri smo nocoj, pa tudi pri gradnji kegljišča in letnega kopališča. Naj spomnim, da je ob otvoritvi leta 1938 veljalo za najsodobnejšega. V Slovenj Gradcu prihodnost športa gradimo na spoštovanju te preteklosti in napovedujemo nove naložbe, saj verjamemo, da je šport pomemben dejavnik ne le razvoja posameznika, temveč družbe kot celote,« je v slavnostnem nagovoru rekel župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler.   

»Po tem, ko smo energetsko sanirali športno dvorano, napovedujemo gradnjo prizidka k njej, ki bo le še izboljšal pogoje za vadbo in izvedbo različnih tekmovanj. V bližini bomo uredili nogometno igrišče z umetno travo, v načrtu imamo tudi gradnjo doživljajskega vodnega parka pri bazenu. In ne, nismo pozabili na podeželje. V Pamečah smo pri šoli zgradili atrij z 280 sedeži ter sanirali igrišče. Trudimo se, da vzdržujemo in obnavljamo športne površine na območju celotne občine, saj se vsi športniki, tudi najboljši, s športom najprej srečajo skozi nedolžno otroško igro,« je povedal Klugler.  

Mestna občina Slovenj Gradec je lani finančno podprla organizacijo trideset športnih prireditev na lokalnem in državnem nivoju ter šest na mednarodni ravni. Naše mesto se po vaši zaslugi izkazalo kot izjemen gostitelj svetovnega veteranskega prvenstva v orientaciji z gorskimi kolesi, svetovnem pokalu v slalomu z rolerji med količki, gostili smo Evropski mladinski pokal v judu, mednarodni košarkarski turnir U14, na bazenu je potekalo finale šolskega tekmovanja in državnega šolskega prvenstva v akvatlonu za osnovne in srednje šole, naši mladi športniki pa so se udeležili mednarodnih iger otrok v Južni Koreji. Vse našteto govori o tem, da Slovenj Gradec ni le kulturno, ampak tudi športno mesto.   

Na seznamu registriranih športnikov imamo 557 posameznikov in posameznic,  89 imamo kategoriziranih športnikov, med vrhunskimi športniki imamo izjemno smučarko, lastimo pa si najboljšo plezalko na svetu. »Ponosen sem, da je v več kot petdesetih športnih društvih športno aktiven vsak drugi prebivalec naše občine,« je izjavil župan.

 

ŽELEZNIKARJEVA NAGRADA  

 

Za MATJAŽA BELIŠA bi lahko rekli, da je dobri duh slovenjgraškega rokometa, ki ta šport in klub spremlja in za njega dela že dobrih petdeset let. Vse, kar vsak klub potrebuje,  Matjaž Beliš zna. Bil je igralec, predsednik, sekretar, vodja moštva, mož za vse. Ni je naloge ki jo klub, da uspešno funkcionira, Matjaž Beliš ne bi uspešno opravil. Današnje generacije igralcev in ljubiteljev rokometa ga poznajo kot uspešnega sekretarja kluba in vodjo članskega moštva. Kot sekretar kluba ima v rokah vse, kar je potrebno, da gre vse po načrtih. Dandanes to pomeni, da poskrbi za registracijo igralcev, za opremo vseh ekip, za organizacijo tekem, za prevoze, da poveže vse, ki sodelujejo pri vse bolj zapletenem delovanju športnih klubov.

Matjaž Beliš je v Rokometni klub Slovenj Gradec prišel leta 1965 kot nadebuden naraščajnik. Tudi njegova starejša brata Boris in Franc sta bila rokometaša, Boris pivot, Franc (Sapa) leti zunanji, Matjaž pa je bil levo krilo s številko 3 na dresu. Ko je leta 1979 končal igralsko pot, je nasproti njihove hiše na Iršičevi cesti tudi že stala nova športna dvorana. Ni se je mogel izogniti. Prv aleta je bil član uprave kluba in je velikokrat reševal gmotne stiske kluba. K delu je znal pritegniti mnoge športu naklonjene ljudi, posebej takrat, ko je leta 1992 postal predsednik RK Slovenj Gradec. Takrat je klub tudi prvič stopil v evropski rokomet. V tandemu z nekdanjim soigralcem in kasneje tudi direktorjem kluba Avgustom Potuškom sta k rokometu pritegnila Prevent in njegovega direktorja Jožeta Kozmusa. To so bila, kar zadeva tekmovalne dosežke, najuspešnejša slovenjgraška rokometna leta. 

 

 

Kasneje je Matjaž Beliš vodenje kluba prepustil Jožetu Kozmusu, sam pa je prevzel mesto sekretarja kluba. Tam je bil vse do konca Preventovih rokometnih delt, do 2011. Ker je bival nasproti športne dvorane, mu zven žoge ni postal tuj. Ni bil dolgo brez športnega dela, ko sta ga pred petimi leti v delo v klubu znova vključila takratni predsednik Samo Lampret in trener Slavko Ivezič. Kdo bi rekel, da se je takrat vrnil v klub, ampak on iz njega nikoli ni prav odšel. V zlatih letih, lani jih je v rokometni družbi izpolnil sedemdeset, se zdi, kot da je v najboljši športni in delovni formi.

Doma je delovanje rokometnega kluba že rutina – z Matjažem Belišem vedno je vse tako, kot mora biti. Letošnji Železnikarjev nagrajenec je bil kot klubski delavec v številnih vlogah tudi priča šestnajstih evropskih sezon slovenjgraškega kluba. Začel je proti Warszavianki v  pokalu mest, sklenil pa proti Izrelacem v pokalu EHF. Bil je zraven tudi pri največjem uspehu, pri polfinalu leta 2000 takrat zelo uglednega pokala EHF. Z rokometaši je prepotoval domala vso Evropo in njene izkušnje znal prenesti tudi v Slovenj Gradec.

Naše mesto je glavna postaja na športni poti Matjaža Beliša, oglasil pa se je tudi na Poljskem, Švedskem, Nizozemskem, na Danskem, v Švici, Španiji, Nemčiji, Grčiji, Turčiji, na Slovaškem, Hrvaškem, na Islandiji, Norveškem in še kje. A še naprej je naš, slovenjgraški dobri duh rokometa. (I. P.)

 

ŽELEZNIKARJEVE PLAKETE

 

Železnikarjevo plaketo je prejel SAMO PELC, ki je bil pred dobrimi tremi desetletji med ustanovitelji teniške sekcije v okviru Športnega društva Šmartno pri Slovenj Gradcu in njen dolgoletni vodja. Bil je tudi med pobudniki gradnje novega odbojkarskega igrišča na mivki. Plaketo bo prejel prejme za dolgoletno organizacijsko in strokovno delo v tenisu, izjemno vztrajnost in zvestobo temu športu ter za uspehe na članskih in veteranskih tekmovanjih.  

 

 

MAKS KOTNIK je odbojki zapisan več kot pol stoletja. Sprva kot igralec, kasneje kot trener. Bil je med pobudniki in ustanovnimi člani Odbojkarskega kluba Slovenj Gradec. V prvi tekmovalni sezoni so kadetinje pod njegovim vodstvom osvojile 9. mesto, že v naslednji pa postale državne podprvakinje. Številne njegove nekdanje varovanke so bile članice državne izbrane vrste v mladinskih in članskih vrstah, veliko pa jih je danes aktivnih v mnogih slovenskih klubih. Za trenersko in strokovno delo na področju odbojke je Maks Kotnik prejel Železnikarjevo plaketo.

 

 

ORIENTACIJSKI KLUB SLOVENJ GRADEC je prejel Železnikarjevo plaketo za več kot 30-letno delo na področju športne orientacije in organizacijo svetovnega veteranskega prvenstva v orientaciji z gorskimi kolesi, ki je potekalo od 17. do 21. maja lani pod okriljem Mednarodne orientacijske zveze in Orientacijske zveze Slovenije. To je bil prvi dogodek najvišjega ranga, ki je bil v okviru Mednarodne orientacijske zveze organiziran v Sloveniji in prvo uradno svetovno prvenstvo v kateremkoli športu na območju Mestne občine Slovenj Gradec. Orientacijski klub ga je pripravil z odliko, zato smo ga nagradili z Železnikarjevo plaketo.

 

 

PRIZNANJA ŠPORTNE ZVEZE SLOVENJ GRADEC

 

Na prireditvi je najboljše športnike in športnice nagradila tudi Športna zveza Slovenj Gradec. Med drugim so razglasili ŠPORTNICO LETA, ŠPORTNIKA LETA IN ŠPORTNO EKIPO LETA. Športnica leta 2023 je postala Neja Dvornik, športnik leta judoist Vid Kavnik, moška ekipa leta članska ekipa Judo kluba Acron, ženska ekpipa leta pa je članka ekipa atletskega kluba Slovenj Gradec. 

 

NEJA DVORNIK - ŠPORTNICA LETA 2023 

 

Neja Dvornik, članica Smučarskega kluba Dvornik Transport, četrto sezono nastopa na tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju. V letu 2023 se je redno uvrščala med dobitnice točk v obeh tehničnih disciplinah, slalomu in veleslalomu, njena najboljša uvrstitev pa je bila 12. mesto. Nastopila je tudi na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju, in to kar v štirih disciplinah. Uspešno je nastopila tudi na nekaj tekmah evropskega pokala, kjer se je enkrat povzpela na oder za zmagovalce, prismučala pa si je tudi zlato in srebrno medaljo na tekmah državnega prvenstva.

 

 

VID KAVNIK - ŠPORTNIK LETA 2023

 

Vid Kavnik, član Judo Kluba Acron Slovenj Gradec je v letu 2023 nizal odlične rezultate. Postal je srednješolski državni prvak, na mladinskem državnem prvenstvu pa je si je priboril bronasto medaljo. Na mednarodnem nivoju je dvakrat osvojil peto mesto na evropskih pokalih, nastopil pa je tudi na evropskem prvenstvu za mladince. Odlične borbe je prikazal tudi na tekmovanju Pan-American Cup, kjer je v tako mladinski kot članski konkurenci stopil na najvišjo stopničko odra za zmagovalce. Vid je v lanskem letu v točkovanju za slovenski pokal osvojil tretje mesto med mladinci. Nagrado je prevzel Vidov oče Simon Kavnik.

 

 

MOŠKA EKIPA LETA 2023 je članska ekipa Judo kluba Acron Slovenj Gradec. Članska ekipa Judo kluba Acron Slovenj Gradec je lani postavila nov mejnik v slovenjgraškem judu, saj je v 1. Slovenski judo ligi Telekom osvojila naslov državnih podprvakov. Priborili so si ga: Jaka Samec, Matic Razdevšek, Vinko Prevolšek, Nik Pavlič, Ožbi Pandev, Nace Herkovič, Maj Kavnik, Domen Prednik, Ožbej Razgoršek, Aljaž Gostenčnik, Leon Marošek, Vid Kavnik in trener Stojan Železnik.

 

 

ŽENSKA EKIPA LETA 2023 je članska ekipa atletskega kluba Slovenj Gradec. Članska ženska ekipa Atletskega kluba Slovenj Gradec - Maja Pogorevc, Lana Verhovnik, Gaja Korošec, Tjaša Mori, Tjaša Samec, Izabella Hajdi Navodnik, Hanna Paulina Navodnik, Leja Bricman, Nuša Lužnik, Neja Frajdl, Manca Pavlič, Zala Sekavčnik in Eva Paradiž, je v lanskem letu zelo uspešno nastopila na mnogih tekmovanjih tako nacionalnega, kot tudi mednarodnega nivoja. Vrhunec atletinj pa je zagotovo četrto mesto, ki so ga dosegle na Ekipnem državnem atletskem prvenstvu za članice, kjer so le za las zgrešile zmagovalni oder.

 

 

ŠPORTNA ŠOLA LETA 2023 je Druga osnovna šola Slovenj Gradec. Šola je vključena v različne športne projekte: program Zlati sonček, RAP – gibanje za zdravje in dobro počutje, Fit Slovenija. Uspešno sodeluje s športnimi klubi. Njihovi učenci so navdušeni tekmovalci. Lani so tekmovali v 17 različnih športnih panogah, pogosto na regijskem in državnem nivoju. Nekateri med njimi so postali celo državni prvaki.

 

 

JUBILEJNA PRIZNANJA ŠPORTNE ZVEZE SLOVENJ GRADEC SO PREJELI: 

- Jernej Špalir za 10-letni prispevek k razvoju šaha 

- Družina Perovnik za 15-letni prispevek k razvoju juda 

- Blaž Kamnik za 20-letni prispevek k razvoju športa

- Anton Krevh za 30-letni prispevek k razvoju športa

- Sonja Cafuta za 40-letni prispevek k razvoju taborništva

 

PRIZNANJA ŠPORTNE ZVEZE SLOVENJ GRADEC ZA VEČLETNO PROSTOVOLJNO DELO V ŠPORTU so prejeli: 

- Jože Plaz za večletno prostovoljno delo na področju športa

- Beno Breznik za 30-letno prostovoljno delo v športu

- Peter Skrivarnik za 30-letno prostovoljno delo v športu

 

PRIZNANJA ŠPORTNE ZVEZE SLOVENJ GRADEC V KATEGORIJI INVALIDI sta prejeal: 

- Članica Društva invalidov Slovenj Gradec Marija Sušec za 2. mesto na državnem prvenstvu v streljanju. 

- Ekipa hitropoteznega šaha Društva invalidov Slovenj Gradec pa za 2. mesto na državnem prvenstvu.

 

PRIZNANJA ŠPORTNE ZVEZE SLOVENJ GRADEC V KATEGORIJI VETERANI IN VETERANKE so prejeli:  

- Članica Orientacijskega kluba Slovenj Gradec Petja Balažič za 3. mesto na svetovnem veteranskem prvenstvu v orientaciji z gorskimi kolesi.

- Član Športnega društva Slovenj Gradec Tone Garb za 1. mesto na regijskem tekmovanju v kegljanju.

-  Ženska ekipa kegljačic Društva upokojencev Slovenj Gradec za 2. mesto na državnem prvenstvu.

 

PRIZNANJA ŠPORTNE ZVEZE SLOVENJ GRADEC V KATEGORIJI ČLANI IN ČLANICE : 

- alpska smučarka Neja Dvornik za 1. in 2. mesto na državnem prvenstvu, 3. mesto na tekmi evropskega pokala ter 21. in 27. mesto na svetovnem prvenstvu v posamični konkurenci

- Judoist Nace Herkovič za 1. mesto na državnem prvenstvu za mlajše člane, 1. mesto na turnirju Zagreb open, 2. mesto na tekmovanju Baumgartnov pas, trije nastopi na tekmovanjih Grand Slam, en nastop na tekmovanju Grand Prix.

- Ekipa članic Atletskega kluba Slovenj Gradec za 4. mesto na Ekipnem prvenstvo Slovenije za člane in članice.

- Članska ekipa Judo kluba Acron Slovenj Gradec za 2. mesto v 1. Slovenski judo ligi Telekom

 

PRIZNANJA ŠPORTNE ZVEZE SLOVENJ GRADEC V KATEGORIJI MLADINK IN MLADINCEV:

- Judoistka Tina Kovač za 1. mesto na državnem prvenstvu za mlajše članice, 1. mesto na državnem prvenstvu za mladinke, 3. mesto na državnem članskem prvenstvu, 7. mesto na evropskem pokalu

- Judoist Vid Kavnik za 1. mesto na državnem prvenstvu srednjih šol, 3. mesto na državnem mladinskem prvenstvu, dve 5. mesti na evropskih pokalih, PRVI mesti na Pan Ameriškem pokalu (mladinci in člani).

- Ekipa mladink Atletskega kluba Slovenj Gradec za 4. mesto na Ekipnem prvenstvu Slovenije za starejše mladinke U20

- Ekipa mladincev Judo kluba Acron Slovenj Gradec za 1. mesto v skupnem točkovanju za slovenski pokal med ekipami mladincev

 

KATEGORIJA KADETOV IN KADETINJ:

- Judoistka Jevgenija Gajić za 1. mesto na državnem prvenstvu srednjih šol in 1. mesto na državnem prvenstvu za mlajše članice, 2. mesto na državnem kadetskem prvenstvu, 3. mesto na državnem članskem prvenstvu, 7. mesto na evropskem kadetskem prvenstvu, prvi mesti na Pan Ameriškem prvenstvu , dve 2. mesti na evropskih kadetskih pokalih ter 3. mesto na evropskem mladinskem pokalu.

- Atletinja Nuša Lužnik  prejme priznanje kot večkratna državna in pokalna prvakinja v metu diska in suvanju krogle ter za 2. mesto na Balkanskem prvenstvu U18 v metu diska in 5. mesto na Olimpijskem festivalu evropske mladine.

- Judoist Maj Kavnik za 1. mesto na državnem kadetskem prvenstvu, 2. mesto na Pan Ameriškem pokalu, 3. mesto na evropskem pokalu in v skupnem seštevku za slovenski pokal med kadeti.

- Rokometaš Miha Štaleker za 2. mesto s slovensko reprezentanco na Olimpijskem festivalu evropske mladine.

- Ekipa kadetinj Atletskega kluba Slovenj Gradec pa za 10. mesto na ekipnem državnem prvenstvu za mlajše mladinke.

-  Ekipa kadetov Judo kluba Acron Slovenj Gradec prejema priznanje za 1. mesto v skupnem točkovanju za slovenski pokal med ekipami kadetov.

- Ekipa kadetov Rokometnega kluba Slovenj Gradec za 4. mesto v 1. državni kadetski rokometni ligi.

 

KATEGORIJA DEČKOV IN DEKLIC DO 15 LET: 

- Atletinja Ema Pika Raj za 1. mesto na državnem prvenstvu v kategoriji U16 v tekih na 2000 in 3000 m, 1 . mesto na državnem prvenstvu v kategoriji U18 v teku na 3000 m, prvi mesti v pokalnem tekmovanju v teku na 3000m (U18) in v teku na 2000m (U16), 2. mesto v teku na 800m na Mednarodnih igrah otrok ter 8. mesto na mednarodnem članskem atletskem mitingu v teku na 3000 m.

- Kegljač Jan Kresnik prejema priznanje za 1. mesto na Svetovnem pokalu v starostni kategoriji U14.

- Ekipa deklic Judo kluba Acron Slovenj Gradec pa prejema priznanje Športne zveze Slovenj Gradec za 2. mesto v skupnem točkovanju za slovenski pokal med mlajšimi kadetinjami.

- Ekipa dečkov Judo kluba Acron Slovenj Gradec prejema priznanje za 3. mesto v skupnem seštevku za slovenski pokal med mlajšimi kadeti

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.